Kényes testsúlykérdés

A testsúly minden nő számára igen kényes téma. Talán még az életkorunknál is kellemetlenebb beszélnünk róla. Soha nem vagyunk megelégedve magunkkal. Itt túl nagynak, ott túl kicsinek tartjuk a testrészeinket.

Ruhatárunkat úgy állítjuk össze, hogy a benne lévő ruhák takarják, amit nem akarunk megmutatni. S jaj annak, aki kiemeli, vagy csak megemlíti azon pontunkat, melyre legszívesebben zsákot húznánk… Egy, külsővel kapcsolatos felettébb érdekes jelenség számomra, hogy a tolerancia és tapintat csak és kizárólag a súlyfelesleggel rendelkezőkkel szemben érvényes. Akin kicsivel, vagy akár sokkal több súlyfelesleg van, mint kellene, azt senki nem szólja meg.

Senki nem tesz szemrehányást, mondván:

„Hú, de el vagy hízva!”

Azért nem, mert egyenesen bunkóság lenne ilyet mondani. Érdekes módon ezt szinte mindenki tudja. Persze, mint mindenhol, kivételek itt is akadnak. Azonban, ha valaki karcsú, hirtelen mindenki úgy érzi, jogában áll megkritizálni őt. Jönnek a jobbnál jobb beszólások, mint:

„Jézusom, de vékony vagy! Nem eszel eleget? Hát elfúj a szél! Uram Atyám, mindjárt átszakadsz!”, s még sorolhatnám…

Jómagam is számtalanszor hallottam már effajta „kedves” szavakat. Csak azt tudnám, miért gondolják az emberek, hogy ezek a mondatok nem ugyanolyan sértők és bántóak, mint ha valakinek azt mondanánk, kövér… Ez máig rejtély számomra.

Hosszú ideig én magam is a szívemre vettem az ilyen dolgokat, mára azonban már megtanultam, egyáltalán nem kell foglalkozni azokkal az emberekkel, akikbe annyi tisztelet sem szorult, hogy tudják, ezzel megbánthatják embertársukat.

Kapcsolódó tartalom

S ha kicsit továbbgondoljuk a történetet, az is felettébb érdekes, hogy a súlyfelesleggel rendelkezőktől hangzanak el ezek a mondatok, akik szinte állandó jelleggel diétáznak, fogyni szeretnének.

 

Úgy vélem, ez elég ellentmondásos. Sokszor megfordult már a fejemben, hogy az ilyen emberekből talán csak az irigység beszél, hiszen ők is azért „küzdenek”, hogy leadjanak néhány kilót. Azonban ez nem mentség. Ideje lenne mindenkinek tudomásul vennie, hogy ugyanúgy, ahogy a túlsúlyos, úgy a karcsú embertársainkat sem kedves dolog sértő megjegyzésekkel illetni.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább