Techno, az underground tánczene

Zenei stílusokat felfedező rovatom célja az, hogy egy kicsit közelebb kerüljünk egyes irányzatokhoz. Mégpedig úgy, hogy visszautazunk az időben, egészen a gyökerekhez. Az első szólamig, az első kiadott lemezig, amely a stílus jegyeit hordozta. Ismerjük meg a stílus formálóit, innovátorait, éljük meg együtt a fénykorát és nézzünk körül otthon, mennyire formálta az itteni kultúrát, illetve kik azok, akik már beírták magukat a szlovák zenetörténelembe.

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/05. számában.

A májusi hónap egy olyan stílusé, amely szinte senkinek sem idegen. Jellegzetes gépek alkotta instrumentális hangzásvilág, az ismétlődő hangminták és a domináns lábdob alkotják a műfajt, melyet úgy hívunk: techno.

A techno a nyolcvanas évek elején Amerikában párhuzamosan fejlődött a house zenével, de a különbség már akkor észrevehető volt. Míg a house vokálos, éneklős, basszussorokban gazdag, disco hangmintákra épülő színes zene volt, addig a techno komor, olykor sötét, szisztematikusan visszatérő elemekkel szóló, gyorsabb tempójú műfaj. Egy olyan hangzás, amely tökéletesen hordozza a gépesített autógyárváros, a michigani Detroit hangzását.

A techno még abból a világból származik, ahol nem számított a pénz, és a népszerűségi index is csak a politok körében volt menő. Egyetlen dolog pumpálta az emberekbe az életet: a zene. Aki kellően megnyílt a technozenének és beengedte azt, akár hat órát is táncolt önfeledten egy sötét klubban, hisz a zene pillanatok alatt magával ragadta.

Miért szeretjük az ismétlődő, négynegyedes ütemet?

Vajon ez a kötődés a sámánokig vezethető vissza, akik meghatározott számú dobütéstől (és némi tudatmódosító szertől) estek transzba? Vagy talán azért, mert a roppant egyszerű alapütem hasonló a szív ritmusához, így az agy ösztönösen reagál az efféle hangokra?

Egy kapcsolódó elmélet szerint talán azért van ez így, mert magzat korában az ember anyja szívritmusát hallja, és ez úgymond örökre beleivódik az elméjébe. Sokan láttunk már olyat, hogy valaki nem szereti a technozenét, mégis ütemre jár a lába, amikor meghallja.

Detroit technója 

A történet több detroiti fiatalember által beindított gépezet munkájával jött létre, de úgy igazán három volt jelen a stílus születésénél. A hármuk által irányított Belleville Three DJ- és producercsapat vette kezébe a stílus formálását. Inspirálódtak funkzenéből, mint George Clinton, vagy a korai elektronikából, mint a Kraftwerk, illetve Moroder, vagy épp a chicagói house-zenékből. Az élőben programozott és modulált Roland szintikkel, dobgépekkel és szekvenszerekkel megalkották az underground techno műfajt.

Kik ők?

Juan Atkins, az Iniciátor – Első detroitiként préselt lemezre és játszott technót a kíváncsi közönségnek. Az amerikai Keyboard Magazine besorolta őt a 12 legjobb közé, „aki számít” a billentyűs zene történetében. A techno kifejezés az ő száját hagyta el először 1988-ban.

Derrick May, az Innovátor – Egyedi mixelési technikájával és alkotásaival nagy utat ásott az irányzat fejlődésének. Elsőként játszott Európában, mint techno DJ. Egy londoni klub hívta meg ’89-ben, hogy mutassa meg, mi az az őrület, amire Amerikában tízezrek mozdulnak meg.

Kevin Saunderson (Elevator) – Fő vonala szintén az underground techno volt,ám egyik zenei projektje (Inner City) feje tetejére állította a tánczenei világot. A Big Fun című száma hatalmasat ütött. Röviddel a megjelenése után már toplistás volt az egész világon. Ezzel megnyílt a világszíntér a technozene előtt, ami jó mélyen befúródott a köztudatba.

A második hullám

A kilencvenes évek elején a technozene már uralta a klubokat, sorra jelentek meg a kis- és nagylemezek. Ekkor jöttek a techno olyan géniuszai, mint Richie Hawtin, Jeff Mills, Stacey Pullen, John Aquaviva, Blake Baxter vagy Kenny Larkin. Nevük, stílusuk és hangzásuk rendkívüli befolyással bírt az elektronikus zene fejlődésére.

Németországban 1991-ben megnyílt a legendás Tresor klub, ahova eleinte majdhogynem csak detroiti DJ-k jártak fellépni, később az ő inspirációjukra előjöttek az európai techno DJ-k, mint Westbam és Dr. Motte.

A 90-es évek közepén már Szlovákiában is hódított a techno. Olyan legendák zúztak a legmenőbb hazai és külföldi bulikon, mint Toky, Loktibrada, Peal és Boss. Erre nagyon büszkék lehetünk, ugyanis Szlovákia előkelő helyen szerepel Európa technotérképén.

Mára a techno a világ egyik legelterjedtebb tánczenei stílusává vált. Sok-sok alfaja született, hol lassú, hol gyorsabb, hol savas, hol melodikus, de a lényege mindig ugyanaz maradt: High Tech Soul (csúcstechnológiájú lélek).

Az eddigi epizódok:

GRIME // Soldierr és Lazy Junior: “A grime újra divatba hozta a minőségi rímeket!”

A lelket utaztató zenevonat // Interjú a dunaszerdahelyi GrooveTrainnel

Blues, a kék ördög zenéje // The Butchers: Ez az igazán nekünk való dallamvilág!

Ezthallgasdmegë: A mennyei dub // “Finom rezgéssel tápláljuk szétzilált és összezavart fogyasztói lelkünket”

Szabadság, spontaneitás és hihetetlen mértékű kreativitás (Interjú) // A százéves jazz

Drum and bass, hazai kézből

A heavy metal hajnala // Koppány és Csonga Erni válaszol

Íme a hiphop // Dreeko és Zirig Árpi, illetve párkányiak válaszolnak (Ankét)

Trance, a bűvös tánczene! // Császár Előd és Pico válaszol

Színtiszta house

Italo disco, az örökzöld tánczene!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább