Választások: Mindenki csak az állandó lakhelyén szavazhat novemberben

Szlovákiában november 10-én tartják a helyhatósági választásokat. Dunaszerdahelyen is ezen a szombaton döntenek a választók a polgármester személyéről és az immár csak 21-tagú városi képviselő-testület összetételéről. A szavazóhelyiségek a 18 szavazókörben 7 órától 22 óráig lesznek nyitva.

Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Dunaszerdahelyen a szavazásra jogosult személyeknek legkésőbb október 16-ig kézbesítik a választási értesítőt, amely ezúttal is kétnyelvű lesz. Ha a választásra jogosult személy eddig az időpontig nem kapja meg, a városházán a központi ügyfélfogadó irodában a 2. számú ablaknál szíveskedjen ezt jelezni, vagy a következő telefonszámok hívhatók: 0918/607–318, 0917/767–245. Ugyanezeken az elérhetőségeken ellenőrizhető le az is, hogy az illető neve szerepel-e a választói névjegyzékben, hogy a személyi adatai pontosak-e, ellenkező esetben kérheti kijavításukat.

Mozgóurna igénylése. Mozgóurna indokolt esetben, főleg egészségügyi okokból szintén az említett két számon kérhető előzetesen, vagy a választás napján is. A választások napján ez az igény a választási bizottságok tagjainak is jelezhető.

Választói igazolvány nem igényelhető. Választói igazolvány nem kérhető, mert mindenki csak az állandó lakhelyén szavazhat. Választásra jogosultak azok a külföldiek is, akiknek az állandó lakhelyük Dunaszerdahelyen van.

Hogyan szavazzunk? A választópolgár személyazonosságának igazolása után hivatalos bélyegzővel ellátott üres borítékot és két szavazólapot kap. Az egyik szavazólap a polgármester, a másik a képviselők megválasztására szolgál. A választópolgár a szavazófülkében a polgármester-jelöltek nevét tartalmazó szavazólapon csak egy sorszámot karikázhat be. A képviselő-jelöltek nevét tartalmazó szavazólapon annyi jelölt sorszámát karikázhatja be, ahány képviselőt küldhet az adott választókerület a képviselő-testületbe. Ez a szám fel van tüntetve a szavazólapon is.

A kitöltött két szavazólapot leragasztott borítékban kell az urnába beledobni. Az a választó, aki egészségügyi okokból nem képes a borítékot az urnába helyezni, megkérhet másik személyt, aki a jelenlétében az urnába teszi a borítékot, de ez a személy nem lehet a választóbizottság tagja.

Fontos tudnivaló, hogy a fel nem használt, vagy hibásan kitöltött szavazólapot a választó köteles egy másik urnába helyezni, máskülönben szabálysértést követ el és 33 eurós bírságot kell fizetnie.

Ki tekinthető megválasztottnak? A település polgármestere az a személy lesz, aki a legtöbb leadott szavazatot szerzi meg. Szavazategyenlőség esetén a választást meg kell ismételni. A városi képviselő-testület tagjává azok a jelöltek válnak, akik a saját választókerületükben a legtöbb szavazatot szerezték meg.

választási kampány október 10-én kezdődik és 48 órával a választások kezdete előtt fejeződik be.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább