Programok: Dunaszerdahely, Somorja, Komárom és Győr ontja a kultúrát az elkövetkezendő héten!

Elkészült a tálca, telis-tele színes programmal, mellyel bulizhatsz, kulturálódhatsz és lazíthatsz kedvedre az egész héten! Fogyasszátok egészséggel,  van itt koncert, vitaműsor, mozi, előadás, szövő workshop, meseterápia és DJ party. 

Nézzük, hol húzzák majd el a nótádat ezen a fagyos hétvégén!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az általunk ajánlott eseményekre szóló belépőkről információkkal nem, vagy csak korlátozott mértékben rendelkezünk. Az eseményekre mutató linkeken vagy a szervezők weboldalain adott esetben bővebb információt találnak.

Mivel a rovat csütörtöktől szerdáig hivatott ismertetni az eseményeket, kezdjük is az első nappal:

Csütörtök (márc.1.)


Nyitnikék

Vovo Land, Dunaszerdahely

Nyitnikék a derűs iskolakezdésért:

Könnyítsd meg gyermekednek az iskolakezdést. Ha szeretnéd látni, hogy dolgozik gyermeked egy csoportban, szeretnéd, ha a sulira hangolódás játékos formában valósulna meg és a tanuláshoz pozitív élményeket társítana (mint az öröm, a magabiztosság, felfedezés…), akkor a Vovo Land-ben a helyed csütörtökön, ezen az előadáson.


Számi Vér

Vasmacska filmklub, Komárom

Menjünk moziba!

Fontos film a Számi vér, mert nem csak a Skandináviában élő, államiság nélküli számik (lappok) drámai (ön)asszimilációját akarja feltárni, hanem azt is, hogy milyen az identitásvesztés veszélye egy arany középutat vesztett társadalomban.

Szól ez nekünk is, de ugyanúgy megszólalhat egy egyiptomi kopt közösségben is, a moldvai csángóknál, vagy az újgorok között.

Amanda Kernell filmje talán ezért is kapott és kap nemzetközi visszhangot (Lux-díj), mert a téma él, és még mindig aktuális. Szép lesz.

A filmhez az eseményt itt találod.


Előadás a felvidéki magyarság helyzetéről

ELTE Bolyai Kollégium, Budapest

Legyen képben mindenki!

Az ELTE Bolyai Kollégium „Csütörtök Esték” előadássorozatában március 1-jén Tokár Géza politológus, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője tart előadást a Minority SafePack kezdeményezésről és a felvidéki magyarság helyzetéről.

Az előadás bemutatja a kisebbségvédelmi kezdeményezést, annak menetét és érdemi hatásait, valamint átfogó de tömör tájékoztatót nyújt a szlovákiai jogi környezetről, a gyakorlati, kisebbségi vonzatú problémákról, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztaláról.

Minden további információt az alábbi linken lelsz.


Dezinformáció

Mozi klub, Somorja

Nem mindig igaz, amit látsz!

A Somorjai Kaszinó következő vitaestjének témája az egyre elterjedtebb dezinformációs kampányok hatása, álhírek a médiában és a szociális hálón. Fogékonyak vagyunk-e az álhírekre és hogyan kezeljük őket? De figyelmesen olvassuk az információkat … de(z)információ ez?

A vitaest vendégei:

Feledy Botond külpolitikai szakértő, a Társadalmi Reflexió Intézet igazgatója, Sólymos Karin egyetemi hallgató, a Demagog.SK munkatársa.

A házigazda:

Ryšavý Pál, publicista, blogger, a Fórum Intézet munkatársa, a Trafik.sk internetes hírmagazin alapító-szerkesztője.

Az eseményről bővebben itt olvashatsz.

///

Péntek (márc. 2.)


DJ Zöld audiovizuális varázs

NFG, Dunaszerdahely

Nem hétköznapi DJ, nem hétköznapi kiállítással egybekötve!

A legendás bakelitlemez-szelektor, DJ Zöld újra az NFG klubban! Audiovizuális szettje egy teherautónyi lemezből és jó pár felturbózott Meotárból (írásvetítő) áll. A novemberi nyitóbulin bevilágította az egész kultúrházat, és DJ szettjével történelmet írt a klubban.

Az est folyamán nem csak DJ Zöld miatt lesz különleges az este, hanem a bősi örök harcos, Ikka alkotásaival is találkozhattok (a hónap végéig) a falakon. Ikka több évtizedes kihagyás és gyűjtögetés után újra megállás nélkül dönti magából a démoni és túlvilági vízióit. A kiállítás 20:00-tól kezdődik, és egész hónapon át megtekinthető.

Az eseményről minden itt.


Mesék a teljességhez – meseterápiás foglalkozás felnőtteknek

Dunaszerdahely

A foglalkozás szervezője Kantner Éva ezekkel a szavakkal várja a jelentkezőket:

„Mesék a teljességhez című könyvének feldolgozása a meseterápia eszközeivel. Minden foglalkozás során 1 mesét érintünk, megnézzük annak üzenetét, történetét. A foglalkozás szakmai alapját Dr. Antalfai Márta Kincskereső meseterápiás módszere nyújtja ezúttal is.
A képen látható illusztráció Illyés Juli munkája. A helyszín: Posta utca 6., a Vishnu üzlet hátsó bejárata. Jelentkezni, érdeklődni üzenetben lehetséges!


Új Nő klubest – Hogyan szelídítsünk férfit?

MOL Aréna, Dunaszerdahely

Néhány hasznos tanács egy nagyon is komoly feladathoz. Engem például nagyon nehéz!

Az Új Nő magazin szervezésében este 19:00 órai kezdettel a magazin nevével fémjelzett klubest első kiadása. Vendégek: Dora Gyula és Nagy Ágnes

Hogyan lehet békében, szeretetben és megbecsülésben élni nőként egy életen át?

A „Hogyan szelídítsünk férfit?” című előadásból megtudhatod, hogyan lehetsz boldog egy férfi oldalán, hogyan élheted meg a nőiességed, hogyan teljesedhetsz ki azáltal, hogy megismered önmagad és a társad is. Minden további infó itt.


Absurd party

Soul Hunter Music Club, Dunaszerdahely

Ha az NFG-ben DJ Zöld, akkor a Soul Hunterben Absurd Party!

DJ HoffMan magáévá teszi (újfent) a Soul Hunter színpadát! Péntek este HoffMan csak úgy ontani fogja magából a 80-as és 90-es évek empéhármait. Az esemény minden alkalommal teltházas, az est folyamán mindenki kedvence megszólal legalább egyszer!

Minden további infó itt.

 ///

Szombat (márc. 3.)


Szövőtanfolyam

Csemadok ház, Dunaszerdahely

Szőjetek magatoknak!

A szövőszéken való kézi szövés elsajátítását teszi lehetővé a tanfolyam felnőttek és fiatalok részére. Március 3. (szombat) és március 6. (kedd) között naponta, Dunaszerdahelyen a Csemadok házban. A szövést Nagy Mária, szövőoktató tanítja. A szövőtanfolyam működtetéséhez Lőrincz Péter és textiles műhelye biztosítja a szövőszékeket felvetve, befűzve, szövésre készen, és hozzá adja a szövőanyagot is.


Aranymetszés-lemezbemutató

Mozi klub, Somorja 

Tökéletes program egy laza szombat estéhez!

Az Aranymetszés verséneklő duó, házaspár lemezbemutató miniturnéjának második állomása lesz a Mozi klub Somorán! A nagysikerű NFG-s koncertjük után duplán ajánlom mindenkinek! A helyszínen vehettek CD-t, amiből tudomásom szerint csak pár darab maradt!

Előzenekar: Tünde és Miro
Vendégzenészek: Polák Miro, Szeiff Attila


Odett-koncert

Rómer Ház, Győr

Csak akkor maradj otthon, ha nincs téli gumid!

Aki szereti a jó zenét és még nem volt Győrben a Rómer Házban, annak szombat este itt a lehetőség! A The Anahit este 20:00-kor kezdődő bemelegítő koncertje után Odett lép színpadra. Odett üdítő jelenség a hazai poppalettán. Megnyerő személyiség, szabad szellem, egyedi hangú és karakterű énekesnő, profi előadói képességekkel megáldva.

///

Vasárnap (márc. 4.)


90. Oscar-gála  

Duna TV

Szurkoljunk a Magyar filmeknek otthonról!

A vasárnap nemcsak a pihenésről, családról és a Vikkendhouse-ról szól, hanem egy fontos esemény is zajlik majd, méghozzá az Oscar-díjak átadása. A kilencvenedik Oscar-gálát a Duna TV adja élőben, 0:25-től kezdődnek a felvezető műsorok, visszatekintő szpotok, majd a nagy díjátadó közép-európai idő szerint hajnali 2 órakor indul.

 ///

Hetfő (márc. 5.)


 Zalatnay Sarolta jubileumi koncertje

Nová Scéna színház, Pozsony

Kezdődjön a hét egy igazi nagykoncerttel!

Hétfőn 19.00 órai kezdettel jubileumi nagykoncertet ad Zalatnay Sarolta a Reflex zenekar kíséretében a pozsonyi Nová scéna színházban. A koncert vendége Koós János.

Zalatnay Sarolta, azaz Cini, magyar énekesnő, előadóművész, írónő, állatvédő, aki 18 nagylemezzel és kb. 50 kislemezzel büszkélkedhet. Az általa elénekelt közel 500 dal közül több megjelent például angolul, spanyolul, olaszul, németül, sőt, még oroszul is. 6 mozifilmben szerepelt. 11 könyvet írt, amelyek több mint egy millió példányban fogytak el. Nem utolsó sorban állatvédőként is tevékenykedik. Külsejével divatot teremtett, hiszen ő hordott először miniszoknyát és csizmát, valamint a jellegzetes frufrus frizurát.

///

Kedd (márc. 6.)


Plnka° Greg Fox – Solo (ZS / Ben Frost) / PJONI

Fuga, Pozsony

Bizony ez is a kultúrához tartozik!

Hogy egy kicsit kiemeljem a kortárs underground elektronikus zenei világot is, kedd este Pozsonyba küldenélek titeket a Fuga klubba, Pjoni barátunk nagymenő partyjára, a Plnkára. Az est vendége Greg Fox, a multiinstrumentalista varázsló, akiért megéri bárhova utazni!

Az eseményt itt találod.

///

Szerda (márc. 7.)


RómerJAZZ klub: Malek Andrea-Jáger Bandi duó

Rómer Ház, Győr

Csodás befejezés szerdára ez a győri esemény:

A Malek Andri Soulistic együttes egy korszakváltó találkozás eredménye. Adott egy jazzmuzsikus, aki régóta figyeli a magyar népdalokat, és egy énekesnő, aki bármit is énekelt, a népzene mindig szívügye maradt. Malek Andrea és Jáger Bandi közös produkciójában, amely az örömzene és a tudatosság kombinációjára, valamint a népzene, a jazz és az r&b elemeinek sajátos ötvözetére épül, népszerű és régóta elfeledett magyar népdalok hallhatók. A győri közönség a projekt duó formációját hallhatja a RómerJAZZ klub sorozatában.

Kezit csókolom!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább