Nincs ebben semmi meglepő, ez van, itt tartunk – Who Is America? (sorozatkritika)

„Amikor a lányom menstruációs vére ráfolyt nemzetünk zászlajára, az egyre inkább a kínai zászlóra kezdett hasonlítani” – meséli Sacha Baron Cohen egy konzervatív házaspárnak Dr. Nira Cain-N’Degeocelloszerepében új sorozatának, a Who Is America?-nak első részében – „A zászlóra menstruálás mozgalmát egyébként a Clinton Alapítvány pénzeli.”

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Mohos Máté

Dr. Cain-N’Degeocello csupán egy a komikus négy új karaktere közül, akik az amerikai társadalom emblematikus képviselőivel készítenek átverős, szarkasztikus interjúkat a sorozatban. Hozzá csatlakozik még Billy Wayne Ruddick Jr, egy szélsőjobbos, nyomokban Alex Jonest (amerikai műsorvezető, dokumentumfilmes) tartalmazó „újságíró,” Rick Sherman, egy ex-rab, aki emberi ürülékből és ondóból készült műalkotásait próbálja elpasszolni galériáknak, illetve Erran Morad, egy fegyvermániás izraeli antiterrorista szakértő. Az amerikai közéletbe fájón passzoló kitalált karakterek a sorozat folyamán az amerikai közéletbe fájón passzoló valós személyekkel beszélgetnek, és megpróbálják sokkterápiás módszerekkel leleplezni a társadalom sötét oldalát.

Egyszóval hazai terepen mozog Cohen, aki hasonló tematikájú műsorával, a Da Ali G Showval robbant be 2000-ben a köztudatba. A Who Is America? ennek a stílusnak a modernizált, 2018 Amerikájára kivetített verziója, ami azonban ennyi év után már nem hat olyan frissnek.

Ez pedig csak félig Cohen hibája. Azon kívül, hogy a komikus módszerei a 2006-os, Oscarra jelölt Borat-film óta talán túl jól ismertek, mint az a műfaj további gyakorlásához ideális lenne (Cohen most már a korábbinál jóval erősebben elmaszkírozva esik neki interjúalanyainak), elmúltak azok az idők is, amikor az amerikai társadalomból foggal körömmel kellett előbányászni a sötét oldalát. 2003-ban még újnak és felháborítónak hatott, amikor Borat a zsidók kútba hajításáról énekelve kihozta a konzervatív választói réteg egy tetszőlegesen kiválasztott szegletéből a vérengző antiszemitát a Da Ali G Show egy legendás szegmensében.

A cikk folytatása elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább