Nem lesz lakásod, ha most nem figyelsz!

PR-cikk

Bármennyire is príma egy koleszon lakni a haverokkal, utána eljön az idő, amit nagybetűs életnek szoktak nevezni, tele zamatosabbnál zamatosabb kínokkal. A szülő persze biztosítja az otthon melegét, de azért – ugye – csodás volna mielőbb saját kégliben, zavartalanul masírozni egy szál semmiben. Egy lakáshitel felvétele mindenképp kemény dió, hát még a ravasz szigorítások után, melyeket készülnek bevezetni. A következőkben a Broker Consulting pénzügyi iroda munkatársa, Matušek Lola közérthetően elmagyarázza, mi vár ránk, és hogyan kerülhetjük el, hogy az ősök nyakán ragadjunk.

Az interjú megjelent a Klikk Out 2018/07. számában.

Jobb, ha már megijedünk, vagy még elég csak félni?

Egyiket sem kell, ha megpróbálunk tényleg ésszerűen nekifutni egy ilyen, egyébként is nagy horderejű dolognak, mint az ingatlanvásárlás. Sokan vannak, akik eleve nehezen mernek belevágni, mert félnek a jövőtől, hogy nem tudják majd törleszteni a hitelt, ha esetleg munkanélkülivé válnak, a másik oldalon viszont a vakmerőbbek egyetlen cent nélkül próbálnak lakáshoz jutni. Mindkét típusból van bőven, de bármelyikük is áll rá végül erre a vágányra, könnyedén hoppon maradhat. Pedig egyetlen dolguk van…

Mégpedig?

Tervezni, rákészülni az egészre. Július 1-től ugyanis a nemzeti bank olyan intézkedést vezetett be, mely szerint fokozatosan csökkenni fog az ingatlan értékét 90 %-ban finanszírozó hitelek aránya, a 100%-os pedig teljesen megszűnik. Az önrészt sokan eddig is készpénzhitellel fedezték, de nem akarhatod, hogy amellett már egy kávéra is alig fussa.

Most már csak minden harmadik kérvényező kaphat 80-90%-os hitelt, de ez tovább szigorodik, és jövő áprilistól már csak minden ötödik. Magyarul ez azt jelenti, hogy egyre több kérvényezőnek kell majd minimálisan 20, de inkább 30%-os önrészt előteremtenie.

 

Ez nem piskóta, mennyi is az?

Ha például egy 60 ezer eurós lakást nézel ki magadnak, annak a 30%-a 18 ezer. De ha teszem azt, „csak” 40 ezrest, akkor is 12 ezer. És van ám még pár ilyen jó hírem. 🙂

Matušek Lola

Na ne mondd…! Folytasd!

Elég nagy a lakosság eladósodottsága, és ezt próbálják a jövőben enyhíteni azzal is, hogy csökkentik azoknak az új hiteleknek az arányát, amelyek túlságosan eladósítanák az embert.

 

Vagyis az összes hiteled, beleértve a lízinget, készpénzhitelt, de bizonyos mértékben még a hitelkártyamerítési lehetőséget is, az újonnan igénylendő lakáshitel értékével együtt nem haladhatja meg majd az éves tiszta kereseted 8-szorosát. Elsőre ez így talán bonyolultan hangzik, de mondok egy példát. Ha tisztán 500 eurót keresel egy hónapban, akkor ez a maximális összeg minden létező kölcsönöddel együtt 48 ezer euró.

Oké, elérted, hogy vakarom a fejem, mihez is kezdjek… Marad az albérlet?

Amit arra költesz, abból akár már hitelt is fizethetsz. Itt a legnagyobb gond, ugye, az önrész lehet. Ha még a szüleidnél laksz, de már dolgozol, akkor azért rövid időn belül is elég sok pénzt meg tudsz spórolni.

De én az ügyfeleimtől meg szoktam kérdezni, mi történne, ha kirúgnák a munkahelyéről, és egy új állást kapna, ahol 50 euróval kevesebbet keresne. A válasz javarészt az, hogy kicsit jobban összehúzná magát, kevesebbet költene, de megoldaná a problémát. A következő kérdésem, mi lenne, ha felemelnék a fizetését 50 euróval. A válasz pedig, hogy annyival jobban élne, többet költhetne hónapról hónapra. A legtöbb ember pont annyit költ, mint amennyit keres (jobb esetben), legyen az 500 vagy akár 1500 euró.

 

A spórolás legtöbbször nem is az anyagi helyzet, hanem inkább hozzáállás kérdése, és ha érdekel, akkor abban is segíteni tudunk, milyen hatékony módszerekkel tudod még az önrészt biztosítani, vagy épp a legtöbbet kihozni akár havi 20 euróból.

Jobb lesz csipeszt tenni a bukszámra, igaz?

A legjobb az volna, ha a fizetésednek legalább a 10%-át mindjárt elraknád valahova, mintha nem is létezne. Ha ezt nem teszed meg, el is felejtheted azt a pénzt. Ha viszont igen, akkor hidd el, megköszönöd még ezt magadnak! 🙂

Úgy lesz, de azért randizni még szabad?

Hogyne, de gondolj bele, mennyivel magabiztosabb leszel egy saját lakással, és ha megteszed ez ügyben a magadét, mi még segítünk is a többiben. 😉

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább