Dunszt-estek: Mi különbözteti meg a művészetet?

A ránk zúduló képdömpingben vajon mi különbözteti meg a művészetet? A kritikus gondolkodás?

Egyáltalán, értjük a mai képzőművészet nyelvét, felkészít rá az iskola?

 

Németh Ilona és Nagy Csilla

Ők a következő Dunszt-est vendégei, melyre a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában kerül sor, csütörtökön (nov. 30.) 18 órától.

Két kortárs (valódi értelemben kortárs) képzőművész. Mindketten a szabad művészetek doktorai, ráadásul ha más-más formában és keretek közt is, de mindketten tanították-tanítják is a képzőművészetet (a képzőművészetről való gondolkodást).

Amiről beszélgetünk:

Kinek, milyen közönségnek alkot a ma képzőművésze? Egyáltalán, miről (mi mindenről) beszélünk, amikor képzőművészetről beszélünk? Hányféle tere, terepe, bugyra, rétege és szeglete van ennek a világnak? Kik alakítják, kik a szereplői? Miféle látható-láthatatlan hierarchiák szövik át ezt a játékteret? Hol mindenhol „történik” a képzőművészet? Miért érezzük sokszor blöffnek mindazt, ami kortárs képzőművészet címkéje alatt történik?

Szó lesz majd konkrét munkákról, művekről, projektekről, stiláris, konceptuális és értékrendbeli preferenciákról – meg úgy általában, a képzőművészként-való-létezés örömökkel, nyűgökkel és kihívásokkal teli mindennapjairól.

Mit jelent a képzőművészet, a képzőművészet nyelvén való gondolkodás manapság, a szélessávú mobilinternet, a felhő alapú virtualitáas, a VR, a kiterjesztett valóság, az Instagram, a Youtube és a Pinterest korában?

 

  • Mi a tétje a képzőművészetnek (túl azon, hogy újabb és újabb látványokat, artefaktumokat, exponátumokat hoz létre)?
  • Hogyan, mikor, milyen nyelven, milyen horizontok felől beszél(het)ünk a képzőművészetről?
  • Egyáltalán van-e nyelvünk a művészetekhez való közeledésre – vagy csak lájkoljuk a látványokat?
  • Elképzelhető, hogy sokszor csak a kérdéseink rosszak – és jobb, precízebb kérdésekre jobb és precízebb válaszokat kapnánk?
  • Na és melyek a legmakacsabb, legidegesítőbb mítoszok és szetereotípiák, amelyek a kortárs képzőművészet fogalmához, gyakorlatához kapcsolódnak?
  • Mennyiben igazak?
  • Honnan hozzuk, és mi táplálja őket?

A kritikus képzőművészet

2017. november 30. 18 óra
Kortárs Magyar Galéria, Dunaszerdahely
Vendégek: Németh Ilona és Nagy Csilla
Moderátor: Csanda Máté

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább