Trance: Császár Előd és Pico válaszol

A műfaj a kilencvenes évek második felében és a kétezres évek első éveiben már  Magyarországon és Szlovákiában is fénykorát élte. Felkutattam mindkét ország trance mágusát, hogy megismerjük a stílusba vetett munkáját és kapcsolatát a zenével.

Előző rész: Trance, a bűvös tánczene

Magyarország – Császár Előd

Dunaszerdahelyen és környékén elég nagy népszerűségnek örvend Császár Előd, a kilencvenes évek egyik legtehetségesebb magyar popzenésze, de biztos sokan nem tudják, hogy Előd Shane54 néven trance DJ-ként zenélte körbe a világot.

 

Azoknak, akik ezt nem tudják, elmondanád, hogy és mikor határoztál úgy, hogy a trance műfaj gyakorlásába és saját produkcióba kezdesz?

2000-ben egy Ferry Corsten-lemez annyira megfogott, hogy elhatároztam, kipróbálom magam mint elektronikus zenész.

Az írás megjelent a Klikkout 2017/6. számában.

Miután egy Madonna-remixem kikötött Paul Oakenfold, Tiësto, Paul Van Dyk és John Digweed lemezestáskájában, úgy gondoltam, jó úton haladok. Készítettem remixet az Above & Beyond legelső kislemezére, és szépen lassan megismert a nemzetközi tánczenei elit. A Cool TV-n volt látható Laptop Dj c. műsorom, melyben bemutattam és meginterjúvoltam a világ nagy DJ-jeit. 2008-ban alakult meg a Myon & Shane 54 duó. Dolgoztunk szinte mindenkivel a műfajon belül, az egyik dalunk vezette az amerikai Billboard Dance-listáját (addig és azóta ez soha senkinek sem sikerült Magyarországon), felléptünk rengeteg fesztiválon, és több évig szerepeltünk a brit DJ magazin TOP 100-as listáján. Tavaly a duó feloszlott, és újra szólóban zenélek. A második kislemezem pár hete jelent meg, és a következő is úton van. Folyamatosan turnézom Amerikában, és jó pár dallal kész vagyok, ami a jövőt illeti.

Hogy látod ma a trance műfajt Európában? Igaz a hír, hogy újra megerősödik és visszatér?

Az a fura helyzet, hogy az európai színteret nem ismerem olyan jól, mert többnyire Amerikában vagyok. De az igaz, hogy a trance nagyon erősen jön vissza. Régi, már szinte elfeledett, előadók hirtelen reneszánszukat élik, és rengeteg a kifejezetten csak trance-re kihegyezett party vagy akár fesztivál. Ez pedig nyilvánvalóan azt jelentheti, hogy az egyik legváltozatosabb elektronikus zenei műfaj nem nagyon fog eltűnni még jó darabig.

 

Szlovákia – Peter „Pico” Stilicha

Szlovákiában a trance bizonyos fesztiválokon és rendezvényeken kiemelkedő helyet foglal el a zenei zsánerek közt, számos nagy nevű fellépő mellett hazai DJ-k is pörgetik a stílus teremtette lemezeket, közülük talán a legismertebb és a legkitartóbb DJ Pico. Magazinunknak elmesélte saját és az ország kapcsolatát a műfajjal. 

Mióta működsz Szlovákiában, mint DJ és mikor kerültél kapcsolatba a trance zenével? 

1989 óta, tehát 28 éve vagyok DJ. A trance zenét 1998 tájékán kezdtem játszani országszerte.

Mikor robbant be a trance Szlovákiába és melyik időszak számít a stílus fénykorának?

Az igazi nagy robbanás 1999-ben volt, amikor a trance teljesen meghódította a világot, és azóta lankadatlanul terjesztem és játszom az ország számos rendezvényén.

A britek 1999-et elnevezték a trance évének! Szlovákiában az igazán nagy bumm 2000-ben történt és a trance-őrület egészen 2010-ig tartott.

Milyen rendezvényeket szerveztél és hol találkozhatott a közönség a stílussal?

Az általam szervezett események a kezdetektől kimondottan trance orientáltak voltak, mint a Beautiful Things, ahol fellépett többek között Agnelli & Nelson, Judge Jules, Tom Haley, Bobina, Moonbeam, Aly & Fila, Eddie Halliwell, Ferry Corsten és hasonló kaliberű trance előadók. Később a Neon névre keresztelt rendezvényeken és főleg az Európa 2 rádióban, a Dance Exxtravaganza c. műsorunkban volt hallható. Napjainkban a legerősebb trance események Trencsénben zajlanak.

Míg a trance zene a hajnalától eljutott a teljes popularitásig, és undergroundból kommersz stílussá vált, bejárta az egész világot, rengeteg elektronikus zenei előadót szült, sokféle színes stílust és fesztivált teremtett. A hírek és a friss produkciók szerint visszatérni látszik a korai 90-es évek eleji hangzás. Ha ez igaz, akkor az elektronikus zene mai kedvelőire egy új korszak vár!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább