Megnyitottuk a tárlatot! Shibori kelmekiállítás Dunaszerdahelyen

Bizony ám, kiállítás sálakból! Ami – mint a megnyitón ki is derült – nemcsak a nők szíve csücske, hanem jó pár férfié is.

Nem alaptalanul. A kendők mintáinak nemes egyszerűsége, letisztultsága, az anyagok minősége és a színek játékossága mindkét nem számára gyönyörködtető látványt nyújt.

A textilfestő, Bokros Rozi, n0 discipline nevű projektje gyökereiben változtatta meg a batikolásról alkotott eddigi elképzeléseimet. Ugyanis ez nem az. A shibori kelmefestés a legkevésbé sem egyenlő a batikolással. Ez egy 8. századi japán tradíciókon alapuló textilfestő technika, melyet az azóta eltelt évszázadok során a mai napig változatlanul használnak.

A különleges kendőket még két hétig tekintheti meg a nagyérdemű Dunaszerdahely kedvenc underground klubjában, az NFG klubban.

Bokros Rozi és Kürthy Judit

Rozi mély megéléseiből inspirálódva igyekezett kézzel foghatóvá tenni érzelmeit, színekbe és formákba önteni mindazt, amit jelenlegi élethelyzete takar és ami most leginkább foglalkoztatja.

Első ránézésre nehezen megfogalmazhatóan ugyan, de a kelmék nemességének, egyszerű, letisztult mintáinak köszönhetően végül sikerült neki.

A speciális festési technika által született formák tökéletes tökéletlensége vezeti a látogatók vizuális barangolását, akik összefüggést keresnek a megjelenített színek és formák, formák és színek szimbolikája közt. S ezen a vonalon haladva egyszer csak ott találják magukat benne. Szembetalálkoztak saját érzelmeikkel, önmaguk mély megéléseivel. A kendők már-már spirituális kellékként ragadják meg a kémlelő szempárokat, és ahogy messziről a tökéletesen szimmetrikus minta, úgy közelről az egyenetlen kontúrok egymást kiegészítve szólaltatják meg belső lélekhúrjainkat.

A sálak mellett rövidke írott szösszenetek érzékeltetik a színes vizuált, segítve és támogatva annak hangulatát.

A szösszenetek szerzője pedig jómagam volnék, akit már korábban beavattak a festett kelmék születésének csodás világába és megtapinthattam, megszaglászhattam a kiállításra szánt kész műveket. Álljon itt egy rövidke kis írás az egyik sál mellől – ezt mind nagyon szerettük:

Nagy rössel bekanyarodott a busz, s ahogy kereste a szemem a merev kockadoboz Budapest felíratát, visszacsalta a tekintetem az illatod. Nyakadnak lágy ívet adva finoman meglibbent a sál, a sálé, melyen tegnap még az én arcom pihent. A kettőnk arca, egymás mellett, egymáson, te és én, a sálon. Itt a busz. Talán még látlak.


Bokros Rozi: No discipline kiállítás

Shibori, kézzel festett textiliák

2019. január 31-től február 13-ig megtekinthető

NFG Klub, Dunaszerdahely


 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább