Családias kiállítás a Vermes-villában

A Kortárs Magyar Galéria ötletgazdája, alapítója, Luzsicza Lajos fia, Lajos Árpád és unokája, Fanni kiállításának megnyitóján jártunk.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

Iván Péter, a galéria vezetője üdvözölte a vendégeket a kedves, mondhatni családias kiállítás megnyitóján. Tette ezt azért, mert apa és lánya műveit tekinthetik meg a látogatók, ugyanakkor ők a galéria nagy családjának is tagjai. Mint elmondta, a két művészt, Luzsicza Lajos Árpád festőművészt és Luzsicza Fanni fotóművészt egyrészt a galérialapító apa-nagyapa iránti tiszteletből, másrészt a családja iránti szakmai elismerés részeként kérték fel a kiálltásra. Iván Péter köszöntötte a két művészt méltató Tóth László, József Attila-díjas írót, Lőrincz Zsuzsa festőművészt, a galéria kuratóriumának képviseletében pedig Karaffa Attila képviselőt, valamint Szakáll Mária festőművészt.

Tóth László megnyitója elején rávilágított arra, hogy őket Lajos Árpáddal hosszú évtizedek barátsága köti össze. Ezért neki mindig is Lajos marad a művész, aki csupán édesapjától való megkülönböztethetőség miatt lett Lajos Árpád. Mondandója elején kiemelte, nem tud általánosan érvényeset, mindenki számára elfogadhatót mondani a művekről.

„Legfeljebb csak magamról beszélhetek a kiállítás kapcsán, és arról, hogy nekem mit mondanak a munkái, valamint a több évtizedes barátságunkról. Néha évek múltak el, hogy nem találkoztunk, de nem kellett egymással találkozni, hiszen kísértük egymás életének alakulását, munkásságát. Naponta többször megyek el a lakásomban Lajos zöld és piros kutyái alatt, ilyenkor a figyelmemet is mindig magára tereli a kép és az alkotója is. És ez a lényeg: hogy néha magára tudja-e vonni figyelmünket egy másik ember.”

A kiállítás 2018. november 2-ig tekinthető meg a Kortárs Magyar Galériában.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább