István intelmei – könyvajánló Dombovári Istvántól

Kevés embernek jut eszébe az irodalom, ha meghallja Dombóvári István nevét, de a Dumaszínház színpadán közismert fellépő nemrégiben mégis csak tett ez ellen, hiszen megjelent első regénye, Pisti vagyok, ments ki innen! címen.

A nagy roastkönyv

A könyvírás azonban nem új keletű Dombi számára, ugyanis a szintén stand up-os, valamint újságíróként is ismert Kormos Anettel karöltve 2013-ban már publikálták A nagy roastkönyv című kötetet.

Ebben sztárokat, celebeket figurázták ki, de nem gúnyos, szarkasztikus, hanem mindössze ironikus, poénos formában.

Félkövér

Ezt követte 2017-ben egy újabb könyv Istvántól, melynek a Félkövér címet választotta.

Tartalma nem szokatlan jelenség napjainkban, hiszen akár csak a szerző, az olvasók között is akad jó pár olyan személy, ki harcol a kilókkal.

Leírja saját csatáit a szénhidrátokkal és egyéb testtömegnövelésre alkalmas (egészségtelen) étellel szemben.

Ezt természetesen humoros, önironikus stílusban teszi, hogy ne legyünk az ilyen problémáktól letörve nap mint nap, erre ad magyarázatot a végső konklúzió is, miszerint kell bizonyos határ, de nem az a lényeg, hány kiló vagy, maximum a fészbúkon és társain, ott az idealizált posztok a „fontosak”.

Pisti vagyok, ments ki innen!

Legújabb könyve, a Pisti vagyok, ments ki innen! szintén 2017-ben jelent meg, csak míg az előző könyv az év elején, ez az év vége felé foglalta el helyét a könyvesboltok polcain.

Megtévesztő a cím, ugyanis a “Pisti” bemutatkozás hallatán én is azt gondoltam, hogy egy újabb szeletet kapunk az író életéből, ellenben ez egy fiktív Pistinek a története, nem önéletrajzi ihletésű.

Dombi elmondása szerint azért lett pont ez a név a címben, mert mikor elkezdte írni regényét, a legelterjedtebb keresztnév az István volt, szóval csupán véletlen, bár ebből kifolyólag pont hogy nem véletlen az egybeesés.

A történet egy srác életútját járja be, olyan akadályokkal megtűzdelve, melyekkel társadalmunk tagjai is találkoztak, vagy fognak életük során: az első randik bonyodalmai, az egyetemi évek sokrétű emlékei vagy az állásinterjúk csetlő-botló izgalmai. Pisti kalandjait természetesen a Dumaszínházból ismert humoros hangnem meséli el, és a helyzetek is többnyire komikusak, bár azért a hétköznapi jelző a mű végére már nem igaz, hiszen a Holdig is eljutunk, és egyéb sci-fi tartalmú rész is helyet kap az elbeszélésben, de nem akarom agyonspoilerezni a regényt.

Lényeg: vicces, társadalomkritikus, könnyed, elgondolkodtató – szóval a tökéletes szórakoztató irodalom az, amit Dombovári István első regényében találhatunk.

 

Nem csak fiúknak, férfiaknak, nagypapáknak, hanem lányoknak, nőknek és nagymamáknak is egyaránt kellemes kikapcsolódás lesz a Pisti vagyok, ments ki innen! című kalandos „regényszerűség”, ahogy a szerző fogalmazott mosolyogva egy interjúban a műfaji meghatározással kapcsolatban.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább