Mikrocsalás, cyber hűtlenség

Van egy mese a bíró lányáról, aki olyan okos, hogy okosságának híre még a királyhoz is eljut. A király, hogy meggyőződjön arról, valóban olyan jól vág-e a lány esze, mint azt mondani vélik, különböző próbatételeket talál ki számára. A királyt teljesen lenyűgözi a lány, aki csavaros észjárással felel minden kérdésére.

Az írás megjelenik a Klikkout 2019/februári számában.
  • Még egy feladvány, és ha arra is jól válaszolsz, feleségül veszlek – szól a király. (nesze neked emancipáció, még szerencse, hogy a lány ahelyett, hogy felvázolta volna a feminizmus alaptételeit, kellő önfegyelemmel kezelte a király szexista ajánlatát)
  • A feladatod a következő: hozz is, meg ne is, legyen is, meg ne is.

A fenti mese jutott az eszembe, amikor nemrég kezembe került egy cikk a cyber hűtlenségről. A közösségi oldalak által létrejött egy új jelenség, amelynek melegágya az online tér. Microcheating. Csalok is, meg nem is. Érintetlen maradok, meg nem is. Kötődök is, meg nem is.

Ez az új teremtmény sorra veszi a házakat, bekukucskál az ablakokon, pár kopogtatás után pedig sokan ajtót nyitnak neki és beengedik a tűz elé melegedni. Hiszen olyan hideg van odakint.

A jelenség valahol a megcsalás és a hűség között helyezkedik el félúton. A mikrocsalás során a fókuszt áthelyezzük partnerünkről egy olyan személyre, akivel online teremtünk/tartunk fenn „viszonyt”. Végig cseteljük vele a napot, megosztjuk vele fontos dolgainkat, kommentáljuk a fotóit.

Az intimitást, amit a partnerünk közelségében kellene megélnünk, áthelyezzük az online valóság valótlanságába. Bár nincs testi kapcsolat, az érzelmi stabilitást a képernyőről ránk (mindig) mosolygó harmadik félnél találjuk meg. Ha elolvassuk a párkapcsolatunkra vonatkozó apró betűs részeket is, ez bizony szerződésszegésnek bizonyul.

Igen is, meg nem is. Mintha in flagranti próbálnánk meggyőzni a párunkat ártatlanságunkról: De drágám, tudod, bent is volt, meg nem is…

A mikromegcsalás jelei a következők:

1. Érzelmileg kötődsz egy olyan személyhez, aki nem a párod, napjaid nagy részét pedig a vele való csetelés tölti ki

2. Gyakran kattintasz közösségi oldalakon a profiljára, követed virtuális lábnyomát

3. Aktív vagy társkereső oldalakon, azután is, hogy már párkapcsolatban élsz

4. Titkolózol, rejtegeted a telefonod életed szerelme elől

5. Az érzelmi intimitást nem a párod mellett, hanem a Messenger és Instagram világában éled meg

Lehetsz akár mikromegcsaló, vagy űzheted nagyüzemben az ipart, egy biztos: ami bent van, még ha csak kicsit is, de bent van. Az online flört, még ha ártalmatlannak is néz ki, kilengésnek bizonyul. Van is, meg nincs – pingpong csata az érzelmekkel.

Az okos lány jól válaszolt a király harmadik kérdésére. Boldogan éltek mindaddig, amíg a királyt be nem jelölte Facebookon a főszakács szépséges lánya.

 

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább