Rókus úrfi

APU(CI)RÓKA

…újságíró kérdezi, hogy honnan a név,
honnan a név, honnan a név
most mindenki kérdezi, honnan a név
honnan a név, honnan a név…

(Bëlga – Te mit parodizálsz?)

„Rókus!” – válaszolom a nagymamámnak hónapokkal ezelőtt, mikor megkérdezi, mi is lesz a kis trónörökös neve. „Fókusz? – kérdez vissza, majd huncut mosollyal megjegyzi – Nekem ő biztos Tibike lesz!”

Az egyik legzsúfoltabb csomópont, ahová leendő szülő eljut még a csemete érkezése előtt, az a névválasztás. Trendek feszülnek neki a hagyományoknak, Emilyk és Sofiák a Katalinoknak és Zsuzsannáknak, Noelek és Benettek a Tomikáknak és Danikáknak. Egy embriót képtelenség elnevezni, de a két főnök – leendő beosztott – mindent tűvé tesz a legkülönlegesebb névért, nevekért, amiket szeretne viszontlátni és viszonthallani mindenhol.

A cikk megjelent a Klikk Out 2019/01-02. számában.

Fotó: Horen

A rovat első epizódja e havi editorialunk volt:

Boldog új életke!

Az első, amit végiggondoltunk, nem több, mint a fiókánk egész élete. Hányakat izzaszt majd meg a tanító néni, mikor a keresztnevén szólítja felelni? Milyen attitűdöket vonz majd magával felnőttkorban? Vagy egy ennél prózaibb kérdés: mégis hogy a fenébe fogjuk becézni? Nem mintha egy Atanázt ne becézhetnél Krumplinak vagy Cukorborsónak, ha épp úgy tetszik, de ebbe ne is menjünk bele!

Az az idegállapot, amikor elérkezik a pillanat, és megtudod a nemét, de még nem tudod a nevét, olyan, mintha éppen nem ismernéd fel a saját gyereked, vagy megfeledkeztél volna róla. Pláne, hogy eleinte volt elképzelésünk a neméről (így mondják szépen, hogy mit akartunk), és a másik lett. Azóta persze el nem cserélnénk semmire, de ne osztozz velem, ez dráma a köbön! Még úgy is, hogy pillanatról pillanatra felülemelkedsz és röhögsz magadon, hogy „te jó ég, legyen egészséges, és dovi-dopo”!

Mikor viszont eljön az a fenséges momentum, és megszületik a megoldás, a szent és sérthetetlen Név, onnantól van egy fiókád. A gondolat már nemcsak anyukánál, de apukánál is visszafordíthatatlanul beékelődik a napi teendők és az éppen kirajzolódó hátra lévő életed közé.

Hogy nekünk honnan a név? A jó ég tudja. Valahol hallottuk, aztán már felfigyeltünk rá mindenhol. Például a szinkronszínészre, Varga Rókusra. Vagy arra, hogy még Szent Rókus is létezik. Vagy arra, hogy a Roald Dahl-meséből készített Wes Anderson-féle animációs filmben (Fantasztikus Róka úr) Rókusnak hívták az öcsköst.

Addig-addig kóstolgattuk, míg beleszerettünk, és mihelyst megérkezett, Apuka, vagyis én, ezáltal könnyedén kezdte el a Facebookra vetni a kisöreg első gondolatait:

Hát szevasztok! Hadd mutatkozzam be: Fantasztikus Rókus úrfi az én becses nevem, ma mondtam fel az eddigi albérletem. Két új cimborám máris lett, a többit pillanatnyilag itt gyűjtögetem. Az egyik egy őszes ürge, apu, na, az aztán pepecselt velem eleget, be is mutattam neki, mit tud a torkom, micsoda éneket! A másik… hjajj, figyi, itt az ujja! Na őt imádom. Ő az anyukám, ki rosszat szól rá, azt elgyepálom! Így leszünk mi hármasban: a Ravasz, az Agy, meg az az ősz puskacső! Íleteim, hallani fogtok még rólam, de most horpasztanom kell, na cső!


Instagram: @rokkorokush

Ez a webhegy sütiket hassznál, hogy javítani tudjon a felhasználói élményen. Elfogadás Tovább