Ezthallgasdmegë: A heavy metal hajnala

Havonta megjelenő sorozatomban zenei stílusokat kutatok fel, majd annak történelmét, valamint a stílus hazai és külföldi művelőit kérdezem róluk. Most egy számomra picit idegen, ám felettébb érdekes rockzenei műfajt, a heavy metalt választottam. Kialakulását, kultuszát kutattam, nem kis segítséggel, mellyel betekintést nyerhettem a metal zene kezdeteibe.

A cikk megjelent a Klikk Out 2017/08. számában.

A heavy metal a rockzene egyik legismertebb műfaja, mely Nagy-Britanniában alakult ki a 60-as, 70-es években. Útját a brit rhythm & blues hullám is egyengette.

Az első r&b bandák nagyon egzaltált stílusban játszottak, gyors tempóval, majdnem hisztérikusan. A stílus vonzó volt a közönség számára, de nem volt benne erő és mélység. Idővel lelassult és a basszus is nagyobb szerepet kapott. Amikor sikerült teljesen lelazulniuk, akkor tudtak igazán keményebbé válni.

Ebből a korszakból a Black Sabbath (balra a képen), a Led Zeppelin és a Deep Purple volt egy új hangzásvilág három legnevesebb és legkiválóbb elindítója, mely jellegzetessége a masszív hang, a hosszú gitárszólók, a torzított riffek és a démoni vokálok, melyek nem feltétlenül a szép dolgokról szóltak.

Jeff Beck, Jimmy Page és Eric Clapton blues alapról indultak, majd eltávolodva a gyökerektől, viszonylag gyorsan kialakították a saját stílusukat. Az ő hatásukra mások is kezdtek hasonló stílusban játszani.

Az eddigi epizódok:
Íme a hiphop // Dreeko és Zirig Árpi, illetve párkányiak válaszolnak (Ankét)
Trance, a bűvös tánczene! // Császár Előd és Pico válaszol
Színtiszta house
Italo disco, az örökzöld tánczene!

 

A Led Zeppelin tette keményebbé a bluest. Ők jelentették a korai heavy metal számára az ugródeszkát, a kemény zene kezdetét. Jimmy Page gitárja történelmi fontossággal bír, ő hozta a legtorzabb gitáreffekteket, Robert Plantet pedig sajátos és különleges színpadi szereplése, formája és hangja tette minden énekes bálványává. Még ha a stílus úttörői is voltak, a Led Zeppelin sosem tartotta magát heavy metal együttesnek.

A heavy metal kifejezés az összes együttest tekintve a Black Sabbath-ra illik leginkább. A Sabbath szülővárosa Birmingham.

Hangzásukat a rettentően lehangoló város, az állandó agresszió, utcai verekedések, a konstans borús időjárás, a füstöt okádó indusztriális kép inspirálta. 

 

Tony Iommi kemény gitárszólóinak, Ozzy Osbourne sátáni énekeinek, Bill Ward és Geezer Butler ritmusainak vegyítésével a Black Sabbath olyan hangzást alkotott meg a 60-as évek végén, mely minden addiginál sötétebb és komorabb volt.

Akkoriban a lemezkiadók csak olyan zenét fogadtak el, ami már jól bevált, az újtól pedig rettegtek. Az első albumukat erre a nagymenő brit Vertigo kiadó adta ki, a Black Sabbath 1 pedig már megjelenésekor a toplistákra került, és azon a héten több ezer példány kelt el belőle.

A folytatás központja London, a stílus formálását pedig a Deep Purple (jobbra a képen) folytatta. Az együttes több korszakát jegyzi a történelem, de igazán a második felállás volt a nyerő. John Lord Hammond orgonái tették egyedivé a zenéjüket, de sikerük leginkább a gitárosuk, Ritchie Blackmore érdeme, aki a szólói közben önkívületi állapotban vonaglott a színpadon, majd törte hangszerét darabjaira. Sosem volt két egyforma koncertjük, az improvizáció volt rájuk a legjobban jellemző.

A Smoke On Water riffje történelmileg a legelső és legismertebb heavy metal riff.

 

A zenekar, amely a modern heavy metal hangzást megteremtette, és nyíltan fel is vállalta, az a Judas Priest (a lenti képen). Ők már olyan metált játszottak, aminek nincs előfutára, annál inkább kiforrott saját stílusa.

Tőlük ered a duplagitár-figura, amelynél két gitáros egyszerre darálja a fő riffet. A heavy metal stílusú öltözködés is az ő érdemük, úgy tartották, jó, ha a zene összhangban van a kinézettel is.

A 70-es évek végére jöttek olyan új irányzatok a rockzenében, mint a glam rock és a punk, melyek elnyomták az addigra már egyhangúvá vált metal zenét, amely azonban gyorsan talált egy rést magának. Ekkor indult a metal újjászületése, melyet new wave metalnak neveztek el. Ez a punk gyors tempója és a Black Sabbath-féle riffek közös elegyéből alakult ki.

A legismertebb együttesek ebből az időből az Iron Maiden, a Sandwich és a Samson voltak. A 70-es évek végére a brit új hullámos heavy metal gyökeret vert underground kultúraként, és körbejárta a világot.

A nu metalhoz, a punkhoz és a glam rockhoz még visszatérünk, a heavy metallal kapcsolatban viszont megkérdeztük a rock és a metal egy somorjai és egy dunaszerdahelyi képviselőjét, a Rómeó Vérzik frontemberét, Kovács Koppányt, illetve a SiCK és a Rust2Dust zenekarok basszusgitárosát, Csonga Ernőt.

Ankétunkat hamarosan olvashatjátok!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább