A különcök nem mennek haza – Swiss Army Man (filmajánló)

Ne gondolkozz: fogj egy bomló félben lévő, de még egészen jó állapotú vízi hullát, majd a különösen heves bélmozgását állítsd a szolgálatodba. Sízz haza alkalmi tutajoddal a lakatlan szigetről, érezd a sebességet, élvezd az arcodba csapódó Csendes-óceánt! A Swiss Army Man című alkotás sem válogat az eszközökben: fegyvert kovácsol a különcségből, erényt az értelmezhetetlenségből.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Kocsis Marcel

Az imént felidézett nyitóképek alapján talán senki sem lepődik meg azon, hogy ez az a film, amelynek nézője minden tizedik percben felteszi a magától értetődő kérdést: „Mit történik, mi az, amit látok?” A bizarr utazástörténetbe oltott fekete komédia magyarul Az ember, aki mindent tudott címet kapta, szerzői pedig az elsőfilmes Daniel Kwan és Daniel Scheinert alkotópáros voltak. A magyar címferdítés ebben az esetben elfogadható, bár kétségkívül elveszik belőle az az abszurditás, ami az angol Svájcibicskaember szójátékot jellemzi.

A felütés szerint a Paul Dano (IfjúságFogságban) által megformált Hank már az öngyilkosságra készül reménytelen számkivetettségében: ekkor sodor a víz partra egy tetemet, egy bizonyos Manny nevű fiút, akinek bőrébe Daniel Radcliffe (Harry PotterImperium) bújt. Hank hamar rájön hogyan használhatja ki az egyre furcsábban viselkedő holttestet a szabaduláshoz, majd a szárazföldre visszajutva sem hagyja el segítőtársát, akit svájcibicskaként használ élelem- és vízszerzéshez, menedéképítéshez, falmászáshoz, tisztálkodáshoz: az abszurd ezen a ponton fordul át egészen bizarrba, ugyanis időközben Manny „életre kel”, Hank segítségével újratanul mindent, amit az életről tudni érdemes.

A cikk folytatása elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább