Videón a valaha felrobbantott összes atomtöltet 1945-től 2009-ig

Ahogy Tony Stark (Vasember) mondta, „…a legjobb fegyver az, amit elég elsütni egyszer.”

Néha igaz, néha nem, de ezt nyilvánvalóan nem tartották szem előtt azok, akik atomfegyvereket gyártottak az utóbbi hetven évben, ugyanis nemcsak egyszerűen legyártották őket, hanem fel is robbantották, méghozzá az egyetlen jelenleg ismert élhető bolygón, a Földön.

Ennek az az egyszerű oka van, hogy – ahogy a többi fegyvert is – az atomfegyvereket is az emberek ellen szerették volna fordítani. A bevetésük előtt azonban tesztelni kell őket, hogy tudjuk, mire számíthatunk a robbanás után. Az első atomtöltetet 1945. július 16-án az USA tesztelte is, majd kevesebb mint egy hónappal később rögtön két atombombát dobtak Hirosimára és Nagaszakira, Little Boy és Fat Man névre keresztelve. A pusztítás elsöprő volt, és több, mint 200 ezer ember vesztette életét a robbanásban és az azt követő halálos sugárzásban (nagyrészt civilek).

A fegyverek roppant ereje feltétel nélküli megadásra késztette Japánt a szövetséges erőknek, és ezzel egy csapásra véglegesen lezárták a második világháborút.

Az atomfegyverek addigi példátlan pusztítása roppant félelmet keltett az emberekben, és megkezdődött az atomfegyverek nagyipari fejlesztése és gyártása.

 

Ezzel elkezdődött a két szuperhatalom, az USA és a Szovjetunió közti évtizedekig tartó pattanásig feszült légkört teremtő hidegháború.

1945 óta összesen 2376 atomfegyvert robbantottak fel a Föld felszínén, a talajban, a vízben és a levegőben ezzel visszafordíthatatlan és sok ezer évig érezhető radioaktív sugárzással fertőzve a bolygó szinte minden szegletét. Bár nagy részüket sivatagokban és hegységekben robbantották fel, a radioaktív anyag esővízbe vagy talajba jutva hatalmas távolságokat tud megtenni.

Az 1986-os Csernobili atomerőmű-katasztrófa (nem robbantás volt, hanem baleset) helyszíne például még vagy húszezer évig lakhatatlan lesz a nagy mennyiségben szétszóródott, hosszú felezési idejű, erős radioaktív izotóp miatt.

 

A fejlesztésekkel ma már odáig jutottak, hogy egyetlen mai atomtengeralattjáró fegyverzete elegendő lenne ahhoz, hogy pár órán belül megsemmisítse az északi félteke összes nagyobb városát. A 2017-es adatok alapján a világon jelenleg több, mint 15 ezer nukleáris robbanófej van.

A következő videón azt láthatjuk, hogy 1945-től melyik ország, hol, és hány atomfegyvert robbantott fel.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább