Nincsenek hátrányban a magyar tannyelvű iskolákból érkezők

Tény, hogy a gyermek anyanyelvén tudja legjobban kinyíló értelmét táplálni, tudását megalapozni – s ezzel egyben megteremteni későbbi boldogulását, sikeres és boldog jövőjét.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Az iskolai beiratkozások kapcsán ezért a Dunaszerdahelyi.sk ismét arról kérdezett meg ismert régiónkbelieket, hogy ők miképp tudtak eredményesek lenni – magyar iskolával a hátuk mögött. Ezúttal a dunaszerdahelyi Bohuniczky László ügyvéd válaszol.

Hogyan vélekedik, mennyire meghatározó az, ha egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanul, szerzi meg az ismereteket?

Úgy gondolom, hogy mindenki, főleg gyermekkorban, a saját anyanyelvén tudja legjobban befogadni, megérteni és feldolgozni az új információkat. Erre tud majd a jövőben építeni, és a későbbi szaktudást akár más nyelven is használni. A tanulás és a szakmai fejlődés szempontjából elsősorban a megfelelő motiváció a mérvadó, így nem mindegy, hogy egy gyermeknek szükséges még egy plusz akadállyal is megküzdeni, amit számára az idegen nyelv jelent. Az iskolákban nem csupán tárgyi tudással próbálják „ellátni” a diákokat, hanem nevelnek is – beleértve egy nemzet/nemzetiség kultúráját is.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább