A jövő könyvei?

A technika fejlődése egyelőre kis mértékben ugyan, de hatással van a könyvek nyújtotta élményekre is. A jövőre nézve azonban vannak már ötletek, elképzelések a változás terén, lássuk, mik ezek.

Kezdjük ott, hogy az olvasás alapjában egy olyan folyamat, melyben egy adott történetet befogadunk magunkba a szemünk, valamint az elménk által, ami ugye dekódol egy kész textust, mi pedig a magunk kis világában, képzeletében – mint kvázi egy rendező – leforgatjuk azt. Ez tudatalattiként változik, attól függ, ki kire, vagy milyen környezetre asszociál a sorok hatására.

Továbbá léteznek már jó ideje olyan könyvek is, melyekben mi is alakíthatunk a történeten, például bizonyos részeknél kapunk pár választható opciót arra, hol, milyen módon folytassuk az elbeszélést, és akkor oda kell lapozni, arra az oldalra, ahol a döntésünk érvényesül – ezt már bizonyos szintű interakciónak is nevezhetjük.

Na most, a technikai fejlődésnek köszönhetően már nem kell magunkkal cipelni könyveinket, sőt, sok helyet sem szükséges keresni nekik a tárolásra, mivel manapság már elektronikus olvasókon, telefonokon, Ipadeken, tableteken gyűjthetjük, olvashatjuk kedvenc könyveinket.

Ezeknek az eszközöknek márpedig van olyan előnyük is, hogy könnyen interaktív oldalakat, applikációkat használjunk rajtuk.

 

Ezekből kiindulva javasolják egyes tudósok azt, hogy a jövőben kifejleszthetnének olyan könyveket, melyekben az olvasó is aktív részese lehet már a történeteknek. Üzeneteket küldhetnénk a karaktereknek, felkereshetnénk ezáltal fontos helyszíneket például egy krimiben, és akár még a narratívában is segíthetnénk.

Tulajdonképpen az olvasnivalókat egy kibővített valósággá változtatnák számunkra, hogy még élvezetesebb élményt kapjunk, és kihasználják a cyber korszak technikai lehetőségeit.

 

Ezzel az elképzeléssel irodalmilag csak egy probléma van, hogy így az már nem az lenne, ami. Pontosabban nem könyv lenne, vagy regény, hanem csupán egy újabb médiumfajta, mely audiovizuális behatásokat ad. Mindenesetre érdekesen hangzik, én kipróbálnám, bár nehezen tudom elképzelni, hogy jobban vonzódnék hozzá, mint a papír illatához, és a klasszikus könyvélmény kínálta világhoz…

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább