Ernő kilenc különleges gitárja

Fotók: Ugróczky István

Miután körbeutaztuk a zenés bolygónkat, képzeletben ott lehettünk a főbb zenei stílusok születésénél, picit közelebb kerültünk azok szerkezetéhez és üzenetéhez, most fedezzük fel a hangszereket, ismerjük meg azok gazdáit, szenvedélyes gyűjtőit. Az első epizódban a basszusgitároké (is) a főszerep.

A cikk megjelent a klikk Out 2018/08. számában.

Régi álmom volt, hogy láthassam a dunaszerdahelyi Csonga Ernő gitárgyűjteményét, az egyedi, kézzel készített modelleket, a legendás négy-, öt- és hathúrosokat.

Ernőt sokan ismerhetitek a Jönvukk-korszakból. A bandából, amely elsőként játszott a környéken „no-school hiphop”-ot. A metálzene szerelmeseinek is ismerősen csenghet a neve, hiszen a SiCK zenekar dicső basszusfelelőse, újabban pedig egy pozsonyi bandával, a Rust2Dusttal nyomja, amellyel már többek közt a Limp Bizkit előzenekaraként is szerepeltek Pozsonyban. Ernő lakásában egy szoba csak a gitároké, melyek szépen, egymás mellett lógnak a falon. Mintha mindegyik mondani akarna valamit, közben a háttérben halkan hallatszik, ahogy vibrál a mély frekvencia. Van is mondanivalójuk, hiszen Ernő mindegyikhez külön sztorit fűzött, bemutatva mind a kilenc modellt, az elsőtől az (eddig) utolsóig.

A Négyes 

(basszusgitár – 4 húr)

Mikor elvittem az egyik régi basszusgitáromat Tilajcsík Imihez némi javításra, azért kaptam kölcsön, mert Imi szerint az nem járja, hogy addig ne gyakoroljak. A hangszedőket és az elektronikát Tuki, alias Turza György csinálta. Eredetileg Frankfurtba készült egy hangszerkiállításra. Előtte nem volt a tulajdonában senkinek, nincs rajta széria szám, sem márkajelzés. Később, mikor Imi látta rajtam, hogy nem nagyon akarok megválni tőle, nagyon jutányos áron eladta nekem. Büszke voltam és vagyok rá, hogy olyan gitárom lehet, amelyből a világon nincs még egy. Szerepelt a Jönvukkban is és a Sick első lemeze is ezzel lett felvéve. Annyira hozzám nőtt, hogy magamra is tetováltattam. Imi is örökké velem marad a hangszer által.


Piroska 

(basszusgitár – 4 húr „fretless”)

A fretless (bund nélküli) egy projektgitár. Egy Squier Precision Bass test néhány modifikációval felturbózva. A bundok el vannak távolítva, és a hátramaradt rések fával vannak kitöltve. Ezáltal egy teljesen sima fogólapot kapott, akárcsak egy nagybőgő. A hangszedők szintén Turza Györgytől származnak, a többi modifikáció pedig a gútai GV guitars és az én kezem munkája. Kimondottan projektezés céljából vásároltam. Ezt a hangszeremet a legnehezebb pontos hangon megszólaltatni. Nagy tudást igényel a használata, de pont azért van, hogy tanuljam. Metálhoz nem kimondottan passzol, inkább nagybőgős hangzású. A gitár teljesen passzív (= nincs benne előerősítés), a hangerőn kívül csak egy szabályozó van rajta, ami vissza fogja vagy kiengedi a magas tónusokat.


Squier Classic Vibe Telecaster

(szólógitár – 6 húr)

Ezt a gitárt fiatalabb koromban csúnyának tartottam. Ahogy korosodtam, egyre inkább megtetszett, majd átesett abba a kategóriába, hogy annyira csúnya, hogy már szép. Mostanra pedig a Telecaster lett az abszolút kedvenc testformám. Később ezért is döntöttem úgy, hogy „Tele” testtel szeretném a saját custom modellemet elkészíttetni. Ezt a szólógitárt én alakítottam át az igényeim szerint, nem mintha a gyári modellel bármi baj lett volna. Az eredeti húrlábat kicseréltem egy komolyabbra, amely erőteljesebben adja át a testnek a húrok rezgését. Az egyik hangszedőt kicseréltem, az eddigi tipikusan „Tele” hangzáshoz képest az új szedő lehetővé teszi, hogy egy erősen torzított metálos zúgást is kicsavarjak belőle, mégsem veszti el a klasszikus hangzását sem, ha ahhoz van kedvem. Ez egy olyan projekt volt, amit magam akartam megoldani, és legnagyobb örömömre sikerült is véghez vinnem.


Hatos – Ibanez SR506 

(basszusgitár – 6 húr)

Jobbról a harmadik

A hathúros basszusgitár a saját határaim feszegetésére szolgált. Nem különösebben vágytam rá, de láttam benne fantáziát. A 4 húros basszusgitárhoz képest 2 extra húrral rendelkezik – egy mélyebb és egy magasabb hangolásúval, amelyek két oldalról (legalul-legfelül) fogják közre a klasszikus hangolású basszusgitár 4 húrját. A hagyományoshoz képest nem kicsit szélesebb a nyaka. Kicsit olyan, mint medicinlabdával kosárlabdázni – nagyon nehéz, de amikor visszaváltasz a kosárlabdára, könnyedén veszed az akadályt. Vele ugyanez volt a helyzet. Ha a 4 húrost fogtam újra a kezembe, száguldottak az ujjaim. 1-2 hónap alatt viszont sikerült megszoknom, és a második SiCK lemezt már ezzel a „hatossal” rögzítettük.


Fender Elektroakusztikus 

(basszusgitár – 4 húr)

Jobbról a harmadik

Egy gyönyörű nagyméretű spanyol gitárra emlékeztető basszusgitár, aminek mindene gyári. Azért vettem, hogy a természetben vagy tábortűznél is tudjak játszani, hogy ne legyen a zenélés a technika függvénye. Atesszal (Szeiff Attilával), mikor még sok időnk volt, gyakran jártunk ki. Cajonon dobolt, én meg mormogtam alá a Fenderrel. A története az, hogy amikor megvettem a kedvesemnek a jegygyűrűt, azt valahol rejtegetnem kellett. Tudtam, hogy a gitárjaimhoz úgysem nyúl, ezért ennek leengedtem a húrjait és beleejtettem a hangüregbe, majd úgy akasztottam vissza a falra.


Jolana Alfa 

(szólógitár)

Az 50 éves Jolana egy csehszlovák elektromos gitár. Egy kollégámtól van, kinek az édesapja gitározott, de sajnos már nem él. A gitár gazdátlanul csak porosodott otthon. A kollégám úgy látta jónak, ha a hangszer nem vész kárba érzelmi töltete miatt, így felajánlotta nekem (köszi, Miki!). Én ígéretet tettem neki, hogy nagy becsben fogom tartani. Elküldtem Budapestre egy profi hangszerészhez „rehabilitációra”. Két potisapkán kívül minden alkatrésze eredeti. Különlegessége, hogy a régi Eta porszívókból jól ismert kapcsolókkal lehet vágni a magas frekvenciákat, amitől duruzsoló és a mély frekvenciákat, melytől ilyen citerásabb hangzása lesz. Nagyon old school a hangja. Ha jól tudom, a legendás brit BURNS gitárokról másolták a csehszlovák gyárban. Persze a megfelelő technológia hiányában nem lett olyan legendás, mint az eredeti. Manapság inkább gyűjtői értékkel bír.


Non-Reverse Thunderbird 

(basszusgitár – 4 húr)

(Non-Reverse = nem fordított. A nagytestvére, a „Thunderbird” vált ismertté, ami már „reverse” testű. Viszont ettől lett ritkább a Non-Reverse.) Ez egy Epiphone prototípus, szintén Turza Gyuri pincéjéből. Amikor hozzám került, csak egy test és egy nyak volt. Hatalmas öröm volt számomra, hogy egy Non-reverse testre találtam, ezért ismét a gútaiak (GV guitars) segítségét kértem, hogy rakjuk össze. Eredeti alkatrészeket szerezni hozzá nem volt egyszerű, ezért át kellett dolgoznunk, egyben modernizáltuk. Vadállatul szól, hiszen „Tuki” hangszedőit a Zolkow, egy magyarországi manufaktúra előerősítője támogatja. A hangja lehengerlő, talán egy basszusgitárom sem szól ennyire mélyen.


Gizi (otthon), Gizelle ERN 4 T Sivcak

(koncerten – ejtsd: Zsizell

(basszusgitár – 4 húr)

Ő a custom modellem. A szlovák mester, Rudo Sivčák által egészen precízen elnevezve ERN 4 T Sivcak Custom. Erre esküszöm! Valahogy ez igazán az enyém. Egy Telecaster test, hosszabb nyakkal és fordított fejjel. Ő szerepel a második Rust2Dust lemezen, a most készülő harmadik albumon, és vele játszottam az utóbbi 3 évben az összes koncerten. Nagyon a szívemhez nőtt, mivel saját fejlesztés. Beletettem mindent, amit fontosnak találtam, de épp csak annyit, hogy ne is bonyolítsam túl. Már látszanak rajta a használat jegyei. Úgy tartom, hogy a hangszer nem arra való, hogy vitrinben tartsuk, hanem hogy használjuk. Néhány karcolás, némi kopás, de bevallom, nem zavar. A patinájának tartom az összes apró sérülését, hiszen mind kötődik egy közös élményhez, kalandhoz. Szerencsére a hangját ez cseppet sem csorbítja.


Ibanez ATK 815E premium 2017 

(basszusgitár – 5 húr)

Azaz „Ibike”. Az egyetlen öt húros. Szerelem volt első látásra. Tükrözi a kedvesem jó ízlését is, aki képes kivárni az órákon át tartó kutatásaimat, próbálgatásaimat egy hangszerboltban. Így lett Ibike is. Amiért egy bécsi boltba mentem, abban csalódnom kellett, így nem vettem meg. Közben a párom rámutatott erre az Ibanezre, ami azonnal megfogott. Három mágneses húrláb-hangszedője lehetővé teszi, hogy különféle hangzást varázsoljak vele. A hagyományos duruzsoló bőgőhangzástól egészen a csattogós metálig minden kitekerhető. Pont a sokoldalúsága fogott meg. A külső megmunkálása miatt (nyers fa festés nélkül) egy ideig azt kérdezték: jé, ez még nincs befejezve?

Miért van szükség ennyi, vagy még több hangszerre?

„Igazából nincs rá szükség, de egy jó hangszer inspirál!”

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább