Honvágy

„Kollektív bűnösség! – mondták. Bekerítettek, sehova nem lehetett kimenni a faluból, teherkocsikkal jöttek. Éjjel szedték össze az embereket, és fölrakták egy teherautóra, amivel elvitték „haza” otthonról.

(ismeretlen beszámolója)

A Rivalda Színház társulata a csehszlovákiai kitelepítések és lakosságcsere borzalmait dolgozza fel és viszi színpadra, legújabb Honvágy című darabjukban, melyet a közönség április hetedikén tekinthet meg a dunaszerdahelyi művelődési központ színháztermében.

A darab több szempontból is különleges, hiszen előttük ezt a témát talán még soha senki nem vitte színpadra.

Nekünk, Csallóköz szülötteinek mindenképpen fontos kell legyen a méltó megemlékezés, hisz’ a kitelepítések tragédiája velünk, a mi nagyszüleinkkel és dédszüleinkkel történtek meg.

 

Ha a közvetlen rokonságban nincs is, de biztos vagyok benne, hogy mindenkinek akad olyan ismerőse, aki a saját bőrén tapasztalta meg az akkori hatalmak játékát.

A darab alapötlete egy pályázat hatására fogalmazódott meg a társulatban mintegy négy évvel ezelőtt, akkor ebből született is egy kisebb előadás, de úgy gondolták, ez a téma megér egy nagyelőadást is.

A jelenlegi darab a Rivalda Színház színésznőjének, Szabó Manyinak a tollából származik. A mű cselekményét valós események és személyek inspirálták. A rendezés során minden téren ragaszkodtak ahhoz, hogy korhű környezetben helyezzék el a darabot. Ebből adódóan a megírását rengeteg kutatómunka előzte meg, melyben éppúgy felhasználták neves kutatók és történészek munkáit, mint idős rokonok, ismerősök személyes beszámolóit arról, hogy ők hogyan élték meg az adott korszakot.

Minden korosztálynak és nemzetiségnek csak ajánlani tudom, hogy látogasson el az előadásra, hisz a múltat megismerve alkothatunk csak megfelelő képet jelenünkről.

Ki tudja, talán még a tanulhatunk is belőle valamit, ami a jelen korban emberebbé tehet minket embereket.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább