Egy csallóközi dobos útja

Fotók: Andrej Čanecký, ill. archívum (Dornkappel)

A légi származású, 35 éves Szeiff Attila boldog családfő, egy kétéves kislány édesapja. Műtős asszisztensként dolgozik, de emellett vérbeli dobos. Az a fajta zenész, aki hosszú utat végigjárva, kitartó és alázatos munkával tanulta azt, ami mostanra teljesedett ki az életében. Profi dobos lett. A valaha kartondobozokon kezdő, hihetetlen ritmusérzékkel megáldott srácból profi stúdiódobos lett, aki ma már Marek Rakovický stúdiójában legendás zenészekkel dolgozik.

A cikk megjelent a Klikk Out 2018/11. számában.

Mélyen a szívében mindenki tudja, hogy a dob a legtutibb hangszer, és a banda akkor jó, ha a dobos jó. Élek, halok értük! Kirobbanva a dobszettből a dobosokért kiáltok!

Fred Armisen

Attila mindössze tizenegy éves volt, amikor a légi lakásuk pincéjében összerakta első dobszettjét: kartondobozokból. A ritmusérzék kifejlesztésére, a két kéz közti összhang csiszolására elég volt a vastag papírskatulya. A YouTube még hírből sem létezett, így a tanulás autodidakta módon történt egy nagy, egykazettás, narancssárga gombos magnó társaságában.

Szereztem magamnak kartondobozokat, éjjel nappal ment a püfölés!

 

Bátyja, látván az öcskös dobok iránti rajongását, vásárolt neki egy igazi felszerelést ötezer kemény koronáért. A bátyó, Karesz, kemény metálrajongó volt, így Attilának volt kitől és miből inspirálódnia. Első hazai kedvenc dobosai Deák Feri (RAF-II) és Sancho (Rómeó Vérzik) voltak.

Hazajöttem az iskolából, és rohantam le a pincébe, hogy dobolhassak, amíg el nem törik a dobverő. Semmi más nem érdekelt. Próbáltam a kedvenc számaimat emlékezetből eldobolni. A fejemben állandóan ment a ritmus. Közben ültem a dobok mögött és arról álmodoztam, hogy egyszer nagy dobos leszek!

 

Attila és jóbarátja, Kreisz Józsi a légi kultúrház színháztermében lógtak, szomjazva a zenei tudást, és sokat gyakorolva. A dobos karriert úgy igazán barátja, Csiba Ferenc indította útjára. Feri leültette a dobokhoz, teljes felszerelést és szabad kezet kapott, hogy úgy tanuljon, ahogy csak jónak látja. A gyakorláshoz napokra osztott, válogatott zenei témák és napi nyolc óra konstans dobolás párosult.

Atesz tizennégy éves volt, amikor az első koncertjén játszhatott. Az első banda olyan zenészekkel társulva jött létre, mint Szitás Zsolti, Polák Miro és Gálffy Józsi, akikkel megalapították 2002-ben a Coverall nevű zenekart. Ahogy a név is sugallja, különféle magyar és angol átdolgozásokat játszottak 8 éven át szinte minden hétvégén. Volt rá példa, hogy egy motoros bulin napnyugtától pirkadatig tolták a rock’n’rollt! A boogie, swing, country, reggae, hard rock stílusokból álló műsorkészlethez már egy komoly dobolás kellett, amelyben Attila a maximumot hozta. Már trükközött pergetéssel és osztott kézjátékokkal gazdagította technikáját.

Gállfy Józsi, a zenekar gitárosa és frontembere így látja Attilát:

Körülbelül húsz éve két alapsulis srác, Jocó és Ati minden hétvégén ott ült a légi színházteremben, ahol a RAF-II -vel próbáltunk. Később lenyomtunk együtt 8 évet a Coverall-lal és azóta is sok más projektben szerepeltünk együtt. Nyughatatlan, önmagát kereső, extrovertált típus. Az érzelmei nagyban befolyásolják a világlátását. Nagyon muzikális, jó a drive-ja, energikus, és több különböző műfajban mozog otthonosan.

Attila, miközben suhancként kutatta a zene különféle formáit, és spirálként csavarta be a ritmusszekció, sajnálatos módon mindkét szülőjét elvesztette, ami rettentő fájdalommal járt. Hite önmaga és a zene iránt azonban még erősebbé vált. Úgy érezte, innen csak felfele vezet az út. Minden, amit eddig tervezett, hogy egyszer nagy dobos lesz, még biztosabb célként lebegett előtte.

Tehetsége, lelkes bizonyítási vágya hajtotta előre. Ekkor került képbe a mindenkiben mély nyomot hagyó, lokális underground banda, ahogy ők nevezték, no school hiphop-zenekar, a Jönvukk. Zirig Árpitól kapott egy felkérő sms-t, amiben az állt:

Szeretnénk egy zenekart, amiben Csonga Ernő lesz a bőgős, lenne kedved dobolni?

A zenekar Ernő basszusaival, Bartal Gábor billentyűivel, Epres (Németh Gergely) lemezjátszóival, Németh Gábor szintijével, Szarvas Józsi és Zirig Árpi addigi rapszövegeivel valóságos kultuszt hozott létre a Dunaszerdahelyi járásban. A legmenőbb zenekarokhoz hasonlóan ők is a csúcson hagyták abba.

Közben Ernővel, a nagymegyeri RH Negatív bandából visszahívott Kreisz Józsival és Gašpar Marikával megalapították a hardcore-metalcore stílusú SiCK zenekart.  Addigra Attila már megannyi hazai bandában dobolt: ilyen volt a fent említetteken kívül a Badabing és a Szuperzöld. 2015-ben Strieženec Matyi és Dávid felkérésére Atesz a Royko Passage zenekarban is a dobok mögé ült. Felkérték egy lemez feljátszására, ami Attila számára az igazi történelmi fordulatot hozta.

Marek Rakovickývel

A pozsonyi Lavagance (LVGNC) stúdióban vették fel az albumot, ezzel Attila bekerült a nagymenő szlovák zenészek körébe. 22 év a dobok mögött meghozta gyümölcsét, ugyanis a neves popzenész és producer, Marek Rakovický felkérte Attilát pár stúdió-session feldobolására.

Marek Rakovický a tizenhárom éve létező szlovákiai Lavagance nevű indie pop zenekar frontembere, és a high tech cuccokkal felszerelt LVGNC stúdió főnöke. Marek producerként is elég komoly hírnévre tett szert a szlovák popzenében. Jana Kirschner, a Para, a Katarzia és a Billy Barman tagjai mindennapos vendégek a stúdióban. Attila Marek szóló projektjében dobol. Már van saját technikusa, aki az általa megadott igények szerint beállítja a dobokat, mire Attila a stúdióba ér.

Marek Rakovický:

Attilát nálunk, a LVGNC stúdióban ismertem meg. Volt szerencsém őt hallani és nagyon tetszett a feelingje. Úgy éreztem, egy ilyen energiájú dobos közreműködésével szeretném felvenni a zenéket, így megszólítottam.  Igazi élményként gondolok vissza az első közös próbáinkra. Sok bennünk a közös, mindketten ugyanabból a gyökérből származunk. Attila egy tisztalelkű érzékeny és nagyon tehetséges dobos. Csodás a közös munka, az elejétől barátok vagyunk.

Szeiff Attila: 

Fantasztikus hatással van rám a Marekkal kötött barátságom. A közös munkával érzem azt, hogy dobosként eljuthattam oda, amiről gyermekként álmodtam. Nagyon erős inspirációm drága feleségem és kétéves kislányunk. Ma már profi zenészekkel dolgozhatom, és pénz is jár érte. Másnak lehet sikerül öt-tíz év alatt, nekem 24 év kellett, de megérte várni! Most értem meg rá. Nem lesz ebből Bentley-m, sem jachtom, de nem is erről szól. Inkább arról, hogy belül a kis négergyerek örülhessen, hogy dobolhat. Lélekben egy nagydarab fekete dobos vagyok, mint amilyenek kedvenceim, Dennis Chambers és Chris Dave!

 

Dornkappel

A Szlovákia legmenőbb rapperei közé tartozó Jurišta fivérekből álló Dornkappel duó hamarosan megjelenő, második albumának jó pár számát is Atesz dobolta fel. Velük és Marekkal lemezbemutató és keresztelő koncertre indulnak, ilyen volt a november 2-ai dunaszerdahelyi NFG klubos fellépésük is. Várják a turnék és a nagyvilág…

Attila lassan a négyszáz ledobolt koncert felé jár, melyek egyre nevesebb zenészek körében történnek. Mint jó barátja és mint rajongója is büszke vagyok rá, az útért, amit bejárt, és azért, ahová jutott. Kitartása legyen példa mindenkinek, és ne feledjétek, bármit csináltok az életben,

minden a timingon múlik!

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább