DJ Bird: Egy régi álmom vált valóra!

A felsőpatonyi Damolh33 fivérek zenéi már Richie Hawtin által számtalanszor körbeutazták a világot, de most jött egy dunaszerdahelyi fiatalember, kinek zenéje ugyancsak ígéretes darab, melyet a progresszív house zenei szcéna nagyjai pörgetnek a világ legnagyobb bulijain!

Fotó: Dobai Bálint

A dunaszerdahelyi Veréb Attila, alias DJ Bird igazi köztiszteletnek örvendő lemezlovas, zenei producer, hangosító és büszke családapa egyben. Elmondása szerint minden szabadidejét a családnak és a zenének szenteli. 13 éve foglalkozik DJ-zéssel, de úgy igazán a szakma már 26 éve mélyen rabul ejtette. Az elektronikus zenei műfajban sok zenéje jelent meg az elmúlt években, de egy 2018-ban készült számát világsztár DJ-k játsszák a legnagyobb bulikon!

Azóta az életem szerves részévé vált, és soha nem engedem el! Zene nélkül létezni nem tudok, biztos vagyok benne, hogy még a szívem is megállna,  ha abba kellene hagynom!

Hogy kezdődött ez a szerelem és hogy alakult a pályafutásod ez idáig?

13 évesen édesapám bemutatott egy igazi nagy lemezlovasnak, Vontszemű Jánosnak, aki a bősi Sauna Bár, az alistáli Csárda, a Hotel Dunaj éjjeli bár és még jó pár járásbeli szórakozóhely legmenőbb DJ-je volt.

Ő volt az, aki megismertette velem a szakma akkori rejtelmeit. Akkor még magnókazettáról játszott, és ennek hatására én is a kazetták gyűjtögetésébe kezdtem. Ebben az időben az r&b, hiphop, funky, old school és a soul zenei műfaj hódított nálunk. Ráragadtam a rádióra, hallgattam és rögzítettem kazettára a dalokat. 1991 körül már magam is a DJ pult mögött álltam és pörgettem a kazikat. 1992-től 1994-ig mobil DJ-ként jártam a dunaszerdahelyi járást.

Az első nagy felkérést 1994-ben kaptam: a dunaszerdahelyi Éden Bár és egyben a mihályfai Flamingó Bár rezidense lettem, tehát rendszeresen játszottam két éven át. Ekkor vásároltam meg az első lemezjátszómat és első bakelitlemezemet, amely a 2unlimited – No Limits maxi lemeze volt. Ebben az időben törtek be a különféle eurodance-előadók, mint a Snap, Haddaway, Dj Bobo, Technotronic és még sorolhatnánk.

Hogy jött a DJ Bird név és mióta létezik?

Körülbelül 18 éves koromban egy ismerősömmel egy beszélgetés során arra jutottunk, hogy mivel minden előadónak van művészneve, ezért itt az ideje, hogy én is válasszak magamnak egyet. Lefordítottam a vezetéknevem angolra és a Sparrow szó jött ki, amit annyira nem szerettem, de mivel a veréb madár, ezért lettem DJ Bird.

Említetted, hogy több hazai klubban is működtél, mint rezidens DJ. Melyek voltak ezek?

1997-től újra mobil DJ-ként működtem, főleg Szlovákia klubjaiban zenéltem, míg jött a következő felkérés 2001-ben. Bősön megnyílt C&J Club, melynek a teljes megtervezésében, kialakításában és programszervezésében részt vettem.

Abban az időben ez volt a járás első klubja, amely akár 1000 embert is tudott fogadni. Óriási teltházas bulik voltak minden pénteken és szombaton vagy öt éven át. Hatalmas élmény volt ott játszani, 24 évesen, annyi ember előtt bakelitről. Ebben a klubban találtam meg úgy igazán a zenei stílust, amely azóta is a nagy kedvencem. Ez a progressive- és a deep house. A klubban két terem volt, az egyikben szóltak a slágerek, a másikban próbáltam az underground zenéket átadni az embereknek.

Ezekben az években kért fel Szlovákia legmenőbb klubjának, az Extreme Klubnak a szervezőcsapata, hogy játsszak pár estét, amiből aztán további két év rezidencia következett. Hatalmas bulik voltak, amelyeket élőben közvetített a Fun Radio. Majd 2005-ben hazai terepen pörgettem a lemezeket, mikor a dunaszerdahelyi Legendary klub állandó DJ-je lettem.

Ezzel egyidőben már dolgoztál saját zenéken is, vagy inkább csak a DJ szakma érdekelt még?

Ekkor már elkezdtem alakítgatni a zenei stúdiómat, hogy készíthessek saját zenéket. Mindig érdekeltek a stúdiómunkák, a zenék készítése. Elkezdtem a hétvégi zenélések mellett hétköznap a zene alkotásával foglalkozni. 2007-ben készült el az első zeném, melyet volt szerencsém bemutatni DJ Szeifertnek, aki rögtön arra kért, hogy adjam ki. Innen indult minden.

2008-ban meg is jelent egy neves magyarországi kiadónál. Utána nem is volt megállás: Sorra jöttek a felkérések remixek készítésére. Imádom a kihívásokat, és tudtam, csak így fejlődhetek, ezért eleget tettem minden felkérésnek.

Közben sikerült bekerülnöm a kanadai ETN.FM webrádióba, ahol a ma napig havi szinten készítek műsort Lightning Progress Show címen, már nyolcadik éve.

Ahogy teltek az évek, jöttek az egyre nagyobb elismerések. Akkor ott állt a lehetőség, hogy kommersz zenék gyártásába kezdjek és meggazdagodjak. De én végig kitartottam a rétegesebb zene, az underground műfajok mellett, mely ugyan nem hoz pénzt, de az vagyok én igazán!

 

Milyen kiadóknál jelentek meg eddig zenéid?

Lássuk időrendi sorrendben:

  • 2008-ban a Karmatronic Records adta ki az első EP-m, amelyen ezek a számok szerepeltek: Your Time Is Over, White Dove és a Beginning.
  • 2010-ben a Rimoshee Recordings-nál jelent meg a Space című dal, amire egy dunaszerdahelyi tehetség, Balien készített remixet. Ugyanennél a kiadónál megjelent két remixem is, amelyen a Soulkids – Passive és a Wont To Do című dalokra készítettem remixeket.
  • 2017-ben Consapevole Recordings-nál két dallal jelent meg egy kislemezem, ez volt a Dream és a Secret, amelyekre két nagyon tehetséges fehérorosz producer, Gleb Rubens és Ivanshee készített remixet.
  • 2018-ban szintúgy a Consapevole Recordings-nál jelent meg az eddigi legnagyobb büszkeségem, az Arabic Theme, amire szuper remixet készített a világhírű Dimtuh K. Srí Lankából, G Brown Amerikából és Roberto Caceres & Dave Cohen Magyarországról.
  • Továbbá ebben az évben készíttetem remixet D. Jameson Tuareg című dalára,  G Brown – The Dreamer Is The Dream c. számára,  Roberto Caceres – Keep Me Alive és Bruno Andrada – Psycho Beat című zenéire.

Egyre több helyről hallom, hogy a legutolsó zenéd eléggé felkapott lett, amit neves DJ-k játszanak szerte a világban. Bemutatnád ezt a zenét? 

Az arabic hangzás mindig nagy hatással volt rám. Ez nagyban hozzájárult a legutolsó saját zeném elkészítéséhez. A női vokált, melyet használtam, több mint 15 éve rejtegettem és vártam a megfelelő pillanatra, mikor húzzam elő. A megjelenésnek hatalmas sikere volt, a kiadó azonnal továbbküldte a világ nagy DJ-inek, így került Hernan Cattaneo és a hozzá hasonló kaliberek e-mail fiókjába.

Először sokáig nem jött válasz, de Szabó Tamás, a kiadó menedzserje nagyon bízott a szám sikerében. Az egyik nap, hajnali 4 órakor kaptam üzenetet, hogy Hernan Cattaneo Resident műsorában játszotta le a zenémet, Dimuth K. remixében.

Amikor megláttam, hogy jött az üzenet, térdre borulva sírva fakadtam. Számomra minden eddigi munkám értelmet nyert. Örömkönnyek voltak ezek. Hernan napi 1000 promó zenét kap, de pont az enyémet választotta ki közülük. Rengeteg dicséretet és elismerést kaptam más zenei producerektől, mint Luca Rossi, Esteban Liebig, Sebastian Busto, Dimuth K., stb.

A legeslegnagyobb dolog pedig az volt, hogy egy hétre rá Cattaneo lejátszotta MIAMI-ban egy yachton! A videón egy részlet a szettből, ahol Nick Warrennel zenélt a mester:

Milyen érzés egy dunaszerdahelyi producernek, hogy a példaképei táncoltatják a közönséget a zenéivel?

Leírhatatlan érzés. Számomra hatalmas dolog, amire sosem számítottam. Én úgy gondolom, hogy minden producer arra vágyik, hogy neves DJ-k játsszák a zenéit. Mindenkinek van álma és nekem az egyik ez volt, és ez sikerült!

Mik a terveid a jövőre nézve?

Megállás nélkül dolgozom tovább saját zenéken és remixeken. Jelenleg a Consapevole Recordings-nál dolgozom a legtöbbet. Elismerik az eddigi munkáimat és számítanak rám, egyben én is rájuk. Remek az összhang, nagyon jó kapcsolatot ápolunk, sokat segítenek és támogatnak.

Ezúton is köszönöm Jose Tabarez-nek és Szabó Tamásnak!

Szeretnék 1 év múlva egy saját albumot kiadni. Ha minden jól alakul, hamarosan sikerül befejeznem. Nagy terveim közé tartozik, hogy neves klubokban játszhassam saját zenéimet, ahol három lemezjátszóval, élő elemekkel raknám össze a szettemet. Szeretném ezt a zenei stílust megismertetni és megszerettetni az emberekkel. Szeretnék egy zenés partysorozatot itthon, hogy DJ kollégáimmal együtt prezentálhassuk a stílust és alkotásainkat, illetve megértessük az emberekkel. A zene kell, amikor fájdalmat érzünk vagy éppen boldogok vagyunk!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább