Falcon Heavy és egy Tesla az űrben – ismét történelmet írt a SpaceX

Az Elon Musk alapította SpaceX célja, hogy embert vigyenek a Marsra. Két évvel ezelőtt a világon elsőként nekik sikerült olyan rakétát alkotniuk (Falcon 9), ami dolga végeztével képes az űrből visszatérni a Földre, és le is tud szállni az erre kijelölt leszállópályákra, akár szárazföldön, akár a tengeren.

A legújabb dobásuk minden eddiginél nagyobbra sikerült. Több éves tervezés után a kilövőállásra vezényelték az emberiség eddigi legerősebb űrrakétáját, a Falcon Heavyt (Nehéz Sólyom), amely 64 tonna rakományt képes magával vinni az űrbe.

Február hatodikán, helyi idő szerint 20:45-kor fellőtték a rakétát, amelyet világszerte tízmillió ember nézett élőben.

Pillanatokkal a sikeres fellövés után a több száz SpaceX dolgozó üdvrivalgásba, éljenzésbe és tapsolásba kezdett, és a hangulatot nem volt nehéz átvenni nézőként sem. Videó a cikk alján.

 

A rakéta rakománya nem mindennapi volt, ugyanis maga Elon Musk tűzpiros Tesla Roadstere került a rakodótérbe. Miután a rakéták leváltak, és megkezdték az útjukat vissza a Földre, a raktér kinyílt, és hirtelen előbukkant a Tesla Roadster az űrben.

A volán mögött egy űrhajós baba ült a legújabb SpaceX űrruhában.

 

Egyik kezével a kormányt fogta, másikkal a kocsi ajtaján könyökölt, s közben az autórádióban David Bowie Life on Mars c. száma szólt. A műszerfalon pedig egy Don’t Panic! felirat volt – ami valójában egy utalás a Galaxis útikalauz stopposoknak c. filmre, ami Musk egyik kedvenc mozija.

Az űrhajós mellett egy különleges tárgy is helyet kapott. Egy 5D-s, lézeres technológiával készült adattároló lemez, amely az emberiség tudásának egy részét tartalmazza, valamint a több mint 6000 SpaceX dolgozó neve is fellövésre került a rakománnyal.

A Roadster a Mars rögpályáját veszi majd fel, és a Nap körül fog keringeni. Ha minden igaz, az idők végezetéig, de ha addig nem is, több milliárd évig biztosan. A Falcon Heavy első tesztrepülése sikeres volt, ami önmagában is történelmi pillanat, de legfőképpen egy újabb óriási lépés az emberiség multiplanétás jövője felé.

Teljes videó:

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább