Pitymallati früstök

Fotók: Ugróczky István

Aki most azt gondolná, hogy valamiféle tökről fogok „ásítozni”, az kicsit melléfogott… 🙂 Pitymallati früstök! Tudjátok, mit jelent? Amikor napkelte előtt világosodni kezd a keleti égalj, az első reggeli derengés, vagy akár kora hajnalnak is megfelelő időszak. Ez a pitymallat! Na, de mi van a früstökkel?

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/10. számában.

Pitymallatkor gyomrod kakaskukorékoló korgása már idejében jelzi, hogy früstökölnöd kéne valamit… Aki „vonyít” kicsit a némethez, bizonyára tudja, hogy a „frühstück” reggelizést jelent, és mivel hangzásra akár ikertestvérek is lehetnének e szavak, így egyezik a jelentésük is…

REGGELI és reggelizz, komám…!

Mielőtt betérnél egy falatra, tudd, hogy mi vár rád a Betyártanyában! Vegyünk például egy rántottát…! Kezdjük a zsírral, amely lehet akár kacsáé vagy mangalicáé, vaj vagy olívaolaj. Mielőtt nekifognánk, tudd, hogy tojásunkat csallóközi, szabad tartású tyúkok tojják, ezért olyan csodaszép sárgák és zamatosak. Miután felhevült a palacsintasütő, a nagymamám közel százéves zománcozott edénykéjében felverem a tojásokat, egyúttal elhelyezem a forró palacsintasütőre a házi sonkát vagy szalonnát (ki mivel szeretné), majd félpirult állapotában „nyakon” öntöm a tojással. A rántottád lágyságát vagy keménységét magad szabod meg, csak szólj!

Ezt se hagyd ki:

Reggeli “dilemma”

Vagy egy orosz tojás? „Csikókoromban” hidegkonyhán dolgoztam jó pár évet, így aki a 90-es évek elején szalámis vagy bármilyen egyéb salátát fogyasztott „Dubajszerdahely” környékén, az valószínűleg a karcsai hidegkonyha készítményeit majszolta, amelyeket jómagam kevertem, ízesítettem… A majonézes ételek mindig is közkedveltek voltak, ám főleg ünnepnapokon fogyasztottuk őket. Manapság, amikor már minden nap ünnep, amelyet megélünk, normális, hogy leveszünk a bolt polcáról egy orosz tojást, veszünk mellé két kiflit, és kész a jóízű reggelink. Ám lehet ezt még fokozni! A betyártanyában előtted keverjük be az orosz tojásod alapját képző salátát, amelyet kérhetsz sonkából, felvágottból, szalámiból, vagy akár sajtból. A mérete akkora lesz, amekkorát kérsz! 10-20 deka, semmi gond, csak idejében mondd!

Nézzétek hát meg ezt a pár fotográfiát, és ha a gyomorkorgásod nem csitul, lesd meg a Betyártanyát…! 🙂 Less be hozzánk Te is, itt biztos, hogy a reggelid mindig friss! 

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább