ITT ne igyál vizet!

A Mi Vizünkért Polgári Társulás 2018. május 14-én indította el az „ITT ne igyál vizet!” kezdeményezést, amellyel az ivóvíz minőségével kapcsolatos folyamatos szlovákiai problémákra szeretné felhívni a figyelmet. Az „ITT ne igyál vizet!” kezdeményezés egyben lehetőséget ad Szlovákia polgárainak, hogy hozzájáruljanak a víz minőségi és akkreditált elemzéséhez a lakóhelyükön. A Mi Vizünkért PT biztosítja a minőségi vízlevételt és -vizsgálatot. A kampány eredményei folyamatosan nyilvánosságra kerülnek a www.zanasuvodu.sk honlapon.

„ITT ne igyál vizet!” kezdeményezés

Az „ITT ne igyál vizet!” kezdeményezés célja Szlovákia lakosainak mozgósítása, hogy támogatásukkal segítsék a vízvédelemmel kapcsolatos fenntarthatatlan állapot megoldását. Juraj Johanides rendező bevonásával videófilm-sorozatot készítettünk (elérhető: htps://youtu.be/ssQXiicAAkk, htps://youtu.be/m5xddphktvvg), amelyben ismert személyiségek szólalnak meg, hogy felkeltsék a nyilvánosság érdeklődését a vízvédelem rendszerének működése, valamint a lakóhelyükön és környékén található ivóvíz minősége iránt.

A kampány része egy online petíció elindítása, valamint az anyagi háttér biztosítására a közösségi finanszírozás (crowfounding) módszerének meghirdetése.

A petícióban kérjük az ivóvíz és a kertlocsolásra használt víz minőségének a kivizsgálását;

 

a vízcsapból nyert víz minőségére vonatkozó teljes és időszerű információk megjelentetését; az ivóvizünk forrását jelentő talajvíz és a felszín alatti vizek védelmének biztosítását.

A crowdfounding kampány olyan módszer, amely által a lakosok anyagilag hozzájárulhatnak településük ivóvizének bevizsgáltatásához. Ezek az elemzések akkreditált laboratóriumokban történnek. Az elemzések eredményei folyamatosan nyilvánosságra kerülnek.

Az „ITT ne igyál vizet!” kezdeményezés arra a szomorú tényre reagál, hogy bár a Csallóközt védett vízgazdálkodási területté nyilvánították, az ivóvíz minősége romlik ebben a régióban.

 

Ennek okai többek közt a rendszertelenül monitorozott és megoldatlan környezetvédelmi problémák, az agrokemikáliák túlzott használata, a nem jól szigetelt, szivárgó szemétlerakatok, a víztározók mentén zajló ellenőrizetlen erdőirtások. Ezek a problémák nemcsak a Csallóközt érintik, hanem Szlovákia más területeit is.

Megtörténik, hogy épp a víztározó közelében élő embereknek nincs tiszta ivóvízük. A petícióról és crowfounding kampányról szóló információk a www.zanasuvodu.sk oldalon olvashatók.

A Mi Vizünkért Polgári Társulás

A Mi Vizünkért PT spontán módon jött létre szakértők, aktivisták és elkötelezett helyi lakosok apolitikus csoportosulásaként. A PT célja figyelmeztetni a laikus és a szakmai nyilvánosságot az ivóvízzel kapcsolatos, Szlovákiában felvetődő problémákra. A Mi Vizünkért PT készen áll arra, hogy hozzájáruljon a vízgazdálkodás kiegyensúlyozott állapotának megteremtéséhez országunkban.

A PT tevékenysége elsősorban az ivóvizünk és egészségünk védelme terén tapasztalható rendszerszintű problémák megoldására irányul.

Kezdeményezésünk része két, jelenleg folyamatban lévő részletes elemzés elkészítése: a szlovákiai ivóvíz állapotának vizsgálata, valamint annak felmérése, hogy milyen az ivóvízforrásként szolgáló talajvíz és a felszín alatti vizek védelmének jelenlegi helyzete.

 

Fontosak számunkra a konkrét megoldások. Célunk egy olyan megoldási javaslat kidolgozása erre a négy területet érintő problémára, amely nemcsak jogilag alátámasztott, hanem reálisan és gyakorlatban is megvalósítható.

A Mi Vizünkért PT kezdeményezése nyitva áll mindenki számára, aki szeretne aktívan részt venni a talajvíz és a felszín alatti vizek védelmével, valamint az ivóvíz minőségével kapcsolatos problémák megoldásában.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább