Amit mi csinálunk, arra nincs iskola. Ez az élet!

PR-cikk

Ugye, megvan az a szituáció, mikor valaki csenget, és a lakásban suttogva körbefut a kérdés: vársz valakit? Majd lepereg mindenki előtt, hogy kinek nem szeretünk ajtót nyitni: az önjelölt hittérítőknek és a biztosítási ügynököknek, akit tulajdonképpen az első szinonimájaként is értelmezünk. Nos, ez egy régi berögződés, utóbbi szakma ugyanis már olyannyira átalakult és komplexszé vált, hogy egy picit belelátva biggyesztett szájjal szögezhetem le: ez egész izgi. A Broker Consulting pénzügyi tanácsadó cég dunaszerdahelyi irodájának vezetője, Sebők Csonga Zsuzsa avat be a részletekbe, hátha ezután számodra is érdekes lesz ez a szakma.

A PR-cikk megjelent a Klikk Out 2018/09. számában.

Zsuzsa, a munkátokhoz tapad egyfajta negatív attitűd, mivel sokan úgy gondolják, rá akartok sózni másokra valamit. Kérlek mondd el, te hogyan álltál ehhez a területhez, mielőtt elkezdtél foglalkozni vele?

Úgy, hogy soha az életben nem fogom ezt csinálni! 🙂 Bármit, de ezt nem! Amikor viszont mégis erre a pályára léptem, mellőztük azt, hogy bárkire is ráerőltessünk valamit. Senkinek a nyakába nem akartunk semmit varrni.

 

2016 tavaszán odáig jutottam, hogy magam nyitottam irodát, és mára van körülbelül 500 ügyfelem. Hidd el, közülük egyet sem én hívtam ide, mindenkinek valaki más ajánlott bennünket. Amikor valakinek valamilyen felmerülő ügyét-baját meg kellett oldani, akkor leültünk, megbeszéltük, és körültekintően kialakítottunk rá egy tervet.

Ezek szerint meg kell fordítani ezt a dolgot – mert ugye a fejekben az van, hogy az ügynök házal, csenget, tukmál. Nálatok viszont jelentkeznek…

Igen, így van, mivel nincs annyi információjuk. Sok adatot megtalálsz a neten, de elismerésem, ha saját magad ezt át tudod látni, össze tudod vetni az ajánlatokat, és kiválasztani a legjobbat a privát helyzetedre. Ez az, amit mi csinálunk, ehhez megvan a céges hátterünk és a kapcsolataink is.

Egyfajta pénzügyi háziorvosok vagyunk. Teljesen mindegy, hogy az ügyfelemnek milyen pénzügyi problémája merül fel, mert tudja, hogy nem fogom neki letenni a telefont.

 

Az emberi hozzáállás a fontos, segítőkésznek kell lenni, ha többet tudunk egy adott területen, mint az a másik személy.

Valamikor én is azt gondoltam, hogy mivel már vettem fel hitelt, kötöttem biztosítást, én vagyok itt a pénzpiacok nagy Gatsbyje. Aztán beléptem ide, és szembekerültem veletek…

Aki ebből a legtöbbet akarja kihozni, nem játssza el a „ki ha én nem” szerepet. Nyilván mi sem vagyunk a legokosabbak, de nem véletlenül csináljuk ezt, és tartunk itt benne. Sokkal több információval rendelkezünk másoknál.

Tulajdonképpen melyek azok a területek, amelyekkel foglalkoztok?

Egyrészt ingatlanokkal (eladással és bérbeadással), másrészt a pénzügyi szektoron belül hat területtel: hitelek, banki és egyéb betétek, biztosítások, tőkepiaci invesztíciók, második, illetve harmadik pillér.

Gondolkodtam, hogy ha én lépnék erre a pályára, mi volna az, ami leginkább vonz, és az egyik ilyen érv, hogy mindenki egyszer elér élete nagy döntéseihez – lakás, kocsi, család, gyerek, stb.  – és ugye, mennyire jó lenne úgy alakítani a jövőt, hogy tudjuk, valóban az a legjobb megoldás…

Így van, minden munkatársunk kap egy tudáscsomagot, rálátást a piacra, egyszeriben átlátható lesz számára ez az egész. Innentől fogva pedig a hozzáállás a lényeg, hogy az embert érdekelje ez a terület, és azt másoknak is hajlandó legyen átadni.

 

Hogyan tudnám én ezt jól csinálni?

Nálunk először van egy kétnapos iskolázás, ahol elmondjuk, mi vár rád a következő hat hétben, melynek végén aztán vizsgát kell tenni a nemzeti bankban azon szektorokból a fent említett hat közül, amelyeket választasz. Hogy komplex módon tudd ezt csinálni, legalább négy szektorra szükséged van (hitel-biztosítás-betét-invesztíció).

Mindeközben viszont kell a gyakorlat. Ilyenkor húzzuk elő, ugye, hallgató fülnek a barátokat, ismerősöket. Nem, nem kell rájuk sózni semmit, csak legyen a közelünkben olyasvalaki, aki végighallgatja, ahogy előadjuk. Persze, elképzelhető, hogy az első reakciójuk az lesz, hogy: na jó, hagyd a fenébe ezt. Viszont lényeges, hogy amit a képzésen hallasz, azt begyakorold és kommunikáld mások előtt, mert különben elfelejted.

Mik volnának a személyiségbeli vagy szakmai előfeltételei, ha én pénzügyi tanácsadó óhajtanék lenni?

Felelősségtudat, kitartás. Amit mi csinálunk, arra nincs iskola. Ez az élet! 🙂 Nem az a cél, hogy befűzzünk embereket, akik aztán rájönnek, hogy miről is szól ez az egész, és megszöknek.

 

Mindenki keresi azt a munkát, amit jó kedvvel, száz százalékosan tud csinálni, anélkül, hogy reggelente gyomorgörccsel indulna el otthonról. Aki ebben lát fantáziát és végigmegy a képzésen, annak ez a munka ilyen lesz, mert segít vele mások helyzetén. Mi pedig az ilyen hozzáállású embereket keressük!

Ha érzel magadban ambíciót, illetve mindebből magadra ismersz, várunk közénk!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább