Amikor a tehetség túl nagy teher – Öngyilkos színészek, énekesek

Tim Bergling, művésznevén Avicii korai és érthetetlen halála megdöbbentette a társadalmat. Tim saját kezével vetett véget életének, mert a maximalista művész a visszavonulás után se találta meg a békét és a boldogságot. Példája nem egyedülálló, a művészvilágban számos öngyilkossággal véget ért élet, karrier volt. Persze nem csak a művészeket sújtja a depresszió, a szorongás, de ők talán az átlagnál is fogékonyabbak a hangulati és érzelmi zavarokra, lelki alkatukból kifolyólag. Azonban az alábbi művészek életében vannak összecsengések, amik a sok más dologgal együtt a végső tragédiához vezethettek. Értelmetlen halálok voltak vagy kiutak az élhetetlen életekből? Vannak kérdések, amikre nincsenek válaszok.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Lóránt András

Színészek, színésznők

Robin Williams

Robin Williams sokaknak a Holt költők társaságában nyújtott szerepe miatt ismerős, másoknak a Jó reggelt Vietnám! miatt ugrik be, esetleg a Good Will Huntingot felidézve jut az eszükbe. Szinte minden filmjében maradandót alkotott, nem csak megformálta a karaktert, hanem ő lett az adott Karakter. Több Oscar-díj jelölése volt, és egyszer el is nyerte a legrangosabb elismerést, a Good Will Huntingban nyújtott alakításért 1998-ban a Legjobb férfi mellékszereplő díja lett az övé, de emellett számos Golden Globe-díjjal is büszkélkedhet(ett).

Az 1970-es, ’80-as években kokainfüggő volt. Később leszokott, jó barátja John Belushi halála, aki véletlen drogtúladagolásban (kokain és heroin) vesztette életét 33 évesen, kellő pofonnak bizonyult Robin Williamsnek. Illetve születő gyereke is erősítette a leszokáshoz szükséges erejét. 2006-ban önként vonult be egy rehabilitációs központba, alkoholproblémákkal küzdött.

2014. augusztus 11-én mégis döbbenten fogadta a világ a hírt, miszerint asszisztense egy övre felakasztva találta otthona egyik hálószobájában. A rendőrség az idegenkezűséget kizárta.  Az öngyilkosság előtt depresszióval kezelték, de alkohol- és drogproblémái is voltak. A felesége szerint korai Parkinson-kórban szenvedett, amitől szelleme elkezdett leépülni. Anyagi problémái is fennálltak, emiatt olyan szerepeket kellett eljátszania, amikhez nem fűlött a foga, kaliforniai birtokát már két éve árulta. A boncolás megállapította, hogy halála előtt sem drogot, sem alkoholt nem fogyasztott. 63 évesen felkötötte magát, hogy ne nyomasszák tovább a gondok.

Zenészek

Kurt Cobain

Nirvana egykori frontemberének életét állítólag már kiskorában megpecsételték, amikor hiperaktivitása miatt Ritalin-kúrára fogták, később ezzel magyarázták, hogy heroinista lett. Nyolc éves korában szülei elváltak, ezt nehezen viselte, először anyjával élt, majd apjához költözött,  aki azonban a kamasz Kurt Cobaint nem tudta kezelni. Az életét folyamatos káosz jellemezte, és ebből két kiutat talált, a zenélést és a drogokat, először a marihuánát és az LSD-t próbálta ki, majd rászokott a Percodan nevű fájdalomcsillapítóra.

A média fokozott jelenlétét az életében soha nem sikerült megszoknia, valósággal belebetegedett ebbe, az állandó stressz csak felerősítette gyomorpanaszait és hörghurutját. 1994 márciusában Rómában eszméletlen állapotban szállították kórházba. Love szerint, akivel ekkor már “se vele, se nélküle” viszonyban voltak, az volt az első öngyilkossági kísérlete. Alig egy hónappal később, április 5-én a zenész feltehetően halálos mennyiségű heroint fecskendezett az ereibe, majd maga ellen fordította Remington típusú vadászfegyverét, 27 éves volt. Állítólag búcsúlevelet is hagyott a végén egy Neil Young-idézettel:

Jobb kiégni, mint elfonnyadni” vagy más megfogalmazás szerint: “Túlságosan is szeszélyes, hangulatember vagyok! Nincs már bennem szenvedély, és úgy emlékszem, jobb kiégni, mint elenyészni.

További alkotók tragikus öngyilkosságáról olvashatsz az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább