A kitelepítettekre emlékeztek Dunaszerdahelyen

A második világégés utáni embertelen felvidéki magyar kitelepítésre emlékeztek Dunaszerdahelyen április 14-én a felvidékről kitelepített magyarok emlékművénél a városi szabadidőparkban.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Az ünnepségen, amelyet a Magyar Megmaradásért Polgári Társulás és a Pázmaneum Társulás szervezett, előbb a Szent János egyházi alapiskola tanára, Koszorús Mátis Gréti adott elő megrendítő dalokat, majd  Aranyossy Szabolcs, a Magyar Megmaradásért elnöke szólt az egybegyűltekhez, jelezve, hogy az igazi hősök elmékműve előtt állnak.

„Szüleink, nagy- és dédszüleink voltak az igazi hőseink, akiknek a legtöbbet köszönhetjük” – fogalmazott Aranyossy, kiemelve, hogy felmenőink adták számunkra a legértékesebbet: magyarságunkat. Majd visszapillantva a történelem ezen szégyenletes korszakára, emlékeztetett, mennyi szenvedést, méltánytalanságot kellett elviselniük a felvidéki magyaroknak, akiket másodrangúakká degradált a csehszlovák államhatalom. „Fontos kihangsúlyozni, hogy mindez már békeidőben történt” – figyelmeztetett.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább