Kiszabadulni belém – Könyvajánló Szerb Antal Utas és holdvilágához

Mára a magyar irodalom egyik gyöngyszeméről hoztam nektek ajánlót, mely könyvet egy bibliofilnek, de olyan embernek sem lenne szabad kihagynia, ki ritkábban, ám minőségi alkotásokat szeret olvasni. Ez egy Szerb Antal regény. Az író legjobb műve. Dobpergés, trombitaszó: Utas és holdvilág.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Rásó Attila

Ahhoz, hogy jellemezni tudjam a könyv mondanivalóját, stílusát és kedvet kapjatok hozzá, kezdésnek a cím többértelműségét bontom ki számotokra. Kétféleképpen is értelmezhetjük a címet, van szó szoros és van átvitt értelmű mondanivalója. Az előbbi szemszögéből az Utas és holdvilág tükrözi a főszereplő, Mihály külső világának fontos cselekményét a regényben. Ő olaszországi nászútján van feleségével. A történet első részében Erzsivel utazik Itáliába, majd pedig egy „véletlen” folytán, rossz vonatra felszállva maga indul tovább életének legfontosabb kalandjára, hol újra szabad lehet, és nem kell a társadalom elvárásainak megfelelnie. Ez esetben a „holdvilág” jelentése maga a holdvilág, a sötét, kiszámíthatatlan éjszaka, ahol Mihály gyakran eltéved, és mely sokszor csábítja őt kísérteties, megmagyarázhatatlannak tűnő kalandokba.

Mielőtt elkezdeném az átvitt értelem kifejtését, ki kell térnem egy nagyon jelentős osztrák pszichiáter, neurológus, Sigmund Freud felfedezésére, a pszichoanalízisre is, ami a lélektudományba radikális újítást hozott. E kezelési módszer révén arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi lélek tudatos része az egész lelki folyamatnak csak olyan kicsi darabja, mint egy jéghegy csúcsa, mely kiemelkedik a vízből. Az alatta lévő hatalmas rész pedig a tudatalatti, amely, akár a jéghegy víz alatt lévő terjedelmesebb egysége a csúcsot, úgy befolyásolja tudatos cselekedeteinket, reakcióinkat.ű

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább