Mediawave Komáromban: „Sosem tudjuk előre, mi fog nagyot szólni” (Villáminterjú)

Immáron huszonnyolcadik éve „hullámzik” a Mediawave összművészeti együttlét. A Fényírók Fesztiváljaként ismert tavaszi esemény mindenki számára ajánlott, aki rajong a művészfilmekért, etno-, folklór- és világzenékért, a különleges új dolgokért! 

A Mediawave Együttlét április 27-én kezdődik Komáromban és vele párhuzamosan a dunaszerdahelyi NFG klubban. Ma jöjjön a komáromi programról egy villáminterjú, holnap pedig a dunaszerdahelyi programokról, fellépőkről olvashattok.

MEDIAWAVE Film & Music Festival 发布于 2018 年 4 月 19 日 周四

Hetedik éve rendezik a Mediawave Együttlétet Komáromban, a Monostori Erődben, a fesztiválról átnevezett együttlét jól megtalálta a helyét a Duna-parti kultúrerődben. Durst György, a Mediawave Alapítvány kuratóriumi elnöke mesélt az idei év különlegességeiről.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei Mediawave-en is egy-egy téma köré épül a fesztiválnapok zenei programja. Mi lesz az idei összművészeti együttlét témája?

Idén két téma öleli majd át a Mediawave-et: az Öröm és 1968. A győri Műhely Folyóirat Öröm különszáma inspirálta első témánkat, velük közösen gondoljuk tovább az öröm megnyilvánulásait a különböző művészeti ágakban; nekik köszönhetően nem csak a film és a zene, hanem az irodalom is beköltözik az Erődbe.

A nosztalgikus 1968 témakört az 50 éves évforduló adta – minket a politikai forrongás annyira nem érdekel, sokkal inkább az az erő, ami egy máig érződő művészeti látásmódot és lendületet mentett át a korabeli szabad, rebellis szellemből.

 

Milyen különlegességekre számíthatnak a Monostori Erődbe látogatók?

A Mediawave különlegességét mindig az adja, hogy nem tudjuk előre, milyen produkciók, közösségi események fognak nagyot szólni. Nagyon sok program lesz, mindenkinek csak azt tudom ajánlani, hogy nézegesse előre a programfüzetet, hogy ne érje váratlanul a programkavalkád.

Idén is lesz faltáncos performansz, Ferenczi Gyuri és a Rackajam, valamint a Flock Project közös előadásában. Az Erőd fala lesz a táncosok színpada, a Rackajam pedig kíséri őket, ez tavaly is nagyon sikeres volt.

Idén sem maradhat el a Mediawave-esküvő, ami lassan a védjegyünk lesz, most egy andalúz-magyar és egy lengyel-magyar pár kel egybe az együttléten, mi pedig biztosítjuk nekik a zenei, gasztronómiai és mindenfajta esküvői hátteret.

 

A lagzi április 30-án este lesz, erdélyi, moldvai és andalúz zenészek játsszák a zenét, és persze az összes fellépő, aki a színpadra jön – ez van már évek óta, és óriási buli szokott kerekedni hajnalra.

Ajánlani tudom az idei új találmányunkat, a közösségi mozizást, amivel szeretnénk a filmnézőket közelebb hozni a mozi világához. Találkozás a rendezővel, étel és italkóstolás, azonosulás a film világával  ezt szeretnénk idén továbbgondolni. A nyitónapon rögtön egy ilyen élménnyel kezdünk, a Szovjet hippik című észt dokumentumfilm után találkozhatunk a rendezővel, mi is hippinek állhatunk, de kipróbálhatjuk a heringbe töltött vodkát, ami inkább észt, mint szovjet vagy hippi hagyomány lenne 🙂

Ahogy már említetted, erdélyi, moldvai muzsikusok és andalúz flamenco-táncosok is fellépnek az idei Mediawave Együttléten. Bevezetnél kérlek az idei fellépők tárházába ?

A nyitónapon, április 27-én 1968-ra emlékeznek a szervezők, fellép többek közt a belga Vorcanq Duó, a Voodoo Papa és a Marton.Stummer.Quartett.

Április 28-a az Öröm napja, ekkor az Aude Vuillemin-Mique Montanaro duó, Elliott Sharp, a győri Wakachuka, valamint a Taraf de Akácfa ad koncertet. Ezen a napon mutatják be a Műhely Folyóirat Öröm c. számát, az eseményen olyan neves zenészek közreműködnek, mint Grencsó István, Kovács Ferenc, valamint a győri ToSoDa projekt tagjai.

Április 29-én lesz a már említett Ferenczi György és a Rackajam, valamint a faltáncos Flock Project performansza. A nap további részében főleg a jazz-blues-improvizációs művészek kerülnek előtérbe, fellép a Nosnach, a Geröly-Kovács duó, az Aznap Projekt, a Szelevényi-Ajtai-Hamid Drake formáció, valamint egy francia tangóharmonikás, Florian Demonsant is.

Április 30-a pedig az esküvők napja: a szertartásokat olyan zenészek kísérik, mint a Dzsinnkaladzsi, a Dűvő zenekar, a Romungro Gipsy Band, a Fláre Beás Band, és persze erdélyi, moldvai és andalúz zenészek. A lakodalmi mulatság záróbulija egyébként a csángó diszkó nevet viseli!

Az utolsó napon, május 1-jén zárulnak a Mediawave zenei workshopjai, az Együttlét ideje alatt összeszokott zenészek pedig délutáni koncertsorozattal mutatják be az elmúlt napokban összecsiszolt tudásukat az Erőd Duna-parti pázsitján. A Tartóshullámnak keresztelt fesztivált egy underground legenda, Szabó András Gépfolklór projektje zárja majd.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább