Ennio Morricone – Búcsúkoncert

A cikk egy részlete az f21.hu-val folytatott együttműködésünk nyomán kerül közlésre.

Szerző: Káldy Márton

A filmzenék egyik legelismertebb és bátran mondható, hogy leghosszabb ideje a közönséget elvarázsoló alakja idén újra és utoljára (?!) látogatott el hazánkba. Maestro Ennio Morricone az idei évig hat alkalommal járt Magyarországon. 

Elsőként még 1995-ben, legutóbb pedig 2017-ben a „The 60 Years of Music World Tour” keretein belül adott koncertet hazánkban, amivel hivatásos zeneszerzői és karmesteri pályájának 60. évfordulóját ünnepelte.
Akkoriban a legtöbb helyen lehetett hallani, hogy az lesz utolsó turnéja, ezért lepődött meg mindenki, amikor bejelentette, hogy tart még egy exkluzív koncertsorozatot Európában. Természetesen ez is egy rendhagyó eseményhez kötődik, mégpedig a Maestro 90. életévéhez.

Az exkluzív turné január 19-én Krakkóban kezdődött, majd január 23-án ért el Budapestre a Papp László Sportarénába. Több mint ötszáz alkalommal komponált zeneműveket különböző filmekhez vagy  sorozatokhoz, amelyekbe természetesen beletartoznak kisebb olasz szériák, de mindenki számára ismert klasszikusok is. Egyes műveinek még magyar kötődése is van, hiszen a Sorstalanságnak is ő szerezte a zenéjét.

Az ezúttal is telt házas koncert első tapsvihara a Cseh Nemzeti Szimfonikus Zenekar belépésére kezdődött el, – akiket a turné alatt Morricone vezényelt – majd az ováció hatványozódott, amikor feltűnt a színpadon a Maestro és elfoglalta a helyét. Mindig káprázatos élmény látni és hallani, amikor egy nagy színpadot száznál több fő tölt meg hangszerekkel, és együttesen csendülnek fel a lelkeket megmozgató dallamok. Az első pillanatok mozgolódását követően, szerencsére néhány perc elteltével teljes nyugalom uralkodott a nézőtéren, és nyitott füllel-szívvel lehetett hallgatni a mesterdarabokat.

Többek között Bernardo Bertolucci Huszadik század című alkotásához készített filmzenéi is elhangoztak az előadás első negyedében, amelyet a Kötözz meg és ölelj! dallamai követtek. 1996-ban készült egy minisorozat Nostromo címmel, amelynek a zenei részéből egy szeletet kapott a hallgatóság.

Sergio Leone és Morricone neve majdhogynem összeforr a mozivilágban, hiszen kiemelkedőt alkottak a filmművészet és a zenetörténet területén. A két zseni közös munkájából, olyan klasszikusok születtek, mint a Volt egyszer egy Amerika – ez Leone utolsó rendezése – amely nem csak történetében, de az azt kísérő muzsika szempontjából is lélekbe markoló.

A cikk folytatása elolvasható az f21.hu-n.

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább