Rács, grillrács, bogrács…

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

Itt a meleg, a napsütés, a nagy kirándulások, kertészkedések ideje. Hajrá, ki a szabadba, hegyekbe, völgyekbe, akár vízpartra, és ha már ott vagyunk, sütögessünk, főzögessünk is egy kicsit! Semmi sem hozza össze a jó társaságot jobban, mint egy kerti grillparti, barbecue vagy a természetben a bográcsunkban rotyogó gulyás zamatos illata. Jöjjenek a rácsok, grillrácsok, bográcsok, tárcsák, vesszők, botok, ezek mind alkalmasak a nyílt lángon vagy parázson készülő ételek elkészítéséhez. Ki nem szeretne a természetben eltölteni egy nagyszerű délutánt a barátaival? A főzés, vicces beszélgetések és nem utolsó sorban a királyi lakoma biztosítja a szürke hétköznapokból történő kitörést!

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/06. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

A bográcsban főzés nem csak főzés, hanem igazi szórakozás! Mert a kerti sütőkkel készült ételeknek – legyen szó akár grill-, nyárs-, tárcsa- vagy bográcsételekről – különleges ízük és zamatuk van, aromák és fűszerek hozzáadása nélkül is, mert a füst és a friss levegő átjárja az ételt, mialatt az sül vagy fő.

A kerti sütővel az egész család kiveheti a részét, sőt, mi több, remekül helyt áll kerti partikon vagy nagy családi összejöveteleknél.

 

Hívjuk meg estére szomszédjainkat vagy ismerőseinket, barátainkat egy kis sütögetésre, hogy jót mulatván végre beszélgethessünk velük!

Vannak, akik a grilles, mások a bográcsos, megint mások a nyárson, tárcsán sütésre vagy egy vesszőn a szalonnasütésre esküsznek. Akármelyikhez is támad kedvünk, az biztos, hogy a hely varázsa, a füst által hozzáadott plusz aromák miatt a szabadban készült ételek mindig más ízélményt nyújtanak számunkra, mint a konyhai körülmények között készültek.

A szabad tűzön készült ételek készítésének fő fűtőanyaga a száraz fa, amely lehetőség szerint keményfából legyen! A faszenes grillen sült ételekhez faszenet vagy faszénbrikettet használjunk!

A begyújtás megkönnyítése érdekében bátran hívjuk segítségül a faszéngyújtó folyadékot, gélt, melyek nagyszerűen alkalmasak a folyamat meggyorsítására.

Arra azonban ügyeljünk, hogy a faszén csak akkor áll készen a sütésre, ha ezektől az anyagoktól már nem lángol, felületén fehér hamu képződött, ami fújás esetén izzik.

 

Figyeljünk, hogy elegendő mennyiségű tüzelőanyagot használjunk, hogy parazsunk a sütés végéig kitartson, és megfelelő hőmérsékletet biztosítson számunkra! Szabad tűzön készíthetünk bográcsos ételeket, de a szalonnasütéshez és a rablóhúshoz is ehhez van szükségünk. Az alufóliába tekert sülteket is készíthetjük ilyen módon, így jól átsülnek, de nem égnek meg.

És vajon mit grillezünk? A skála nagyon széles, és csak a fantáziánk szabhat határt, legyen az csirke vagy hal, vad vagy kolbász, virsli vagy zöldség, mind alkalmasak a grillrácsra. A köretnek a legalkalmasabb a kertünk zöldjéből készült friss saláta.

A grillezés fontos eleme a pácolás, azonban a grillpácok kissé eltérnek a szokásos pácoktól, hiszen különösen vigyáznunk kell arra, hogy a hús ne égjen oda, ne legyen rágós, de átsüljön rendesen. Kevésbé használjunk olajat a páchoz, mivel rácsöpög a felizzott faszénre, és már oda is éghet a vacsoránk.

Íme, néhány hasznos pácolás tipp:

– Sót ne tegyünk a páchoz, mert kiszívja a hús nedvességét. Közvetlenül grillezés előtt sózzuk meg az ételt, sok séf szerint még ideálisabb sütés után (vagy esetleg sütés közben).

– Mielőtt a pácba tesszük a húst, halat, tegyünk félre egy kicsit a pácból, ezt öntetként vagy grillezés alatt locsoláshoz felhasználhatjuk.

– Hosszabb pácolás alatt a húsokat, halakat tartsuk hűtőszekrényben, de a grillsütőre csakis langyosan tegyük őket, különben a hús közepe nem sül át rendesen, kívül pedig könnyen megég. Ezért a pácolt ételt grillezés előtt kb. félórával vegyük ki a hűtőszekrényből és tartsuk szobahőmérsékleten.

– Hiába készítünk fantasztikus grill pácokat és mártásokat, ha a grillezés alapszabályait nem tartjuk be, az étel rágós, száraz, kormos, ízetlen lesz.

A szabadban gyújtott tűz, a tűzrakás egy kicsit misztikus, közösségi, közösségteremtő és összetartó erő.

 

Bográcsban leggyakrabban gulyást, babgulyást, halászlét, pörköltöt szoktak készíteni. Az első és egyik legfontosabb lépés a helyes tűzrakás. A bogrács lehet zománcos vagy rozsdamentes lemezből, öntöttvasból, acélból, vörösrézből, de cserép, sőt porcelán is használható. Alakja alapvetően kétféle lehet: szűkülő felső részű, amit gyakran halfőzőnek neveznek, vagy szélesedő „szájú”, azaz gulyásfőző. Jómagam is többféle bográccsal rendelkezem, és a választás az elkészítendő ételtől és a vendégseregtől függ.

Ugyanúgy, mint a grillezésnél, az elkészíthető ételek sora majdnem végtelen. Készíthetünk bármilyen ételt, amelyet egyébként a konyhánkban szoktunk. Jómagam is, ha tehetem, minden szabad időmet a természetben töltöm bográcsozással, családommal, barátaimmal, ismerőseimmel.

Tegyék ezt Önök is, és meglátják, hogy a bogrács mennyire összeköti az embereket! 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább