„Legyen ez az emlékmű szimbóluma a megbékélésnek, az összefogásnak, a megértésnek”

Leleplezték és megáldották az I. és II. világháború katonahőseinek emlékművét november 2-án, Dunaszerdahely város gyásznapján, halottak napján a Csallóköz szívében. A több száz katona nevét őrző alkotás a tájainkon is ismert Lebó Ferenc magyar szobrászművész, éremművész alkotása.

A cikk egy részlete a Dunaszerdahelyi.sk-val folytatott együttműködésünk révén kerül közlésre.

A hősök előtt fejet hajtó, emléküket felidéző ünnepi műsort a katonadalokat éneklő Vásárúti Dalárda nyitotta, majd dr. Hájos Zoltán polgármester köszöntötte a megjelenteket.

„A városunkból besorozott katonáknak és munkaszolgálatosoknak a háború elvette az ifjúságukat, a családjukat, az álmaikat. (…) A sors számukra más utat jelölt ki, de mást utat jelölt ki a hozzátartozóknak is, akik gyermek, férj és apa nélkül voltak kénytelenek élni, s akiknek a háború fájdalmat és gyászt hozott. (…) A mai nap méltó időpont az I. és II. világbáborús katonaáldozatok emlékművének átadására, hiszen ma van városunk emléknapja, és november 11-e közelségével az I. világháború befejezésének 100. évfordulója, annak az I. világháború befejezésének az évfordulója, amelynek során a győztes hatalmak ráerőltettették a legyőzöttekre akaratukat, egy igazságtalan békeszerződés megkötésébe kényszerítve őket, amely a II. világháború kitörésének a magjául szolgált” – jelezte Hájos Zoltán.

„Legyen ez az emlékmű szimbóluma a megbékélésnek, az összefogásnak és a megértésnek” – zárta köszöntőjét a városvezető.

A teljes cikk elolvasható a Dunaszerdahelyi.sk-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább