A mozi, és aki mögötte van

Fotók: Ugróczky István

2007 őszén kaptunk Dunaszerdahely szélére egy plázát, belé pedig egy multiplex filmszínházat. Azóta a városnak ez már nem a széle, és a mozi élén is volt némi fluktuáció, hatodik éve viszont már egy roppant fiatal hölgy, Sebestyén Diana vezeti menedzserként. Vele beszélgettünk sok mindenről, ami a dunaszerdahelyi Cinemax kapcsán felmerülhet.

Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/05. számában.

Iskolában nem tanítják, hogyan kell vezetni egy mozit. Te viszont rettentő fiatalon kerültél ide, és már jó néhány éve igazgatod a szerdahelyi Cinemaxot. Hogyan kerültél bele ebbe a közegbe?

Igen, 2012 decemberében jöttem, akkor húsz éves voltam, de azelőtt egy éven keresztül már brigádosként dolgoztam itt. Az egyik brigádos barátnőm említette, hogy menedzsert keresnek a moziba, és kérdezte, nem érdekelne-e engem. Én akkor fősulira készültem, de levelező tagozatra, ezért kerestem is valamilyen munkát. Felvettek, talán azért is, mert brigádosként már ismertem azt a rendszert, amiben dolgoznak. Hogy még mi miatt, azt már nem tudom, de végül itt maradtam. 🙂

Annak idején Makki Zsanett volt az első menedzsere az itt újonnan alakult mozinak, és az őt követő időszakban is túlnyomórészt hölgyek váltották egymást. Ez a munka ezek szerint a nőkhöz áll közelebb?

Nem feltétlen, mert volt férfi kollégám is, de talán pont amiatt nem annyira való férfinak, mert sok a takarítás. 🙂 Emellett a beosztásokat kell szétosztani, és ha valakik, akkor elsősorban a vetítők voltak férfiak, de most már nem kell vetítő sem, mert a kolléganőm vagy én csináljuk ezt a részét a munkának.

Akkor ha bármi baj van a képpel, hanggal, fényekkel, szemüvegekkel, titeket kell szidnunk? 🙂

A szemüvegeknél már változott a rendszer, megvásárolhatók, és van egy élettartamuk, de például emiatt zajlott le a vászoncsere, és a projektorok is át lettek alakítva. A fényeket úgy állítjuk be, hogy lekapcsolódjanak, mikor kezdődik a film, és amikor vége, akkor pedig fel, de előfordult már olyan is, hogy a film közben felkapcsolódtak a lámpák. Nem tudjuk miért, de ez technika, megtörténik az ilyesmi.

Most fél tizenegy van, és nemrég érkeztél a moziba. Innentől hogyan épül fel egy munkanapod?

Ilyenkor általában amiatt jövök be, hogy be tudjam állítani a filmet az első vetítésre, kell ugyanis némi idő, hogy bejátssza a gép. A mozi viszont maga csak kb. fél órával azelőtt nyit, hogy kezdődne az első vetítés. Szóval ilyenkor felkapcsolom a gépeket, aztán kinyitom a büfét, eligazítom a brigádosokat, majd jöhet az e-mailes és telefonos kommunikáció ügyfelekkel, partnerekkel, látogatókkal. Kérdeznek ezt-azt, és reagálni kell. Este pedig leellenőrizzük az eladásokat, a pénzt, és aztán várom, hogy vége legyen az utolsó filmnek, végül kitakarítunk és zárunk.

A filmek előtt, ugye, mindig ki van írva, hogy a felvételt és a másolatkészítést a törvény bünteti. Volt már ilyesmivel tapasztalatotok?

Hál’ istennek, még nem. Az egyik kolléganőm egyszer sejtett ilyesmit egy nézőről, de kiderült, hogy nem arról van szó. Nehéz észrevenni, hogy valaki csak pötyög a telefonján, vagy valamit tényleg felvesz.

Nagyon sokan használják vetítés alatt is a telefont, és persze panaszokat is kapunk, amiért valakinek folyton világít a telefonja, zavarva ezzel a mozinézést, de hát nem állhatunk ott felette, és nem vehetjük el tőle. Kicsit kellemetlen és nehéz is ezt oldani.

 

Menedzser vagy, viszont gyakran látunk a jegypénztárnál is. Erre egyébként is szükség van vagy a brigádos munkádból maradt meg?

Akár úgy is lehet mondani. Van úgy, hogy ha már estére nincs mit csinálnom, befejeztem minden kommunikációt, akkor besegítek én is a pénztárnál, hogy jobban teljen az idő. Vagy előfordul, hogy brigádost kell betanítani, esetleg kevés a látogató, és olyankor spórolnunk kell a brigádosok munkaóráival. Ha pedig hirtelen sokan jönnek moziba, akkor is tudnunk kell reagálni, hogy hatékonyan működjünk, és ne álljanak az emberek sokáig a sorban.

Nyilván nehezíti a helyzeted, hogy itt a legtöbben a magyar szinkronnal vetített filmeket keresik, de nem mindig lehetséges ezt összehozni, például épp a közkedvelt Disney/Marvel/Star Wars-filmeknél. Elmondod, hogy is működik ez?

Egyetlen forgalmazó van, amely nem szerzi be a filmekhez a magyar szinkront. Rengeteg mindennel próbáltuk már meggyőzni őket, küldtünk statisztikákat, hogy mekkora a különbség a magyar szinkronos filmek nézőszáma és olyanok között, amelyeket nem úgy vetítünk, de a vezetőség egyszerűen nem tudott velük megegyezni.

 

A környékről több kis mozi is egyeztetett már velük, ahol magyarul vetítenek, hogy akár el is hoznák a szinkront, de ez sem vált be.

Ezzel lényegében a legnagyobb közönséget vonzó filmek esnek el a bevételtől a meséktől a Star Warsig…

Pedig gyerekek is rengetegen jönnének, és olyankor nagyon sok panaszt is kapunk. Sokan ebből kifolyólag nem értik meg azt sem, hogy a Star Wars nincs nálunk szinkronnal, de ez tényleg nem a mozi hibája…

Van egyéb oka is, amikor más forgalmazó filmje nem mehet magyarul?

Előfordult már olyasmi is, hogy a magyar forgalmazó nem tudott adni szinkront a nálunk vetített filmhez, vagy pedig néha úgy adódik, hogy nálunk korábban van a film premierje, és mire eljön a magyarországi premier, addigra nálunk már lefutott, és nem került vissza a programba.

 

A törvény, ugye, csak azt mondja ki, hogy amit magyarul vetítetek, azt szlovákul vagy felirattal is kell…

Igen, és próbáljuk úgy variálni, hogy mindenki el tudjon jönni, aki szeretne. Ám ha túl sok a szlovák feliratos film, akkor a magyarok írnak, hogy miért is van így, ha pedig megfordul a dolog, és a hétvégén például csak magyar szinkronos filmek mennek, akkor a szlovákok jelentkeznek, hogy diszkriminálva vannak. Ezt nagyon nehéz oldani.

Melyek nálunk a teltházas filmek?

A szürke ötven árnyalata összes része, a Deadpool és a Baywatch is elég jó volt.

A teltház valóban azt jelenti, hogy minden jegy el van adva, és vissza kell adott esetben utasítani valakiket?

Igen, sajnos, olyankor nincs mit tenni. Történt olyan, hogy az egyik film a kisteremben volt a programon, és nem számítottunk teltházra, egyszer csak azonban mégis megtelt. Ilyen gyorsan sajnos nem tudunk reagálni, viszont ha az elővételes jegyeken látjuk a nagy érdeklődést, akkor át tudjuk az egészet rakni a nagyterembe. Ezt persze nehéz előre kiszámítani, de például az időjárást és a fizetésnapokat is figyeljük! 🙂

Te egyébként hogy állsz a filmekkel?

Szeretem és figyelem is a filmeket, de már nem járok be nagyon a moziba filmet nézni. Ha ide jövök, már nem tudok úgy kikapcsolódni, mint más…

 

Kérdezem, hogy minden rendben volt-e, vagy meglátom, hogy a büfében kell segíteni, ha nagyobb sor van, és a munkán gondolkodom. A filmek előtt pedig még azt figyelem, hogy jól vannak-e beállítva a reklámok, mit csinálnak az emberek és ilyesmik…

De ha mégis megnézel egyet-egyet, akkor melyek állnak hozzád a legközelebb?

Szeretem a képregényfilmeket, amelyek sajnos pont nincsenek nálunk magyar szinkronnal, vagy a komédiákat, romantikus filmeket. Ami nagyon tetszett, az a Passenger volt Jennifer Lawrence-szel, még a tavalyi év elején. Többször is megnéztem, és nem tudtam megunni.

Mi okozza a legnagyobb nehézséget, illetve örömöt ebben a munkában?

Nehézség a brigádosok keresése. Az elején még azt tapasztaltam, hogy akarnak dolgozni. Én ugyanannyi idős voltam, ezért a tekintélyt nehéz is volt kiépíteni, de azért könnyebb dolgom volt velük. Most viszont nagyon nehéz olyasvalakit találni, akinek nem probléma, hogy takarítani kell, a wc-t is, vagy aki rendesen tud viselkedni a pénztárnál is, mosolyogni az emberekre, esetleg szóba elegyedni velük.

Én pedig mindig úgy képzeltem, hogy brigádosként álommeló lehet a moziban…

Akik itt maradtak, azokkal jó is együtt dolgozni, motiválni is tudom őket, például azzal, hogy elvihetik a plakátokat, vagy ingyen mozijegyeket kapnak, a fogyasztás is olcsóbb a büfében, de vannak, akiknek ez sem elég. Én most leszek 26, de már én is látom, hogy ezek a gyerekek mennyire változnak…

 

És akkor visszatérve a másik véglethez: mi okozza a legnagyobb örömöt?

Talán ennek a másik vége, amikor a brigádosból sikerül olyan embert faragni, aki talpraesett, ügyes, akinek már nem is kell mondanom, mit csináljon, mert látja, vagy az emberekhez is úgy viszonyul, ahogy illik, este pedig megköszönhetem neki az egész napot, és azt mondhatom, hogy ügyes voltál, csak így tovább.

Végszóként, szerinted mi az, ami miatt mindig is szükség lehet a mozikra?

Reméljük, hogy mindig jobb és jobb filmeket fognak készíteni, és az emberek pont azért, mert így s kikapcsolódhatnak, eljönnek, és nemcsak otthon töltik le a filmeket. 🙂

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább