Elég jó vagy?

A tükörből is ő néz rád, szavai kíméletlen ostorcsapásokkal sorozzák az agyad. Várt és váratlan pillanatokban tör elő, nyers modorral tesz megjegyzéseket a döntéseidre, kritizálja külsődet, megkérdőjelezi tetteid minőségét.

Bekúszik a bőröd alá, súlya van, tapintható és érezhető. Párhuzamosan alakul ki az önképeddel; a kudarcaiddal és szégyeneiddel táplálkozik. Egy olyan valószerűtlen mércét állít fel, amelynek csak az alsó fokait nyaldosod. Bár hibátlanul beszéli a nyelvedet, mégis ugyanazt a mondatot ismétli körbe-körbe: nem vagy elég jó.

Mindezt onnan tudom, hogy jól ismerem őt.

 

A tökéletesség kultuszának korában a kreált valóság Instagram-filtereiből üvölt rád. Nem vagy elég szőke vagy barna, nem elég kék a szemed, nem elég hosszú a combod és a hajad, nem vagy a szépségideál két lábon járó prototípusa. Nem vagy elég boldog, nem vagy elég okos, nem vagy elég menő. Nem vagy elég.

Az írás megjelent a Klikkout 2018/9. számában.

Én gyerekként találkoztam vele először, bemutatkozott és hozzátette: nem vagy elég jó. És attól a pillanattól fogva én hittem neki. Elhittem, hogy nem vagyok elég. Ha olyan voltam, mint a többiek, azért, ha más voltam, azért. Ha jó voltam az iskolában, azért, ha nem, azért. Ha lelkiismeretes voltam, azért, ha lelkiismeretlen, azért. Ha hűvös voltam, azért, ha érzékeny, azért. Nem tudtam, pontosan, milyennek kéne lennem, csak azt, hogy aki vagyok, az nem elég jó.

Egy olyan megfelelési vágy hajtott, amit nem a környezetem, hanem én magam teremtettem.

 

Aztán egy szép nap szembenéztem vele, meghallgattam az érveit, amik igazán gyengének bizonyultak. Többé nem hittem el neki, hogy ő jobban ismer engem, mint én magamat.

Talán sosem lehet őt teljesen elhallgattatni, ott él bennem és benned is. Sosem lesz elégedett a külsőddel, mindig túl nagynak látja a feneked, és nem elég pisze hozzá az orrod sem. Szerinte nem végzed elég jól a munkád, nem vagy elég jó barátnő és partner, nem elég tiszta az otthonod és a lelkiismereted. Bármit is teszel, neki sosem lesz elég jó.

Nézz át rajta, lépj túl az ítélkezésein és hidd el, feltételek nélkül vagy ELÉG. Elég jó.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább