Lazulj le! – Stresszgyilkos módszerek

KLIKK OUT-ARCHÍVUM


A cikk megjelent a Klikk Out 2014/01. számában.

Előfordulhat, hogy a cikk némely részei már nem aktuálisak, az eredeti hangulatának és üzenetének megőrzése céljából viszont nem módosítottunk rajta.

Az ünnepek túlzsúfolt forgataga és az újév kezdete biztosan sokakat megterhelt, kifárasztott. Január éppen ideális lehet arra, hogy kipihenjük a fáradalmakat és testileg-lelkileg felfrissítsük magunkat.

Az alábbiakban néhány olyan módszerrel foglalkozom, amelyek pozitív hatással lehetnek az egészségre, amellett pihentetőek és kellemes időtöltést kínálnak.

 

MASSZÁZS

A legősibb gyógyeljárások közé tartozik. A felgyülemlett feszültség negatív hatása az izmok bekeményedése, ennek figyelmen kívül hagyása pedig ortopédiai problémákat, rossz tartást és állandósult fájdalmakat is jelenthet. Ajánlott a test akár preventív jellegű időközönkénti átgyúrása, átmozgatása – még hatásosabb lehet a masszázs, ha előtte meleg vízben lazítjuk izmainkat. A masszőr elméleti és gyakorlati tudása sokat „dobhat“ a kezelés hatásain. A képzett szakember, aki hivatásszerűen foglalkozik ezzel a területtel, hasznos tanácsokkal látja el a klienseket, komolyabb problémák esetén pedig további, kiegészítő gyógymódot javasol.

 

MEDITÁCIÓ

Klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy meditáció, ima, vagy hálaadás rendszeres végzése során az agy szerkezeti változásokon megy át. Olyan területek aktivizálódnak, amelyek más esetekben csak ritkán, a memória és a figyelem összpontosítása nagymértékben javul. A megfelelően végzett elmélkedés önfegyelemre, a gondolatok kontrollálására és a negatív jelenségektől való függetlenedésre tanítja gyakorlóját. A szellemi felfrissülésen túl csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, segíti az emésztőrendszer helyes működését.

Érdemes többféle módszert megvizsgálni és azt választani közülük, amelyik mind gyakorlataiban, mind időtartamában leginkább megfelel életvitelünknek. Az interneten rengeteg anyag elérhető a témában, és ha szerencsések vagyunk, még meditációs csoportra is akadhatunk a lakhelyünk környékén.

 

JÓGA

Többé már nem csak a hinduizmus hívei számára nyitott tan, hanem bárki számára elérhető nyilvános csoportok, oktatók révén. Hollywood ismert arcai közül többen lelkes követői, ezért került vissza újra a köztudatba ez az ősi mozgásforma. A meditációs- és légzőgyakorlatok lelki felfrissülést nyújtanak, a lassú, kitartott mozdulatok pedig hosszútávon végezve csodásan formálják az alakot is. A mélyizmok tornája különösen jótékony hatású gerincbántalmakban szenvedőknek és az ülőmunkát végzőknek. Egyszerűen meg kell tapasztalni!

 

TERMÁLVÍZ

A természet alapelemeként a vizet tápláló és tisztító erőként tartjuk számon. Az emberi test tömegének több, mint 60%-át alkotja, elengedhetetlen elem az élet szempontjából. A többszáz méter mélyről feltörő forró vizet kőzetek szűrik, így különösen gazdag ásványi anyagokban. A fürdőkúra sokat javíthat az asztmások és allergiások állapotán, továbbá hatásosan kezeli az álmatlanságot, megnyugtat és ellazít. Minden forrásnak megvan a sajátossága illetve, hogy milyen betegséget gyógyít – ezért akár orvosi javallatra, akár saját indíttatásból is ajánlott meglátogatni őket.

 

KISÁLLATOK

Talán első olvasásra furának tűnik, hogy ebben a témakörben helyet kap az állattartás… De tudtad, hogy napi negyedóra foglalkozás a házi kedvenccel jelentősen javítja a kedélyállapotot? Hihetetlen, de igaz: csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, erősíti az immunrendszert, ha egy elégedett kisállat elégedett gazdájának mondhatod magad. Depresszióban szenvedőknek nagy segítséget jelenthet egy négylábú a nehéz időkben – azon felül, hogy társaságként szolgál, a negatív gondolatok elterelésére is kiváló módszer. Milyen jó érzés, hogy otthon vár valaki, nem?

Kutyasétáltatás ellen nincs apelláta – ha menni kell, hát menni kell. A mozgásszegény, ellustult életmód messziről elkerül, pláne, ha nagyobb testű és mozgásigényű ebbel rendelkezel.

 

ÖNCSISZOLÁS

Az önkifejezés remek módszere lehet a művészet, még akkor is, ha nem születtél Picassónak. Néhány eszköz beszerzésével kialakíthatod a saját, kreatív sarkodat, ahová elvonulhatsz. Lehet, hogy a szalvétatechnikához van tehetséged? Vagy fejleszthető a rajzkészséged? Esetleg ügyesen farigcsálsz verseket? Ha nem kísérletezel kicsit, sosem tudod meg, mi minden rejtőzik benned!

Végül, de nem utolsósorban: Tölts saját magaddal elég időt, hogy átgondolhasd a jelenlegi élethelyzeted, feldolgozd a kudarcélményeket és tartalmasan kikapcsolódj egy fárasztó nap után!

Ha reálisan méred fel képességeidet és terhelhetőségedet, a feszültséggel való megküzdés többé nem jelenthet komoly kihívást!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább