Környezettudatos könyvelőállítás

A könyveket imádom, viszont sok fával és egyéb olyan anyaggal, folyamattal jár az előállításuk, ami nem ecobarát. Egy ideje arra törekszem, hogy „környezettudatosabban” éljek.

Azért írtam ilyen furán ezt a kifejezést, mert véleményem szerint nem lehet a mai világban, legalábbis abban a környezetben, amiben élek, egyik pillanatról a másikra átállni a „Föld megmentése a cél” életvitelre.

Ott tartok, hogy egyre több formában beépítem az életembe, aztán majd lassacskán kialakul.

Alább annak jártam utána, hogy lehetne fejlődni a kiadóknak ez ügyben, és mire figyeljünk mi is oda.

1.

Fontos lenne, hogy minél több olyan nyomda működjön, mely figyelembe veszi azon káros anyagok kibocsátásának csökkentését, mellyel üzemeik terhelhetik környezetüket, valamint, hogy növényi alapú tintát használjanak.

2.

Hasznosítsák újra a festékkazettákat és tartályokat, csökkentsék a veszélyes hulladék mennyiségét, és válasszanak újból felhasználható vagy újraforgatható csomagolást.

3.

Egy oldalra ne túl nagy betűtípussal és minél több képet nyomtassanak, vagy legalábbis a lehetőségeknek megfelelően használják ki az oldalak szabad területeit.

4.

A fák védelmében szintén van megoldás, hiszen léteznek papírok, amelyeket mezőgazdasági hulladékokból gyártanak (pl. a növények azon részeiből, amelyet mi nem fogyasztunk). Akadnak olyan növényekből előállított papírok is, amelyeket direkt a papírkészítés miatt termesztettek (gyapot, kender, len, stb).

5.

Klórösszetevőket még mindig használ néhány papírgyár a papír kifehérítéséhez. A folyamat során dioxinok termelődnek, amely a POP-ok (környezetben tartósan megmaradó szerves vegyületek) közé sorolhatóak, ezek pedig a tudomány legveszélyesebb kémiai anyagaihoz tartoznak, szintén fontos lenne, hogy a nyomdák ezt is figyelembe vegyék a könyvek előállítása során.

6.

Mi, fogyasztók ne csak papír alapú könyveket olvassunk, illetve rendeljünk interneten, hiszen az elektronikus formátumú kiadványok, magazinok által nemcsak a nagy méretű fairtás ellen tudunk tenni, de például nem növeljük a szárazföldi szállítás környezetre gyakorolt káros hatásait sem azáltal, hogy nem veszünk igénybe futárszolgálatot.

Nem lehet könnyű ezeket betartani jelenleg, de ahogy én is a mindennapjaimban, úgy a gyárak és az emberek is fokozatosan beépíthetik ezt folyamataiba, hogy tegyenek a saját és a következő generációk jövőjéért.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább