Sok a kátyú? Tömjük tele szeméttel!

Egy forradalmi elképzelés meghosszabbítaná az utak élettartamát, sőt megóvhatná azokat a kátyúk és repedések kialakulásától.

Ehhez nem kéne mást tenni, mint az egyre nagyobb problémát jelentő műanyag hulladékot belekeverni az aszfaltba, ezzel megháromszoroznánk az utak használhatóságát, és felhasználnánk a nem újrahasznosítható műanyag szemetet is.

Jelenleg India rendelkezik a világ második leghosszabb úthálózatával, ugyanakkor a közúti balesetekből származó halálesetekben is az élen járnak. A hivatalos adatok szerint a dél-ázsiai országban csak tavaly 150 ezren vesztették életüket 500 ezer közúti balesetből, amelyekhez nagyban hozzájárultak a kátyúk és egyéb idővel kialakuló úthibák, azonban egy érdekes elképzelés megszüntethetné az utak rongálódását. Erről Iser Dzsudzse Aluvalia beszélt, a városi infrastruktúráért felelős kormányzati bizottság korábbi vezetője. Elmondta:

„A műanyag utak nem csupán ellenállóbbak, hanem megoldják a nem újrahasznosítható műanyagok problémáját is”. 

 

Hozzátette, hogy „egy kilométernyi egysávos aszfaltút egy tonna műanyaghulladékot vesz fel, és a műanyag megkétszerezheti, vagy akár megháromszorozhatja az út élettartamát”.
A műanyaghulladékot felhasználó technológiát Rádzsagopálán Vaszudevan, a maduráji Tiagarazsar Műszaki Egyetem vegyészprofesszora fejlesztette ki.

A módszer lényege, hogy a finomra darált műanyaghulladékot – az édességek csomagolópapírjától kezdve a bevásárlószatyrokig – belekeverik a forró aszfaltba,

 

majd az elegyet a kövekre öntik. A szakember még 22-ben kísérletezte ki a technológiát, és rögtön épített is egy utat az egyetemnél. „Az út, amelyet csináltam, még most is tökéletes, nincsenek rajta se kátyúk, se repedések” – mondta a professzor.

Eddig legalább 11 indiai állam használja már a technológiát a 100 ezer kilométernyi új úthálózat kiépítéséhez, erre 11 milliárd dollárnyi összeget fordítanak. A többi állam nagyon lassan teszi magáévá ezt az újítást, főleg a műanyaghulladék szétválogatásának hosszas idejére, és a közreműködő befektetők és kivitelezők megtalálásának nehézségeire hivatkozva.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább