Kis ember, kis stíl

KLIKK OUT-ARCHÍVUM

A világon minden a legnagyobb rendben, hiszen arra halad, amerre kell. A Földön, minthogy itt minden feltétel adott volt hozzá, létrejött az élet, majd ahogy teltek-múltak az évmilliók, úgy annak intelligens formája is kialakult. Talpra állt a „természet”, hogy aztán megtegye azt, amit meg kell tennie: taposson.

Borítóterv: Gocoň László

A cikk megjelent a Klikk Out 2015/08 számában.

A cikk némely részei már nem aktuálisak, ám behelyettesíthetők aktuális cselekményekkel; az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából nem módosítottunk rajta.

Közhely, hogy az intelligencia alapvetése a problémamegoldás. Meg hogy dönthetünk – szükségletek, értékítélet vagy akármilyen rendszer szerint és annak híján is. Jövünk-megyünk az utcán, vásárolunk, növekszünk, majd kiszikkadunk. Egyenként.

A helyen, ahol él, az ember kialakítja saját rendszerét, saját rendjét, nem piszkít bele, és azt sem csípi, ha ezt más teszi meg. Ha ennél is képes tovább látni, akkor „koncepciószerűen” oda sem piszkít, ahol más él.

Időről időre billeg a mérleg aközött, hogy az ember tulajdonképpen intelligens lény-e inkább, vagy ösztönlény. Törvényeket kell hoznia, hogy gátat szabjon az ösztöneinek, hogy aztán az ösztönei ezen felülkerekedjenek és megkerüljék a törvényt.

 

A Csallóköz védett vízvédelmi övezet, a törvény védi, újabban az elől is, hogy bármilyen veszélyes anyagot gyártó vagy felhasználó üzemet tilos létesíteni, még a létező legkifinomultabb technológiával is. Mert bármikor beüthet a ménkű. Emiatt látszik meghiúsulni az az albári projekt, amely egyébként ellensúlyként környezetbarát (ergo trendi), hiszen azt dolgozná fel, amit mi kitermelünk, de kezdeni semmit nem tudunk vele (műanyag).

Erre fognánk a vizeinket (pl. Kis-Duna), és telebarmolnánk őket áramfejlesztőkkel, nehogy csak úgy folyjanak, hanem akkor már legyen valami hasznuk. Termeljenek (környezetbarát, ergo trendi módon), hogy termelhessünk olyasmit, amivel kezdeni semmit nem tudunk.

Jöttünk, láttunk, visszamennénk – mondhatnánk, de minek és hova? A világnak haladnia kell, a fejlődés és a verseny egészséges, a szabadság pedig kimondottan jó dolog. De mindezt a körforgást egy lélegző struktúrába kellene illeszteni. Én várnám, hogy ez legyen az evolúció következő fázisa.

A tudósok Franklintől Morséig józan gondolkodók voltak, és nem alkottak téves elméleteket. A mai tudósok a józanság helyett elmélyülten gondolkodnak. Józannak kell lenni a hibátlan gondolkodáshoz, mivel gondolkozhat valaki elmélyülten, mégis lehet, hogy teljes tévedésben van. A mai tudósok helyettesítették a kísérleteket a matematikával, és egyenletről egyenletre vándorolnak, végül felépítenek egy olyan alkotmányt, aminek semmi köze a valósághoz.

Nikola Tesla

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább