Boráldás Somorján

Fekete Nándor fotóival

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/01-02. számában.

Immár tizedik alkalommal nyitotta tágra kapuit a Somorjai Bartal családi pincészet, ahol is az újbor áldása az egyik legnevezetesebb és említésre méltó ünnepi hagyomány a borászok és a borkedvelők körében. Szent Vince nap egy hagyomány! Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince…

A hosszú és meleg nyár megtette hatását, így az újborokban szinte érezhető a nap energiája, ragyogása. Hihetetlenül gazdag termést eredményezett az óév, így nem lehet okunk panaszra. A borok kimagaslóan jó minőségűre sikeredtek, főképpen a vörösborok – mondta Bartal László, a pincészet tulajdonosa.

A rendezvény már kora délutántól elkezdődött az első vendégek érkezésével. A jó borhoz mindig kiváló étel dukál, így idén sem maradtak el a karakteres magyar finomságok, amelyekhez mindig a megfelelő bort párosították a jelenlévő szakértők.

Egy kis „nyálcsorgatóként” hadd soroljak fel pár jó falatot a kínálatból:

– Jókai bográcsos babgulyás

– Birkapörkölt nokedlivel

– Takart káposzta kemencében sütve

– Savanyú káposztás ágyon sült harcsafalatok

– Kemencében sült vaddisznómalac

– Vadas szarvasból, csipkeízzel és knédlivel

– S a végére nem maradhatott el a hihetetlenül finom mákos guba vaníliaöntettel. Annyi biztos, hogy a közel háromszáz vendég az étket jóízűen elfogyasztotta az utolsó falatig.

A Vince-napi ünnepség arról szól, hogy a metszett szőlővesszőt egy vízzel teli edénybe helyezik, és várják, hogy milyen intenzitással kezd el rügyezni. E jelenség alapján meg tudják jósolni a tél végét, mivel ha szépen kirügyeznek a vesszők, nem kell nagyobb fagyoktól tartani a borászoknak.

A rendezvény évről évre magasabb színvonallal dicsekedhet, amelynek legnagyobb nyertesei minden esetben az idelátogató vendégek, kiket a Bartal család hatalmas szívvel, sok szeretettel és tárt karokkal vár!

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább