A békebeli Budapest alkonya – Napszállta (filmajánló)

Idén szeptembertől egy rendkívül elragadó művészfilm kerül a nézők szeme elé az Oscar-díjas magyar filmrendező, Nemes Jeles László alkotása nyomán. A Napszállta egy újabb ékköve a hamvaiból feltámadt magyar filmművészetnek. 

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Palotai-Kóbor Zalán

La Belle Époque – a magyar emlékezetbe és kultúrába mint boldog békeidők szivárgott be a századforduló során bekövetkezett, valóban példa nélküli fejlődés a nyugati világ – köztük a Monarchia – valamennyi országában. Az elnevezés azonban, érthető módon, csak a Nagy Világégést követően lett használatos, ahogyan a ’20-as évek (európai) polgárai nosztalgiával gondoltak vissza a háború előtti, harcoktól és erőszaktól mentes évtizedeire.

A helyszín Budapest – Európa egyik legdinamikusabban fejlődő világvárosa, amely alig egy fél évszázad áldozatos és tudatos munkája nyomán egy igazi élettől pezsgő metropolisszá nőtte ki magát. E gyöngyszem erős ellentétet képviselt az egyre instabilabb lábakon álló, múlt században megragadt Monarchiával szemben. Azonban a prosperáló világvárosnak voltak sötétebb oldalai is: titokzatos klubokkal és szervezetekkel, bűnnel, ármánnyal és erőszakkal átszőve. A Napszállta egyszerre mutatja be a letűnt, régi világ utolsó fényeit, valamint annak egyre előrébb törő, végül mindent elnyelő alkonyát.

A történet főszereplője és központi alakja Leiter Írisz (Jakab Juli), egy árva varrónő, aki Triesztből, a korszak egyik fontos kikötővárosából tér vissza szülővárosába, Budapestre, hogy munkát vállaljon a nevét viselő Leiter kalapszalonban. A szalon tulajdonosa, Brill Oszkár (Vlad Ivanov), kezdetben nem tart igényt szolgálataira. Írisz a városban járva értesül róla, hogy létezik egy bátyja – s miután úgy dönt, hogy nem tér vissza Triesztbe és sikerül a szalonban munkát kapnia varrónőként, saját maga kezd el nyomozni elveszett családtagja után. Megtörhetetlen – gyakran ésszerűtlen és veszélyes helyzetekbe sodró – kíváncsisága során misztikumok igazi hálója jelenik meg előtte (és a néző előtt), ami egyre csak nagyobb lesz; a rejtélyek közötti kapcsolatok azonban nem úgy fonódnak össze, ahogyan azt egy thrillerben megszokhattuk.

A teljes cikk elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább