Mi marad ránk?

„A könyv sokkal jobb volt! Én előbb azt olvastam.” Kezeket fel, ki az, aki már találkozott ezzel a csaknem állandósult mondatpárral, miután társaságban nézett meg egy filmet.

Szinte minden partyban van egy ilyen madár, aki időről időre bekárogja ezt egy adott film után. Sokszor vállaltam ezt a szerepet magamra én is, de tényleg jogosan?

Hiába is karmolja össze magát néhány vaskalapos irodalmár, manapság tényleg alig olvasnak. Tisztelet a kivételnek persze, de legtöbbünk életében a könyvek helyét teljes mértékben átvette a mozgókép. Látványosabb, gyorsabb, és bár kisebb mértékben dolgoztatja meg a kreativitásunkat, a technikának köszönhetően már lassan olyan minőségben nézhetjük a filmeket, hogy épp csak a főhős izzadtságának a szagát nem érezzük.

Az írás megjelent a Klikkout 2018/5. számában. 

Kérdés viszont, hogy jogosan hasonlítgatjuk-e össze a két médiumot? Jobb-e a könyv, mint a film? Vagy épp fordítva? Teljesen biztos vagyok benne, hogy mindenkinek van véleménye e kérdésről, de egyáltalán érdemes a kettőt összehasonlítani?

Ne tévesszen meg bennünket a tény, hogy manapság rengeteg film regényadaptációként látja meg a napvilágot, a filmművészet egyáltalán nem törekszik kitúrni az irodalmat az őt megillető helyéről. Nem tartja magát jobbnak, erősebbnek, pusztán felkínál egy másik formát is, ahogyan az adott történetet elmesélik.

A könyv többet dolgoztatja az olvasó képzelőerejét, míg a film a rendező szemszögéből láttatja a cselekményt.

Mindenki döntse el, mennyire szeret gondolkodni ő maga, vagy mennyire várja el azt, hogy megmutassák, mit gondoljon.

 

A filmeknek abszolút jogosan bérelt helye van a popkultúrában, és itt gondolhatunk a mélyenszántó, komoly hangvételű filmekre, de akár az úgynevezett trash filmekre is, ami szinte csak egy látványorgia, de mivel van rá közönség, helye van a vásznon. Egy minőségi filmnek ugyanúgy lehet mondanivalója, mint egy könyvnek.

Néha jólesik eljátszani a gondolattal, ha majd unokáink odakerülnek, mit tanulnak az iskolában? Még mindig az általunk ismert kanonizált irodalmat, vagy már bekerül a tananyagba néhány minőségi filmművészeti alkotás is?

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább