I Love ECO: Ezt tettétek magatokért 2017-ben!

Az idei évtől létrehoztuk lapunkban az ECO-rovatot, melyben majd a Facebookon tavaly létrejött I Love ECO-csoport tagjaival közösen törjük a kobakunkat azon, hogyan szökdeljünk végig a környezettudatosság hosszú ugróiskoláján. 

Fotók: Pixabay

Az ankét megjelent a Klikk Out 2018/01-02. számában.

Az első epizódot egy, a csoportban indult beszélgetés ihlette arról, ki milyen apróságot hajtott végre tavaly ezen a téren.

Hangsúlyoznánk, nem az a cél, hogy egymás orra alá dörgöljük a cselekményt, viszont talán Te is rálelhetsz egy-két olyan részletre, amelyet beiktatnál a saját életedbe. Ámen.

D. M.:

Én inkább hálás vagyok! Ezért a csoportért! Büszke? Talán arra, hogy a körülöttem lévő emberek elkezdtek környezettudatosabbak lenni azért, mert beszédtéma lett ez nálunk.

K. A.:

Én arra vagyok büszke (habár ez nem 2017-ben volt), hogy nem vettem új étkészletet, poharakat, amikor beköltöztünk a házba. Az esküvőnkre kaptunk „csodaszép” díszes, virágos, aranyozott szélű tányérokat, csészéket. Nálunk a giccses az új menő! Amit kaptunk, használjuk. (Ha néha eltörik egy-egy darab, nem siratjuk meg!)

L. K.:

Én 1 pár cipőt vettem egész évben, vagyis kaptam. Úgyhogy az nem is számít.

G. M.:

Nekem 2017-ben sikerült átállítani az agyamat, és hátat fordítani a konzumvilágnak. Ma nem érzem szükségét annak, hogy lakáskiegészítőket vegyek, vagy még több táskát. Ruhát kizárólag second hand-ben veszek, kaját és kozmetikát pedig igyekszem itthonit. 2018-ban igazából ezeket lenne jó tökéletesíteni.

R. A.:

Kevesebb húst eszem, papírtáskát kérek a boltban, ha nincs nálam a sajátom. Ismerősöknél is lekapcsoltatom a villanyt, ha üres szobában látom nyitva. Igyekszem munkában is üvegpohárból inni.

N. A.: 

Bevásárolni a saját szatyrommal vagy kosárkámmal járok, semmit sem teszek zacskóba, próbálok kevés csomagolt terméket venni, magamnak főzöm az ebédet, és hordom munkába, kevesebb ruhát/cipőt veszek – de jobb minőségűt. Szelektálok, összegyűjtöm és kihordom a szerves hulladékot apuékhoz a komposztra, falura. Átálltam szappanra és samponszappanra. Bevezettem olyan jó kis dolgokat, mint a mosogatókefe, a mosható sminklemosó tampon, az eko-mosogatószer, és ez a lista csak gyarapodni fog, remélem.  

D. L.:

Én az ekoéletemet 20 évvel ezelőtt kezdtem. Gyermekeimnél textilpelust használtam. Évek óta rengeteg gyümölcsöt és zöldséget rakok el télire, szelektálunk, komposztálunk. 2017-ben megtanultam táskákat és szütyőket varrni, így nem kell a zacsi. Helyi termelőktől, kézművesektől vásárolok, saját magam készítem a mosószert, vegyszermentesen takarítok. Amit tudok, újrahasznosítok.

V. M.:

A legnagyobb változás nálunk több kis apróság mellett az, hogy az első gyerkőc után a másodiknál már mosható pelust használunk, és terjesztjük az igét, hogy milyen tuti dolog. 🙂 A kezdeti sikertelenségek után belejöttünk.

A. Z.:

November óta 15 tyúkunk és 2 kakasunk van, minden kidobásra szánt maradék nekik megy, nem a kukába. Ha elfelejtek táskát vinni az üzletbe, akkor inkább a fejem tetején hozom ki az árut, de akkor sem veszek újabb szatyrot. Lényegesen kevesebb ruhát és cipőt veszek, de jó minőségűt, a szemetet szelektáljuk, bár még van mit fejlődni. A kávézaccot komposztnak használjuk, az idei nagy terv pedig a gyümölcsfák ültetése, és egy egész nagy zöldségeskert létrehozása.

K. Cs. T.:

Én a legbüszkébb arra vagyok, hogy a 6 éves fiam már tudatosan lehajol a szemétért, amit lát az utcán (és morcog, milyen rendetlenek az emberek), lekapcsolgatja a villanyokat, beszél a fákhoz, állatokhoz, aggódik a Földért, és hálát ad minden csodálatos naplementéért és -felkeltéért, stb. Nekem ez az egyik legpozitívabb, ami nemcsak az utolsó évben alakult ki. Remélhetőleg sok gyermek látja meg, hogy vigyáznunk kell az otthonunkra, hiszen bennük (is) van a jövőnk.

H. P. O.:

Az alapokat, a komposztálást és szelektálást, amit most saját háztartásunkban folytatunk, otthonról hoztam. Máig sok boldog csirkét, nyuszit, tojást és otthon termelt zöldséget, gyümölcsöt kapunk, amiért nagy hála a szüleimnek, nagyszüleimnek. Mamának köszönhetően már évekkel ezelőtt megvarródtak a rózsaszín macis (ilyen anyag volt fölöslegben) bevásárlószatyrok, és az öreg lepedőkből kis szütyők lettek a máknak és száraz hüvelyeseknek. Az építkezés során voltak százszor felhasznált deszkák, zsaluk, szögek meg egy csomó, számomra ismeretlen izé,és a bontott téglának is meg lesz a helye. Ami saját sikerem, az a citromsó és ecet minden koszra, házi peeling, olívaolaj testápolónak, saját tobozdíszek a karácsonyfán. Az esküvői díszek nagy részét üvegekből gyártottam, és máig használatban vannak. Amit a legjobban szeretek, azok az örökölt étkezőszékek, amiket felújítottunk. Babavárással kapcsolatban sikerült pár dolgot használtan beszerezni vagy kölcsönkérni, és előkerültek bontatlan textilpelenkák, amiket még az én dédnagypapám vásárolt, és a fiam is használni fogja.

M. M.:

A biotisztítószerek, mosogatószer, mosószer, vízlágyító, natúr home made szappan, samponszappan, krém, stb. után már mást nem is használnék, az üzletben kevesebb zacskót, csomagolóeszközt használunk, jobban szelektálunk, amit lehet, többször is felhasználunk. Többet gondolunk az állatokra is, főleg ruhavásárláskor. A karácsonyi home made szaloncukor jövőre is jó. Többet gyalogolunk, inkább könyv, mint TV, kevesebb villanyt égetünk, kevesebbet fűtünk, mint tavaly. Több természetes alapanyagú kaját főzök, és többször eszünk otthon. Minimális cukrászdázás, inkább otthoni sütés jó alapanyagból. 

P. M.:

Fürdőszoba: állatkísérletmentes kozmetika, lényegében mindent magunk csinálunk vagy lokális hand made termékeket vásárolunk. Vegyszermentesen takarítunk, mosódiót használunk, folyékony mosógélt csapoltatunk, kerüljük a műanyag csomagolást a fürdőben, ecetet használunk öblítőnek. Textil zsebkendő, csomagolás nélküli WC-papír. Vegyszeres illatosítók helyett illóolajak, műanyag helyett bambusz fogkefe. A vízcsapokra szűrőt raktunk, amitől kevesebb víz fogy. Nem használunk parfümöt. Konyha: lokális előnyben, én kevesebb húst eszek, azt is házit. Zacskót nem használunk, csak ha a fagyasztóba kell tenni valamit. Üveges dolgokat nézünk. Szütyőkbe mennek a péktermékek, gyümölcs, zöldség, magok. Totyikba a sajt, a felvágott, virsli stb. Kulacs mindenkinek, textiltáska mindig, mindenhol, rengeteget segítünk, adakozunk, szemetet szedünk, szelektálunk és még sorolhatnám.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább