Csak a hajamra ne!

KLIKK-ARCHÍVUM

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Mindjárt itt a húsvét. Ha nem tartozol azok közé, akik a piros betűs ünnep közeledtével wellness-szállodába menekülnek, és nem akarod felkészületlenül fogadni a váratlanul betoppanó locsolókat, rokonokat, néhány hasznos tanács biztosan segítségedre lesz.

A cikk megjelent a Klikk Out 2014/04. számában.

Következnek Këri instant házitündérképző tippjei, melyek segítségével nem kell többé kulcsra zárt ajtóval várnod a húsvétot.

NYULAK ÉS CSIBÉK

Elkerülhetetlen, hogy mindent nyuszik és csibék borítsanak a boltokban, de az otthonodban Te szabod a szabályokat. Mindjárt vidámabb a hangulat, ha néhány színes kiegészítő díszíti kedvenc sarkaidat. Üdítően hat a borsózöld, vaníliasárga, halványrózsaszín, de a fehér vagy a narancsszín használata is a ház azon részeiben, ahol a legtöbb időt töltöd.

A terítéket feldobhatod akár egy roppant egyszerűen elkészíthető szalvétagyűrűvel is.

Amire szükséged lesz:

WC-papír-guriga

mintás csomagolópapír

olló

ragasztó

A WC-papír gurigád vágd fel karikákra – attól függően, milyen széles gyűrűket szeretnél. A mintás csomagolópapírból vágj hosszú csíkokat. A papírcsíkok minta nélküli oldalát kend be ragasztóval (egyszerű papírragasztó stift is megteszi), majd kezdd el a papírkarikákat betekerni velük. Ha a csomagolópapír mindenhol fedi a karikát, vágd el és ragaszd le a végét is. Készítheted többféle mintával, vagy 4-5 darabot, azonos bevonattal.

NYALÁNKSÁGOK BŰVÖLETÉBEN

Húsvétkor összeül a család, ezért az ügyeletes házigazdának sokszor nem kevés fejfájást okoz a megfelelő vendégváró csemegék elkészítése. Néhány egyszerű, nagyobb mennyiségben is elkészíthető ételt kell előre bekészíteni, hogy a nap többi részében már csak a látogatókkal kelljen foglalkozni.

Mindenki örül egy finom reggeli bőségtálnak vagy uzsonnának – főtt sonkával, tormával, retekkel, újhagymával, egy finom teával, jó beszélgetéssel körítve.

A népszerű tojásos kenőt kevesebb, mint félóra alatt el lehet készíteni, fóliával lefedett tálban pedig néhány napig tárolható – de ha a vendégek egyszer rákapnak, nem kell többé a tárolásán agyalni. 🙂

Hozzávalók:

5 db keményre főtt tojás (húsvét táján úgyis bővelkedünk benne)

2 db kockasajt

2 evőkanál mustár

1 kisebb fej hagyma

ételízesítő, só ízlés szerint

A főtt tojásokat egészen apróra vágjuk, majd hozzákeverjük a mustárt, a sajtot, az apróra vágott hagymát, sót és ételízesítőt. Pirítós kenyérre kenve fogyasztjuk, nyammogás és csámcsogás közepette.

Desszertek közül abszolút győztes a csokihab, amely könnyen elkészíthető a torkoskodók számára. Többszörösen tesztelt receptről van szó, készítsd el bátran Te is!

Elég, ha van otthon:

egy kis kocka vaj

4 tojás

120 g főzőcsoki

1 evőkanál porcukor

A csokit a vajjal gőz felett megolvasztjuk, majd ha teljesen elolvadt, hozzáadjuk a cukrot. A gőzről levéve, folyamatosan kevergetve ki kell hűteni, s ha már csak langyos, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját. A fehérjéket kemény habbá verve a csokis-tojásos keverékbe forgatjuk – óvatos, széles mozdulatokkal, nehogy összetörjük a habot. Szép kelyhekbe rétegezzük némi piskótával, majd lehűtjük.

JÖNNEK A LOCSOLÓK!

A locsolókat illik beengedni, a locsolást festett vagy csokitojással megköszönni. Eurókat én semmiképp nem ajánlanék osztani, ha a szomszédgyerek áll a lábtörlőn, ha nem – tanulja csak meg szépen, hogy szomszédolni nem a pengőért járunk, hanem hagyománytiszteletből.

Óhatatlan, hogy ilyenkor felhangozzanak a „mi újság az iskolában”, ill. nagyobbaknál a „mi újság a lányokkal” c. szólamok, ki tudja, lehet egy frappáns válasz, kacagás lesz belőle.

Most az egyszer ne nyávogjunk amiatt, ha a kölniből a hajra is jut, öltözet gyanánt készítsünk be több felsőrészt, hogy szükség esetén cserélni tudjuk. Ha már nehezen szedjük a levegőt a keveredő parfümillattól, ajánlott egy tisztára cserélnünk. A nap végén úgyis jöhet a fürdés.

TAVASZI SÉTA

A délutánt szép idő esetén a természetben a legjobb tölteni. Ha van lehetőségünk, menjünk ki a közeli tó- vagy folyópartra, erdőbe, kanálishoz, akár kettesben, barátokkal, kutyával, csemetékkel is. Öröm elmerülni a szép csallóközi táj ébredésében, virágillatában, állatkák figyelésében. Mindenkinek szüksége van arra, hogy néha elszakadjon a dolgos napok gondjától, és éppen erre nyújt remek alkalmat a húsvét is. Ne tagadjuk meg magunktól a lehetőséget, hogy most az egyszer semmivel sem törődve pihenhetünk!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább