Hol tart most Peti, a holland törpenyúl?

Fotók: Ugróczky István

Kërit és Timit, a büszke írónőket kérdeztük a népszerű mesekönyv folytatásról.

 Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/07. számában.

Számos helyen jártatok a Csallóközben könyvbemutatókat tartani. Melyik volt az eddigi legszebb emléketek és mikor?

A legelső a dunaszerdahelyi VOVO LAND-ben örök emlék marad, mikor Benes Tarr Csilla először olvasta fel Peti nyuszi történetét. Közben egymás kezét szorongattuk és nagyon izgultunk, hogy milyen lesz a fogadtatás. A somorjai Zalabai Zsigmond Városi Könyvtárba a FutuReg polgári társulás hívott meg minket. Ide már magunkkal vihettük a frissen nyomtatott könyveket is.

Hatalmas gyereksereg gyűlt össze a teremben, akkor tudatosult bennünk, hogy egy komolyabb szintre léptünk. 

 

A bemutatókat gyermekprogramokkal kombináltátok, és a szülők is nagyon szerették a foglalkozásokat. Mikor számíthatunk a legújabb „turnéra”?

Az elejétől kezdve az volt a koncepció, hogy ez ne egy klasszikus értelemben vett mesemondás legyen, hanem hogy a gyerekek aktívan bekapcsolódhassanak, mozogjanak, énekeljenek, rajzoljanak – és így élményszerű legyen a bemutató. Viszont az egész „Peti projektnek” az volt a végcélja, hogy a könyv megfoghatóvá váljon.

 

Ez 2017-ben meg is valósult a budapesti Colorcom Kiadó jóvoltából, akik bizalmat szavaztak nekünk – sőt, akkora az érdeklődés a könyv iránt, hogy második utánnyomást fogunk kérni belőle. A meseolvasások, foglalkozások elől természetesen továbbra sem zárkózunk el, viszont ezeket (saját időnk hiányában) Csilla vezeti, akinek nagyon hálásak vagyunk a segítségéért, és azért az őszinte lelkesedésért, amivel a történetet eljuttatja a kicsikhez.

Miben más Peti, mint a többi mesehős?

Peti nyuszi a mese elején még tényleg egy elkényeztetett és „gyáva nyúl”, de aztán megtanul együttműködni a frissen szerzett barátaival és egy kis csapat, közösség hasznos tagjává válik. A mese által szerettük volna azt üzenni, hogy jót tesz néha előbújni a „csigaházból” és kilépni az ismeretlenbe, mert az új kalandok révén élettapasztalatot és barátokat szerezhetünk.

Bizonyára nem egyszerű a hétköznapi állásotok mellett belefogni egy ekkora vállalkozásba. De egy komoly mesekönyv írónőiként biztosan akad olyan hallgatóságotok, akik már epedve várják a folytatást…

Nem neveznénk magunkat komoly írónőknek, mert ezt a szakmát azért rengetegen művelik nálunk magasabb szinten, nagyobb tapasztalattal. Kettőnk barátságának, munkájának és együttműködésének az örök lenyomata ez a könyv (Peti nyuszi emléke mellett, persze), amire természetesen nagyon büszkék vagyunk.

 

Tisztában vagyunk azzal, hogy egy termelésre beállított világban az íróknak is futószalagon kell gyártani a tartalmat, de rajtunk nincs ilyesféle „kényszer”.  Jelenleg azon dolgozunk, hogy kreatív együttműködéseket hozzunk létre csallóközi kézművesekkel, ami által mindkét felet szélesebb közönség ismerheti meg. Így kerültünk kapcsolatba Takács Eszterrel (Coralie) is, aki húsvétra csodaszép Petis mézeskalácsokat készített, amelyeket a könyvvel együtt, ajándékcsomagként tudtunk kínálni az érdeklődőknek.

S egy vicces kérdés a végére. Mi jut eszetekbe legelőször a következő szavakről? 

ovi – gyerekzsivaj

kék – bögre

fagyöngy – puszi

malac – Csoncsi úr és családja a mesekönyvből

háromszög – illuminati 😀

bánya – feljön a szén?

fapapucs – Hollandia = holland törpenyúl

móka – kacagás

zokni – lyukas

tanító néni – óriási kihívás, minden tiszteletünk!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább