Színház? Kenyér mellé vacsorához ideális!

Cirkuszt és kenyeret a népnek!

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/01-02. számában.

Talán az egyik legősibb szólás, amely az emberiség kollektív tudatát gazdagítja. Örökérvényűségét eszem ágában sincs vitatni, de azért mégiscsak elgondolkodtató a dolog. Milyen cirkuszt? Értem én, hogy szórakozást, amely leköti a nép figyelmét, de néha már olybá tűnik, hogy a „cirkusz” minőségéről teljességgel megfeledkeztünk. Pont ezt kell néznem? Komolyan? Ezt?

De! Városunk kulturális életéből egy újabb bizonyítékot kaphattunk arra, hogy még nincs minden veszve. Nemrég került ugyanis napvilágra a hír, hogy kettőezer tizenkilenc szeptemberétől várhatóan megnyitja legelső színházi évadját Szlovákia harmadik magyar kőszínháza, itt Dunaszerdahelyen, a mára már mindenki által ismert Rivalda Színház tagjainak köszönhetően. Végre megvalósulni látszik a terv, ami egyértelműen fellendíti majd városunk kulturális életét.

Elgondolkodtató viszont a kérdés, ki lesz a színház közönsége?

 

A nyugdíjas korosztály? Az általános iskolák erőszakkal színházba hordott „űjjécsönbemerúgyillik” osztályai? Esetleg az a réteg, akik bár nem értik, mit akar az a pár szerencsétlen ott a színpadon, de elmennek, mert színházba járni olyan úrias! Kulturális sznobizmus. Létezik, utána lehet nézni.

Véleményem szerint, ha a fent emlegetett rétegek is megjelennek az előadásokon, az sem baj. Sőt, egy kis kulturálódástól még senki sem szenvedett maradandó sérülést. Mégis titkon bízom abban, hogy a színház végre megfogja majd az én generációmat is.

Egyetemisták, közép- és főiskolások, a gondolkodó fiatalság. Ismerve a Rivalda Színház szintén fiatal tagjait és a társulat temperamentumát, lendületét, humorát, valamint kifejezésmódját, erre végre több esélyt látok, mint valaha. Kell a népnek ez a cirkusz! Kérjük!

A fiataloknak köszönhetően kialakulhat a városban a már meglévő mellé egy gondolkodó, színházba járó réteg, akik értik is a színház élményét, élvezik és nem csak elszenvedik.

 

Ezáltal a városban kialakulhat az igényes szórakozás ezen ágának kultusza. Sajnos, eddig azt tapasztaltam, hogy korosztályom egyelőre nem képviselteti magát teljes mellszélességgel a színházi előadások közönségének soraiban, de talán majd most. Új darabok, új színház, új közönség!

Szóval, kedves mindenki, járjatok színházba mert megéri. Kenyér mellé, vacsorához ideális.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább