Közép-Európa legszínvonalasabb utánpótlástornájává válhat a MOL Kukkonia Kupa

A cikk címadója ezúttal Csucsánszky Zoltán, a Videoton U19-es csapatának vezetőedzője, aki a székesfehérváriakkal részt vett a múlt hónap végén Dunaszerdahelyen, Nyékvárkonyban és Bősön megrendezett háromnapos MOL Kukkonia Kupán. Az utánpótlástornán mi is jelen voltunk, és a Vidi-edzőn kívül a Csíkszereda és a Pécs csapatának trénerét is mikrofonvégre kaptuk. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, milyen céllal érkeztek a tornára, milyen erőt képviselnek neveltjeik hazájuk bajnokságában és mit szólnak az itteni körülményekhez.

 

CSÍKSZEREDA – Purguly Árpád

A csíkszeredaiak edzőjét rögtön a torna hivatalos megnyitója után kérdeztük a DAC akadémiáján, amikor a pécsiek elleni első mérkőzésükre készülődtek.

Purguly Árpád egy héttel a MOL Kukkonia Kupa előtt vette át az irányítást a csapatánál, ezért még arra sem volt sok ideje, hogy megismerkedjen a fiúkkal.

„Idáig Békéscsabán, a felnőtt csapatnál dolgoztam pályaedzőként. Most adódott a lehetőség, és elvállaltam az utánpótláscsapat irányítását Csíkszeredán” – mondta az edző. Megtudtuk, a Dunaszerdahelyre érkezett U19-es csapat két gárdából állt össze: egy U17-esből és a tavalyi U18-asból.

„Ebből próbáljuk meg összerakni azt a gerincet, amely egy ütőképes csapatot alkothat a későbbiekben” – jegyezte meg Purguly, aki a román bajnokságra való felkészülés részeként tekint a kupára.

„Magyarországon teljesen más az életforma és az az életstílus, amelyben felnőnek a gyerekek. Különbözik attól, amit ez alatt az egy hét alatt Csíkszeredán tapasztaltam. Ki kell, hogy mondjam, itt sokkal alázatosabb és jóval nagyobb ambícióval bíró srácokkal találkoztam.

 

Remélem, hogy ez az akarat, amivel most ide érkeztünk, nem csap át nagy összeomlásba, ha esetleg nem úgy alakulnak az eredmények, ahogy szeretnék” – bizakodott még a pécsiek ellen 2:1-re megnyert győztes találkozó előtt. Az ezer kilométer és a tizenöt órás buszozás ellenére a csíkszeredai srácok nagyon várták már a tornát. „Kiváló felmérő ez a számunkra. Ha van is taktikai lemaradásunk, azt a pályán megpróbáljuk a szívünkkel kiegyensúlyozni” – fogadta meg az edző. Purguly Árpád nem ment el szó nélkül a DAC félig kész akadémiája mellett sem.

„Áhítattal és csodálattal nézem, ami itt folyik Dunaszerdahelyen.

 

Amikor leszálltunk a buszról, bevallom, egy kicsit irigykedtünk. Csíkszeredán megvannak a kiszolgáló egységek, viszont még hiányoznak a pályák. Ami itt van, az valami fantasztikus” – nyugtázta elismerően a csíkszeredai U19-es csapat újonnan kinevezett mestere.


 

PÉCS – Horváth Zoltán

Nyilván sokan emlékeznek még arra a szomorú performance-ra, mikor két évvel ezelőtt a pálya közepén egy sírba temették a pécsi focit a PMFC győztes meccse után. Az MLSZ ugyanis megvonta a klub licencét, és visszasorolta a Pécset az NB3-ba. „Olyan törés volt ez akkor a pécsi labdarúgás történetében, amelyet nem lehetett egyik napról a másikra kiheverni”

– emlékszik vissza az eseményekre Horváth Zoltán, a PMFC U19-es csapatának edzője, aki csíkszeredai kollégájához hasonlóan nemrég vette csak át a csapat irányítását. „Kaposvárról érkeztem Pécsre, és csak két hete irányítom a srácokat” – mutatkozik be, de azt hozzáteszi, hogy a fentebb említett eseményeket annak ellenére is követte, hogy akkor még személyesen nem állt a klub kötelékében.

Azt mondja, akkoriban úgy tűnt, hogy megszűnik Pécsett a labdarúgás. „Az utánpótlásból mintegy harminc játékost elvittek, ráadásul azokat a focistákat, akik korosztályuk legjobbjai voltak. Nemcsak minőségbeli, hanem létszámproblémái is voltak a csapatnak, melyek viszont mára szerencsére rendeződtek” – közli.

„Tavaly még az alsóbb korosztályból kellett felléptetni pár játékost az U19-es csapatba, hogy legyen meg a létszám. Azóta viszont pozitív irányba mozdultak a dolgok, és nekem már megvan a lehetőségem arra, hogy válogathassak” – tájékoztat Horváth Zoltán. A PMFC U19-esei a magyar másodosztályban játszanak. Ahhoz, hogy helyet kapjanak a nyolccsapatos elit bajnokságban, még sokat kell fejlődniük.

„Két hete vettem át a csapat irányítását, ezért is örülök annak, hogy rögtön egy ilyen rangos tornán mérhetem fel védenceim erejét. Itt olyan ellenfelekkel mérkőzhetünk meg, akik más futballkultúrát képviselnek, mint a honi.

 

Az eredmény számunkra most másodlagos. Ezen a tornán szeretném felmérni, hogy ki idevaló, és ki az, akitől el kell búcsúznom. Az biztos, hogy mindenkinek megadom a kellő játéklehetőséget” – avat be, s hozzáteszi – nem fog tetszeni, ha látom, hogy valaki feladja a küzdelmet, vagy egyéb okok miatt nem azt csinálja a pályán, amit kérek tőle.” Zárszóként azt mondja, nagyon elégedettek az itteni körülményekkel, s biztos benne, hogy ha jövőre is meghívást kapnak a tornára, már sokkal jobb eredményekkel is képesek lesznek előrukkolni.


 

VIDEOTON – Csucsánszky Zoltán

„Természetesen néztük. Úgy vélem, nemcsak eredményben, hanem időnként játékban is olyan teljesítményt nyújtottunk, amely önbizalomra adhat okot a visszavágón” – válaszolja a székesfehérváriak edzője arra a kérdésre, hogy követték-e az előző esti Bordeaux–Videoton Európa Liga selejtezőmeccset a tévében.

„Délelőtt 6:2-re kaptunk ki az Olomouctól, de a vereség ellenére is nagy az öröm, hogy szerepelhetünk a tornán, mert úgy gondolom, nagyon jó csapatokkal mérhetjük össze a tudásunkat, és Dunaszerdahelyen mindig szívesen látnak bennünket” – említi Csucsánszky Zoltán.

A székesfehérváriak bajnokként érkeztek a tornára, mivel a korosztályos bajnokság második vonalának az élén zártak, helyet bérelve maguknak a legjobb nyolc magyar fociakadémia csoportjában.

„A bajnokság augusztus végén kezdődik, ezt a tornát nagyszerű lépcsőfoknak tartjuk” – vázolja.

 

A magasabb osztálynak sem azzal a céllal vágnak majd neki, hogy egyből megnyerjék azt. Ennél fontosabbnak tartják a játékosok egyéni képességeinek fejlesztését, hiszen a Videotonnál nem mindegy, kiket építenek be a felnőttek közé. „Az első csapatunk kiváltságos helyzetben van, hiszen remek feltételek mellett dolgozhatnak a játékosok, akik között a válogatottban is helyet kaptak már néhányan. A csapat gerincét pedig külföldi focisták alkotják, ezért kevés lehetősége van a fiatal magyar srácoknak rögtön bekerülni az A-csapatba. Nekik még érniük kell, és mi arra készítjük fel őket az utánpótlásban, hogy aztán a B-csapatban vagy a környékbeli NB2-es egyesületekben pallérozódhassanak” – mondja az edző, aki abban is bízik, hogy a DAC növendékei is hasonló utat bejárva léphetnek majd pályára a MOL Arénában.

„Ehhez itt minden feltétel adott. Az akadémia még így, félkész állapotban is csodálatos látványt nyújt” – udvarol a székesfehérvári tréner.

 

Hozzáteszi, hogy Európában már nem egyszerű összehozni egy U19-es tornát. „Azt gondolom, a MOL Kukkonia Kupa egy nagyon nívós rendezvény, melyet, ha ugyanígy lehet folytatni, akkor pár éven belül Közép-Európa egyik legszínvonalasabb utánpótlástornájává válhat” – jegyzi meg Csucsánszky Zoltán. Mi pedig csak annyit tennék hozzá: váljanak valóra a szavai.

 

Fotók: Lelkes Ernő, vidi.hu

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább