Negyven éve a rémület éjszakája – Halloween-gyorstalpaló

Negyven évvel a legendás Halloween után és kilenc évvel a Rob Zombie által jegyzett utolsó felvonást követve, a héten érkezik a méltán híres horror-franchise legfrissebb darabja. A rajongók már tűkön ülhetnek, hiszen a hányattatott sorsú széria most úgy tűnik, visszatalál a gyökereihez. Az eredeti színésznő, Jamie Lee Curtis is visszatér szerepébe, valamint a nagy öreg, John Carpenter is részt vett a forgatásokon mint producer és kreatív szakember. Akiknek azonban ez nem mond túl sokat, ne csüggedjenek, ebben a cikkben végigmegyünk a teljes széria alakulásán, hogy megértsük miért is olyan jelentős az idei felvonás.

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Ilyés Alex

Az alapkövek

1978-ban a horrorfilmezés egyik keresztapja, John Carpenter (A köd, A dolog, Menekülés New Yorkból) vászonra álmodta Mike Myers, avagy a „Shape” alakját Halloween című opuszában, aki egy békés estén betéved Haddonville városába, és mindaddig mészárolja gyanútlan lakóit, amíg meg nem találja Laurie Strode-ot. A közönség- és kritikai sikerek jelezték, hogy van igény a formulára, és útjára indult a slasher-filmek műfaja, amelyekben a fő félelemkeltő jelenség egy magányos és jellegzetes gyilkos, aki különböző embercsoportokat követ és terrorizál pár nap (gyakrabban egy éjszaka) leforgása alatt. Három évvel később a Halloweent egy folytatás is követte (Halloween II), amellyel Rick Rosenthal pontosan az előző rész zárásánál vette fel a fonalat, így megteremtve a filmes kultúra legismertebb halloweeni éjszakáját.

Halvány próbálkozás

A folytatás után Carpenter és producer/író-társa, Debra Hill új irányba szerették volna elvinni a szériát. A harmadik résszel, amely a Boszorkányos idők alcímet viselte, egy spin-offot hoztak létre, mely kifejezés szó szerinti jelentése „mellékvágány”, ennek megfelelően azt jelzi, ha egy alkotás egy sorozatban nem a fő történetvonalhoz kapcsolódik, csupán laza összeköttetésben van az eredetivel, célja inkább az univerzum bővítése. A tervek szerint ez egyúttal egy filmes antológia kezdete is lett volna, amelyben minden rész egy teljesen új cselekményt mesélt volna el (ilyen antológia például az American Horror Story), csupán az tartotta volna őket össze, hogy mindegyik Halloween éjszakáján játszódik.

Játszd újra, Zombie

A 2010-et megelőző években újabb igényt tapasztaltak a stúdiók a klasszikus slasher-alakokra. Elsők között tért vissza ismét a Halloween-széria 2007-ben, amit olyan darabok követtek, mint a Véres ValentinA Rémálom az Elm utcában vagy a Péntek 13A Halloween-széria is rebootolásra került, aminek értelmében a sorozatot teljesen újraindították a legeslegelejéről, újraforgatva hozzá a legelső részeket is. A megtiszteltetés a horroripar fenegyerekét, Rob Zombie-t érte, aki művésznevével egyszerre kultikus horror-rendező és metál énekes napjainkban. Két filmet is elkészíthetett az általa újraálmodott koncepcióból, így zárhatta ő 2009-ben a franchise eddigi történetét.

Ajánlónk az új filmhez:

Hideglelést és szaporát hoz rád az új Halloween-horror!

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább