Ember az embertelenség mögött – American Crime Story: Versace-gyilkosság (sorozatajánló)

Két évvel ezelőtt az FX csatorna berendelte az American Crime Story című antológia-sorozatot, amelynek címe és formátuma is direkt áthallás a szintén FX-es American Horror Story-ra. A sorozat célja, hogy tényeken alapuló, ám dramaturgiával fűszerezett évadokon keresztül mutassa be Amerika történetének legnagyobb port kavaró, legmegosztóbb bűneseteit. Az O. J. Simpson-pert tárgyaló első évad után a sorozat alkotói idén az 1997-ben történt Versace-gyilkossághoz nyúltak hozzá páratlan érzékiséggel.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Ilyés Alex

A multimilliomos divattervező, Gianni Versace (Édgar Ramirez) békésen élt miami luxusvillájában férfi szeretőjével, Antonióval (Ricky Martin) és a ház személyzetével. Aztán 1997. július 15-én mosolygós és közvetlen reggeli rutinját végezte éppen, – teniszezés, csevegés, a napi kávé és újság megvásárlása – amikor a semmiből egy baseball-sapkás, napszemüveges fiatalember, Andrew Cunanan (Darren Criss) lépett villája elé az útról, majd két lövéssel végzett vele és egy fehér galambbal a kapu előtt.

Így indít kegyetlenül és lényegre törően az első epizód, hogy aztán a továbbiakban megérthessük, mi vezetett el eddig a bűnesetig. Megismerkedhetünk többek közt a Versace család további tagjaival, mint például a divattervező nővérével, Donatellával (Penélope Cruz), aki jelenleg is a családi cég tulajdonosa. Emellett kapunk egy szeletet a 90-es évek végét jellemző miami hangulatból, pálmafákkal és szórakozóhelyekkel tűzdelve, valamint olyan társadalmi jelenségekből, mint a nyomozóhatóság és a sajtó viszonya, vagy a melegek diszkriminációja.

A sorozat egyik legerősebb eleme, ahogyan a valódi történetet ötvözni képes a drámával és a korrajzzal. Fő ihletforrása egy Maureen Orth nevű újságíró Vulgar Favors: Andrew Cunanan, Gianni Versace, and the Largest Failed Manhunt in U.S. History című könyve, aki szinte a megszállottságig kereste a lehetséges indítékokat és magyarázatot a látszólag teljesen váratlan gyilkosságra.

A jelenetek zöme tehát teljességgel hitelesnek kezelhető, ahogyan amellett az FX is kiállt, bár a jelenleg is élő Donatella Versace nyilatkozata szerint a történet csak pletykák és koholmányok sokasága.

 

Annyi bizonyos, hogy nagyon sok kérdőjel fedi az esetet és Versace életét. Vajon a híres divattervező tényleg HIV-pozitív volt? Vajon volt köze a gyilkoshoz a korábbi életében? Andrew Cunanan vajon előre kitervelt szándékkal végzett volt példaképével és állítólagos szeretőjével?

Az évad nem rettent meg ezeknek a kérdéseknek a súlyosságától, a Versace család tiltakozása ellenére megpróbált valóban állást foglalni a kérdésekben és egy koherens narratívát nyújtani a nézőnek, ami sokat dob a látottakon. Az epizódok elsőre hektikusnak és kaotikusnak tűnhetnek, ugyanis Nolan-filmet megszégyenítő időugrásokkal operál a sorozat. Mindez azonban szükséges a narratíva fenntartásához.

Egy részben akár évtizedeket is visszaugorhatunk pár percre magyarázatokért, hogy aztán minden folytatódjon az eredeti szálon. Ráadásul az epizódok nagy része Versace halála előtt játszódik, a közös nézőpont és fókusz pedig meglepő módon nem az áldozat személye, hanem a gyilkosé. Az ő életének apró vagy meghatározó fejezeteit láthatjuk tematikusan elrendezve, mindig egy-egy mellékszereplő vagy trauma köré csoportosulva.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább