Az orvos a konyhában lakik!

A táplálék pedig a leghatásosabb orvosság, mondhatnánk, életmentő, gyógyító szer. Egyes betegségek és betegségcsoportok létrejöttének összefüggése a táplálkozással régóta közismert, kézenfekvő; ilyenek az emésztőszervi betegségek, bizonyos daganatok, a szív- és érrendszeri megbetegedések is.

A cikk megjelent a Klikk Out 2012/02. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Rossz közérzetünk, minden funkciózavarunk; életünk teljes tartalma és minősége mögött ott van az „üzemanyag”, amelyet magunk vásárolunk, választunk, amely tőlünk függően és általunk befolyásolható módon megszabja létünket. Az egészséges táplálkozás sok örömmel jár, és általa valóban sokkal egészségesebbek leszünk. Ismerkedjünk meg szakemberek által kidolgozott táplálkozási modellekkel, egyedül csak rajtunk múlik, mit kezdünk ezzel a tudással.

Az egészséges táplálkozás alapelveit egy ház rajzán nagyszerűen be tudjuk mutatni.

 

Az Egészséges Táplálkozás Háza a gabonafélékre épül, mert az ezekben rejlő szénhidrátok adják étkeink struktúráját. A zöldség- és főzelékfélék, illetve gyümölcsök alkotják az oldalfalakat, a tető húsokból és húskészítményekből, valamint tejből és tejtermékekből áll. A felsorolt élelmiszer-csoportokból naponta többször is kell fogyasztani. Azok a táplálékok, amelyek zsiradékban és cukorban nagyon gazdagok, nem szerepelnek a mindennapi táplálkozás házának szerkezetében, ezeket inkább hetente, vagy még annál is ritkábban célszerű fogyasztani.

Hogyan kell egészségesen táplálkozni? Hogyan válogassunk az egészséges táplálkozás számára javasolt élelmiszerekből?

Az egészséges étkezés alapja a gabonafélék rendszeres fogyasztása. Együnk naponta többször gabonafélékből készült táplálékot – 6-11 egységnyit – de a választékban keressük a teljes értékű, a gabonaszem héjrétegeit is tartalmazó teljes kiőrlésű lisztből és gabonarizsekből készült termékeket!

 

Példák az 1 egységnyi  gabonaétkekre: 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér (4 dkg), 1 kifli (4 dkg), tarhonya, galuska (5 dkg), készre főzött gabonarizs, kölesrizottó (10 dkg), gabonapehely (10 dkg), főtt tészta (10 dkg), kukorica (5 dkg), 1 db palacsinta, 1 db kisebb pogácsa (3 dkg), 1 szelet pizza (4 dkg), 3 evőkanál müzli (gabonapehely, aszalt gyümölcs, olajos magvak keveréke), 1 vékony szelet kalács (3 dkg).

Miért van szükség a NEM fehér lisztből vagy fehér rizsből készült gabonaétkek rendszeres, naponta többszöri fogyasztására?

 

Mert a belőlük készült élelmiszerek és ételek jelentős szerepet játszanak az energia- és szénhidrátbevitelben. Hozzájárulnak a szervezet fehérje-, vitamin- és ásványianyag-szükségletének kielégítéséhez. Zsírtartalmuk elenyésző, vízben oldódó rosttartalmuk viszont magas, vagyis bőven tartalmazzák azokat a vegyületeket, melyek megkötik szervezetünkben a káros koleszterint, méreganyagokat, de a zsírt is. Ezért fogyni vágyóknak is ajánlott az ételek párosításának ésszerű átcsoportosítása mellett! Az élelmi rostok növelik a táplálékok telítő képességét is!

A teljes értékű, nagy élelmi rosttartalmú gabonafélék rendszeres fogyasztása fontos szerepet játszik számos betegség megelőzésben (bélbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj).  A szervezet számára szükséges élelmi rostok többi része a zöldség- és főzelékfélékkel, illetve a gyümölcsökkel fogyasztható el.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább